Pampeliškový sirup – nejlepší recept na domácí lék

02.06.2022 Eva Sdílet

Někteří ji považují za plevel, jiní pomocí ní léčí mnohé nemoci. Víte, že pampeliškový sirup si dokážete připravit i doma?

Mnoho lidí považuje pampelišku lékařskou za plevel. Její druhový název ovšem napovídá, že jde o léčivou rostlinu. Má nahořklou chuť, je bez zápachu a celá rostlina je jedlá. Pampeliška lékařská je trvalka, která kvete od dubna do listopadu na suchých místech.

Kdy je ideální čas pro sběr pampelišky? Nejlíp uděláte, pokud ji nasbíráte za slunečného počasí v čistém prostředí. Tedy, dál od silnic. Raději zvolte lokality hlouběji v lesích, případně na hospodářských loukách.

Nejčastějším způsobem, jak pampelišku můžeme využít, je, že z ní uvaříme lahodný med. Ovšem, připravit z ní můžeme i lahodný pampeliškový sirup.

Jaké léčivé látky obsahuje pampeliška? Jaké benefity nám poskytuje? A jak z ní připravit léčivý sirup?

luka-plna-odkvitnutych-bielych-pupav

 

Jaké vitamíny obsahuje pampeliška lékařská?

 

Pampeliška lékařská obsahuje množství vitamínů, například A, C, D, K a komplex vitamínů B. Také jsou v ní zastoupené minerální látky jako vápník, železo, sodík, draslík, hořčík. Kromě nich pampeliška obsahuje i kyselinu listovou a kyselinu křemičitou. Pampeliškové listy zároveň obsahují i karotenoidy, flavonoidy či látky zeaxantin a lutein. Ty podpoří zdravý zrak.

Pokud byste ale přeci jenom potřebovali doplnit nějaké vitamíny, můžete tak udělat rovnou teď. Nakupte více za méně a využijte Benu lékárna slevové kupóny.

Účinky na organizmus

 

Jaké má pampeliškový sirup účinky? Zdravotních benefitů pampelišky lékařské je opravdu hodně. Tato léčivá rostlina pomáhá při:

- onemocněních a činnosti sleziny a žláz
- anémii, celkové slabosti a jarní únavě
- rychlejší regeneraci po cvičení
- arteroskleróze
- chronických kožních onemocněních a problémech (svědění pokožky, lišajích a vyrážkách)
- zánětu jater
- cukrovce
- čistění žaludku, krve
- zlepšení trávení, harmonizací žaludeční šťávy, žaludečních poruchách, překyselení žaludku,
- při prudkém střevním kataru, nechutenství nebo zácpě
- rozpouštění žlučníkových kamenů
- zrychlování metabolismu, čím pomáhá při hubnutí
- správné funkci močového měchýře, zánětech močových cest a ledvin, ledvinových kamenů a odstraňuje toxiny z těla pocením
- zpomalení růstu rakovinotvorných buněk
- při dně a revmatu
- redukci otoků
- ředění krve
- nachlazení a onemocnění dýchacích cest

I vás ještě pořád pronásleduje pocit únavy a nevíte, jak se ho zbavit? Toto jsou naše rady, jak si s jarní únavou poradíte jednou a napořád.

tanierik-s-medom-a-lievancami

 

Nevařený pampeliškový sirup

1

Ingredience

1 litr pampeliškových hlaviček (ideálně pokud nimi naplníme litrovou nádobu), 500 g cukru krystal – přidávejte ho dle vlastní chuti, 2 dl vody.

2

Postup

Hlavičky pampelišek očistíme od stonků. Necháme je na slunci, aby z nich vylezly brouci. Následně oddělíme květy od zelených částí. Ty recyklujeme tak, že je hodíme do kompostu. Květy vložíme do veliké uzavírací nádoby. Zasypeme je cukrem. Nádobu zavřeme víčkem nebo potravinovou fólii. Směs necháme odstát na okně dva dny, aby na ni svítilo slunce a cukr se rychleji rozpustil. Láhví občas zatřeseme a promícháme její obsah. Následně do nádoby přilijeme vodu a necháme ji na parapetu další den. Hotový sirup přecedíme přes plátno. Vytlačíme všechnu šťávu z květů** Sirup skladujeme v uzavřené nádobě v lednici. Zajímavou verzi může být také pampeliškový sirup se zázvorem.

* alternativou k tomuto kroku je očistit je v studené vodě. Takovýmto způsobem ovšem přijdete i o pyl, co by byla škoda.
** sirup je přirozeně trochu zakalený.

Hotový sirup vydrží přibližně měsíc. Můžete ho používat k ochucování do limonád, jako klasické sladidlo nebo jako léčivý sirup v podobě lžičky denně.

lyzicka-s-tecucim-zlatym-medom

Nejste si jistí, jak recyklovat bioodpad? Náš kompletní návod na třídění odpadu vám v tom určitě nejenom pomůže, ale vás i motivuje.

Vařený pampeliškový sirup

1

Ingredience

350 ks pampeliškových hlaviček (plně rozkvetlých), 20 g kyseliny citrónové, 4 citróny, 3,5 l vody, 3,5 kg cukru krystal, hrst lístků meduňky a kopřivy (volitelné ingredience).

2

Postup

Hlavičky pampelišek zbavíme stonků. Necháme je na slunci, aby z nich vylezly broučci* Následně oddělíme květy od zelených částí. Ty recyklujeme tak, že je hodíme do kompostu. Do pětilitrové zavařeninové láhve přidáme následovní ingredience: pampelišky,bylinky, kyselinu citrónovou, pokrájené citróny. Zalijte je vroucí vodou. Směs necháme odstát 24 hodin. ** Nádoba by měla být po celou dobu uzavřená, no během louhování občas směs promícháme vařečkou. Na druhý den směs přecedíme. Ideálně přes plátno nebo látkovou plenku.*** Ke šťávě do hrnce přidáme cukr. Směs promícháme a položíme na sporák. Pampeliškovou šťávu s cukrem přivedeme k varu při střední teplotě a za stálého míchání. Následně teplotu stáhneme a necháme směs vařit, dokud nezačne houstnout. Vznikne nám tmavě žlutá až hnědá tekutina, něco mezi medem a sirupem. Hustotu si určete sami podle množství odpařené vody. Pokud vám na povrchu vznikne pěna, odstraňte ji. Konzistenci řídkého medu získáte přibližně po hodině a půl. Horkou směs nalijte do zavařovacích lahví. Dbejte na čistotu víček a okrajů lahví, aby se neslepily. Potom je zavřete a otočte dnem nahoru. Po vychlazení sirup skladujte na tmavém, suchém a chladném místě.

* alternativou k tomuto kroku je očistit je ve studené vodě. Takovýmto způsobem ovšem přijdete i o pyl, čeho by byla škoda. Pokud používáte další volitelné bylinky a rostliny, ty opláchnout můžete. Nic se nestane.
** celou směs můžete nejdříve 15 minut vařit. Až pak ji nechejte vyluhovat. Záleží jenom na vašich preferencích, kterou možnosti si zvolíte.
*** obyčejné sítko nebo cedítko vystelte látkou. Přes takto připravené síto směs přelijte.

Uvařený sirup vydrží přibližně tři měsíce. Můžete si ho přidávat do čaje, limonády nebo sníst preventivně jednu lžičku denně.

Na přípravu tohoto léčivého sirupu budete potřebovat několik kuchyňských pomůcek. Kde je najdete všechny pod jednou střechou a za nejvýhodnější ceny na trhu? No přeci v Delimano.cz!