Používáte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem? Dejte si pozor

12.08.2020 Kristína Nakupování Sdílet
Používáte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem? Dejte si pozor

Horké letní dny jsou charakteristické trávením času venku. Plánujete opalovací krém opět kupovat na poslední chvíli? Dejte si do konce léta záležet na tom, abyste to změnili.

Kvalitní opalovací krém by měl vaši pokožku chránit před silnými ultrafialovými paprsky a rakovinou kůže. Poslední výzkumy dokazují, že až ¾ všech krémů na opalování mohou být potenciálně nebezpečné. Zkoumali přitom spolehlivost ochranného SPF faktoru, chemické přísady, celkovou účinnost a bezpečnost.

zena-se-natira-pred-opalovanim

 

Co je SPF faktor?

 

SPF faktor je parametr vyjadřující čas, jak dlouho dokáže opalovací krém chránit vaši pokožku před zčervenáním a spálením. Trvá vám přibližně 10 minut, než vás slunce spálí? Při použití krému s faktorem SPF 15 by vás měl chránit 15krát déle, co je přibližně 2,5 hodiny. Záleží ovšem od vašeho fototypu.

Opalovací krémy jsou specifickým produktem, kde by měla být hlavním parametrem kvalita. Nakupte jenom ty nejlepší produkty s vysokou ochranou SPF.

zena-strika-opalovak-na-ruku

Vybírat byste také měli krémy s ochranou proti UVA a UVB záření. Jaký je mezi nimi rozdíl?

__check

UVA záření – proniká mnohem hlouběji do kůže a může způsobit vrásky a stárnutí pleti, ale i vážněší problémy jako rakovinu kůže.

__check

UVB záření – způsobuje, že se na slunci spálíme.

Chcete o ochraně před slunečným zářením vědět více? Přečtěte si o tom, jak vybrat opalovací krém se SPF adekvátně pro vaši pokožku.

opalovaci-kremy-s-pomerancem

 

Přípravky s vysokým ochranným faktorem

 

Vedlejším efektem opalovacích krémů s vysokým SPF je, že lidi jim věří až moc. Přípravky potom používají nesprávně. Navíc, často se vystavují škodlivějšímu ultrafialovému záření. Mají klamlivý pocit větší ochrany. S přípravky s nižším SPF takovýto fenomén nesledujeme.

I když používáte opalovací krém se SPF 50, dávejte si pozor. Pokud máte citlivou pokožku, ochrání vás mnohem méně než někoho s kvalitnějším pigmentem. V každém případě dodržujte několik základních rad bezpečného pobytu na slunci:

1

Vyhýbejte se slunečnímu záření v čase největšího vedra, tedy od 11 hod do 16 hod.

2

Noste pokrývku hlavy vždy, když se nacházíte na slunci.

3

Chraňte své tělo oděvem.

4

Pijte dostatečné množství vody, abyste předešli dehydrataci.

5

Používejte SPF s vysokým ochranným faktorem pravidelně v průběhu dne (i během zimy).

opalovaci-krem-s-spf

Při výběru opalovacích krémů se SPF je základem selekce těch nejkvalitnějších. Kde najdete široký výběr ověřených značek v každé cenové kategorii?

Stavte na kvalitu

 

Při výběru opalovacího krému nespoléhejte jenom na SPF faktor. Kontrolujte také ochranu proti UVA a UVB záření. Na obalu hledejte symbol, který vyjadřuje optimální UVA ochranu.

Tento symbol signalizuje, že krém zabezpečuje smysluplný poměr UVA a UVB ochrany. Jeho minimální poměr by měl být 1:3. To ovšem platí pouze v Evropské unii. V Americe, Asii, Austrálii či Velké Británii platí jiná označení.

opalovaci-krem-spf-pomer

Máte podezření, že vaše pokožka se na slunci chová zvláštně? Může za tím být alergie na slunce! Všechno o jejích příčinách, symptomech i léčbě najdete v našem článku.