Milujete cider? Ukážeme vám, jak si ho vyrobíte doma

Milujete cider? Ukážeme vám, jak si ho vyrobíte doma

Patříte mezi milovníky cideru? Tak potom vás následující článek určitě potěší. Ukážeme vám, jak vyrobit cider levně a jednoduše doma. Tak co, jdete do toho?



Co to je cider a kde vznikl?


Cider patří mezi nejstarší mírně alkoholické nápoje světa. Je to jablečné víno, které vzniká řízeným kvašením jablečného moštu a jeho procento alkoholu se pohybuje od 0,5% - 8,2%. O nápoji, který je populární převážně v západní Evropě, se vede množství sporů týkajících se jeho původu. Předpokládá se však, že pochází z oblasti dnešního Baskidska, a právě proto mu nejednou přísluší i název "severské víno".

Přestože si cider mnozí pletou s pivem, není tomu tak. Příprava populárního nápoje se totiž spíše podobá přípravě vína. Cider vyrobený ve Francii například podobně jako víno dozrává až v láhvi a není žádným způsobem doslazen nebo dokonce sycený CO2. Naopak, cider vyráběn v Anglii je sladší a obsahuje i bublinky. Ať se jste milovníkem jakékoliv varianty, jeho přípravu si klidně můžete vyzkoušet i doma. Výsledek určitě bude stát za to. Na jeho přípravu dokonce vůbec nemuste použít pouze jablka. Vítané je i jiné ovoce jako například hrušky.

jablecni cider vasekupony.cz

Jak vyrobit cider?


V případě, že máte doma vlastní jabloně, máte předem vyhráno. Na cider jsou totiž ideální právě zralé jablíčka políbené sluncem (ty z obchodu jsou totiž často mdlé a bez výrazné chuti). Nic však není marné. V případě, že budete sahat po jablkách z obchodu, sáhněte hned po několika odrůdách. Kombinujte ty sladké s kyselými, díky čemuž dosáhnete rozmanitou chuť.
 
Proces výroby je velmi podobný tomu, který znáte při výrobě vína. Jeho kvašení probíhá od 14 dní až po 8 měsíců, záleží na způsobu výroby. My vám ukážeme jednu z nich.
 

Postup:
1. Hned v prvním kroku vás bude čekat odšťavňování jablek. V případě, že neplánujete vyrábět hektolitry, zvládnete to i na klasickém domácím odšťavňovači.
 
2. Ve druhém kroku si nachystejte nádoby, do kterých budete nápoj přelévat a následně i v nich uskladňovat. Za ideální se považuje skleněný demižon s kvasnou zátkou. Ta totiž odvádí CO2 a také zabraňuje průniku vzduchu do nádoby. Dbejte na to, aby byly všechny nádoby hygienicky čisté a sterilní.
 
3. Šťávu nalévejte zhruba do jedné třetiny, a pokud uznáte za vhodné, klidně do něj přidejte i vinné kvasinky. Takto naplněnou nádobu umístěte na chladné místo, nejlépe na takové, kde se teplota vzduchu pohybuje od 10 - 15 stupňů Celsia. Proces kvašení funguje tak, že cukr se časem mění na alkohol, proto čím déle ponecháte nápoj kvasit, tím bude méně sladký a zároveň bude obsahovat více alkoholu.
 
4. Ideální doba kvašení jsou dva až tři měsíce. Po uplynutí této doby odstraňte zátku a hadičkou nápoj stočte do nového demižonu. Pozor, stáčajte pouze čirou tekutinu, rozhodně ne kal. Přelitý nápoj nechte na chladném místě opět po dobu dalšího měsíce, a následně můžete konzumovat.
 
 
Tak co? Není to vůbec složité, však? Přiznejte se, kolik z vás jdou do toho?