Máš i ty nárok na doplatek na bydlení? Takto ho získáš

muz-zena-baleni-krabice

Víš o tom, že můžeš dostat příspěvek na bydlení? V našem článku jsme shrnuli užitečné informace, které bys měl vědět. Také to, jak podat žádost.

Nákladů spojených s bydlením není vůbec málo. Lidí, kteří se nacházejí v hmotné nouzi si to nejenom, že více uvědomují, ale každodenně i zažívají. Stát má pro ně připravenou pomoc v podobě příspěvku na bydlení. Týká se i tebe?

Hledáš cenově dostupný nábytek, který vydrží dlouhá léta? Nakupuj na e-shopu VidaXL.

okno-kreslo-stolek

 

Co je příspěvek a doplatek na bydlení a pro koho je určený?

 

Příspěvek na bydlení je dávka, která přispívá rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy na krytí nákladů na bydlení. Příspěvek na bydlení je dávka vyplácena v závislosti na výši příjmů rodiny. Příspěvek na bydlení lze nárokovat až tři měsíce zpětně.

Doplatek na bydlení je jedním z více druhů příspěvků, který se zařazuje mezi dávky pro lidi v hmotné nouzi. Kdo je ve hmotné nouzi? Osoba či rodina, která nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost.

Vzorec pro výpočet nároku na příspěvek na bydlení:


Příjem × 0,30 > náklady na bydlení = nárok na příspěvek na bydlení nevzniká
Příjem × 0,30 < náklady na bydlení = nárok na příspěvek na bydlení vzniká

Doplatek na bydlení je formou pomoci osobám s nedostatečnými příjmy, motivující tyto osoby k aktivní snaze zajistit si prostředky k uspokojení životních potřeb, za předpokladu, že každá osoba, která pracuje, se musí mít lépe než ta, která nepracuje, popřípadě se práci vyhýbá.

Podmínky získání doplatku na bydlení:

__check

Dávka je poskytována vlastníku užívajícímu byt, nebo jiné osobě, která užívá byt na základě smlouvy, rozhodnutí, nebo jiného právního titulu.

__check

Podmínkou nároku na doplatek na bydlení je získání nároku na příspěvek na živobytí.

__check

Dávku lze také za určitých podmínek poskytnout vlastníku stavby pro individuální či rodinnou rekreaci.

__check

Zákon o pomoci v hmotné nouzi pamatuje i na specifické situace spojené s bydlením.

Podmínkou nároku na doplatek na bydlení je získání nároku na příspěvek na živobytí. Pokud ti nebyl schválen, nezoufej. Další možností je, že doplatek na bydlení získáš, pokud příjem nepřesáhl 1,3 násobek částky živobytí na osobu a společně posuzovaných osob.

 

muz-zena-malovani-paska

__bulb
Čistící prostředky vyrobené doma – zdravé, levné a ekologické

Zamysleli jste se někdy, kolik chemie použijeme, abychom měli čistý domov? Účinné čistící prostředky si dokážeme jednoduše vyrobit i doma. Snadno a levně.

Příspěvek či doplatek na bydlení 2023

 

Orientační výpočet příspěvku na bydlení si můžeš vypočítat online na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Rozhodným obdobím pro příspěvek na bydlení je kalendářní čtvrtletí. Příjmy společně posuzovaných osob i náklady na bydlení se dokládají za kalendářní čtvrtletí, předcházející období, na které žadatel nárok na dávku uplatňuje.

Podle data nároku, od kterého žadatel nárok na dávku uplatňuje se odvíjí rozhodné období, z nějž se výše dávky stanovuje a za které je nutné doložit výši příjmů a uhrazených nákladů. Příspěvek na bydlení lze nárokovat maximálně tři měsíce zpětně ode dne podání.
 

krb-zidle-stul


Tuto výši v příslušné obci zjišťuje příslušná krajská pobočka Úřadu práce ČR. Přesné podmínky nároku na jednotlivé sociální dávky naleznete v právních předpisech.

Vše pro domov, od dekorací až po funkční a užitečné doplňky najdeš v e-shopu 4Home. Dej svému bydlení nový vzhled za pár kaček.  

Formulář na příspěvek nebo doplatek na bydlení

 

Písemná žádost o příspěvek nebo doplatek na bydlení musí být podaná na předepsaném formuláři. Tyto formuláře, včetně potřebných příloh, jsou k dispozici v tištěné podobě na všech pobočkách Úřadu práce České republiky, v elektronické podobě je naleznete na internetové adrese v katalogu formulářů.

K vyřízení žádosti je příslušná Krajská pobočka Úřadu práce České republiky podle místa Vašeho trvalého pobytu.

 

zena-pocitac-formular

Pokud si ve hmotné nouzi, o státní příspěvek nebo doplatek na bydlení rozhodně požádej. Pomůže ti překonat náročnější období. Máš další otázky? Neváhej se obrátit na příslušný úřad. Podrobnější informace ti poskytnou pracovníci Úřadu práce České republiky.

Zateplení Stropu patří mezi jedno z častých opatření na zamezení úniků tepla. Pokud nad ním přemýšlíš i ty, přečti si náš článek a zjisti, proč to udělat.