Rady a tipy: Odstoupení od kupní smlouvy

20.01.2022 Ivana Nakupování na internetu Sdílet

V případě, že jste nakupovali přes internet a dodané zboží vám nevyhovuje, máte právo na odstoupení od smlouvy. Jak odstoupit od kupní smlouvy? Sepsali jsme pro vás jednoduchý návod, ve kterém se dovíte, jaké jsou zákonné pravidla a lhůty a i to, kdy nemáte právo na odstoupení.

 

 

Kdy můžete odstoupit od kupní smlouvy?

 

Odstoupení od kupní smlouvy je jednostranný úkon, který vede k ukončení kupní smlouvy. Toto právo nevzniká automaticky, jenom v zákonem stanovených případech. Právo na vrácení zboží bez udání důvodu máte jenom v případě, že jste zboží zakoupili prostřednictvím smlouvy uzavřené na dálku nebo smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory prodávajícího. Tedy například v případě, že nakupujte zboží nebo služby přes internet. Pokud ovšem nakoupíte v kamenné prodejně, nárok na odstoupení od smlouvy nemáte.

 

Právo na odstoupení od kupní smlouvy bez udání důvodu máte do 14 dnů. Tato lhůta začíná plynout dnem, kdy jste zboží převzali, ale odstoupit můžete ještě dříve, tedy ještě před odesláním nebo během přepravy zboží. Internetové obchody nabízí také možnost odstoupení od objednávky, podmínky uvádí ve svých obchodních podmínkách.

 

 

Jak můžeme odstoupit od smlouvy?

 

Jestliže jste kupní smlouvu uzavřeli písemně, své právo na odstoupení smlouvy si u prodávajícího můžete uplatnit v písemné podobě nebo v podobě zápisu na jiném trvanlivém nosiči. Pokud jste smlouvu uzavřeli jenom ústně, na uplatnění vašeho práva vám podle zákona stačí jakékoliv jednoznačně formulované vyhlášení, které vyjadřuje vaši vůli odstoupit od smlouvy. Můžete použít formulář na odstoupení od smlouvy, který vám poskytnul prodávající. Často ho najdete přímo u zásilky se zbožím, jako přílohu e-mailu s fakturou nebo přímo na webové stránce prodejce. Důležité ovšem je, abyste to udělali nejpozději do 14 dnů ode dne převzetí zboží.

 

notebook a pri nem ruka drzici kreditku  

Vrácení zboží bez udání důvodu

 

Když odstoupíte od smlouvy, prodejce vám v souladu se zákonem musí nejpozději do 14 dnů ode dne vrácení zboží vrátit všechny platby, které od vás přijal – tedy nejenom samotnou kupní cenu, ale i náklady na dopravu, dodání a poštovné a jiné náklady a poplatky. V případě nákladů na dopravu jsou to náklady nejlevnějšího z nabízených způsobů doručení. Není vám ovšem povinen uhradit náklady, které vám vznikli v souvislosti s vrácením zboží. Na druhé straně, v mu zase samozřejmě musíte vrátit zakoupené zboží. Na vrácení zboží se vztahuje lhůta 14 dnů ode dne odstoupení od smlouvy.  

 

 

Kdy nemáte právo na odstoupení od smlouvy

 

Existují případy, kdy jako spotřebitel nemáte právo na odstoupení smlouvy do 14 dnů bez udání důvodů. Je to například v případě, kdy si objednáváte zboží na zakázku, zboží, které se rychle kazí (například některé potraviny), periodický tisk, elektronický obsah a podobně.