Někteří ji považují za plevel, jiní pomocí ní léčí mnohé nemoci. Víte, že pampeliškový sirup si dokážete připravit i doma?
Mnoho lidí považuje pampelišku lékařskou za plevel. Její druhový název ovšem napovídá, že jde o léčivou rostlinu. Má nahořklou chuť, je bez zápachu a celá rostlina je jedlá. Pampeliška lékařská je trvalka, která kvete od dubna do listopadu na suchých místech.
Kdy je ideální čas pro sběr pampelišky? Nejlíp uděláte, pokud ji nasbíráte za slunečného počasí v čistém prostředí. Tedy, dál od silnic. Raději zvolte lokality hlouběji v lesích, případně na hospodářských loukách.
Nejčastějším způsobem, jak pampelišku můžeme využít, je, že z ní uvaříme lahodný med. Ovšem, připravit z ní můžeme i lahodný pampeliškový sirup.
Jaké léčivé látky obsahuje pampeliška? Jaké benefity nám poskytuje? A jak z ní připravit léčivý sirup?