Patříte mezi milovníky cideru? Tak potom vás následující článek určitě potěší. Ukážeme vám, jak vyrobit cider levně a jednoduše doma. Tak co, jdete do toho?
Co to je cider a kde vznikl?
Cider patří mezi nejstarší mírně alkoholické nápoje světa. Je to jablečné víno, které vzniká řízeným kvašením jablečného moštu a jeho procento alkoholu se pohybuje od 0,5% - 8,2%. O nápoji, který je populární převážně v západní Evropě, se vede množství sporů týkajících se jeho původu. Předpokládá se však, že pochází z oblasti dnešního Baskidska, a právě proto mu nejednou přísluší i název "severské víno".
Přestože si cider mnozí pletou s pivem, není tomu tak. Příprava populárního nápoje se totiž spíše podobá přípravě vína. Cider vyrobený ve Francii například podobně jako víno dozrává až v láhvi a není žádným způsobem doslazen nebo dokonce sycený CO2. Naopak, cider vyráběn v Anglii je sladší a obsahuje i bublinky. Ať se jste milovníkem jakékoliv varianty, jeho přípravu si klidně můžete vyzkoušet i doma. Výsledek určitě bude stát za to. Na jeho přípravu dokonce vůbec nemuste použít pouze jablka. Vítané je i jiné ovoce jako například hrušky.
Jak vyrobit cider?
V případě, že máte doma vlastní jabloně, máte předem vyhráno. Na cider jsou totiž ideální právě zralé jablíčka políbené sluncem (ty z obchodu jsou totiž často mdlé a bez výrazné chuti). Nic však není marné. V případě, že budete sahat po jablkách z obchodu, sáhněte hned po několika odrůdách. Kombinujte ty sladké s kyselými, díky čemuž dosáhnete rozmanitou chuť.
Proces výroby je velmi podobný tomu, který znáte při výrobě vína. Jeho kvašení probíhá od 14 dní až po 8 měsíců, záleží na způsobu výroby. My vám ukážeme jednu z nich.
Postup:
1. Hned v prvním kroku vás bude čekat odšťavňování jablek. V případě, že neplánujete vyrábět hektolitry, zvládnete to i na klasickém domácím odšťavňovači.
2. Ve druhém kroku si nachystejte nádoby, do kterých budete nápoj přelévat a následně i v nich uskladňovat. Za ideální se považuje skleněný demižon s kvasnou zátkou. Ta totiž odvádí CO2 a také zabraňuje průniku vzduchu do nádoby. Dbejte na to, aby byly všechny nádoby hygienicky čisté a sterilní.
3. Šťávu nalévejte zhruba do jedné třetiny, a pokud uznáte za vhodné, klidně do něj přidejte i vinné kvasinky. Takto naplněnou nádobu umístěte na chladné místo, nejlépe na takové, kde se teplota vzduchu pohybuje od 10 - 15 stupňů Celsia. Proces kvašení funguje tak, že cukr se časem mění na alkohol, proto čím déle ponecháte nápoj kvasit, tím bude méně sladký a zároveň bude obsahovat více alkoholu.
4. Ideální doba kvašení jsou dva až tři měsíce. Po uplynutí této doby odstraňte zátku a hadičkou nápoj stočte do nového demižonu. Pozor, stáčajte pouze čirou tekutinu, rozhodně ne kal. Přelitý nápoj nechte na chladném místě opět po dobu dalšího měsíce, a následně můžete konzumovat.
Tak co? Není to vůbec složité, však? Přiznejte se, kolik z vás jdou do toho?