Vlastníte mechanické hodinky? Pak byste měli vědět ...

11.05.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Vlastníte mechanické hodinky? Pak byste měli vědět ...

Pokud nevlastníte automatické hodinky na baterii, ale ty mechanické, možná jste už zvažovali, zda nepotřebujete také natahovač. Co to vlastně natahovač je, a jaké jsou jeho výhody? Přečtěte si blog a dozvíte se i to, kde na vás čekají výhodné slevy na hodinky.



Co je natahovač hodinek?

 

Natahovače hodinek, známé také pod anglickým názvem watch winders, jsou zařízení, která udržují hodinky v chodu i tehdy, když je nepoužíváte, nebo když je prostě zapomenete natáhnout. Jsou vhodnou výbavou v tom případě, pokud vlastníte hodinky s automatickým natahováním. Natahovač udržuje hodinky v kruhovém nebo jiném pohybu, čímž simuluje pohyb ruky a drží hodinkový strojek v neustálé činnosti.


 

Výhody natahovačů hodinek

 

 
Můžete zapomínat. Právě toto je snad ta největší výhoda natahovačů. Vůbec nemusíte myslet na to, že mechanické hodinky třeba i natahovat. Vyhnete se tak tomu, že zůstanete někde viset bez přesného času. Nebo zkrátka nebudete muset na hodinkách po jejich zastavení stále nastavovat přesný čas a datum.
 

✓ Natahovače přispívají ke zdraví hodinek. Mechanickým hodinkám škodí, pokud se zastaví. Naopak, kvůli mazivům by měly být v permanentní provozu. Pokud hodinky stojí, maziva se mohou usadit.
 
 

 

Nevýhody natahovačů

 

 
Kompotenty se více opotřebují. Argumenty proti hovoří o tom, že hodinkám naopak škodí, pokud jsou v neustálém provozu. Stálý chod vede k nadměrnému opotřebení komponentů a k častějším návštěvám servisů.
 

Natahovač je další investice. I když investujete do celkem jednoduchého natahovače, přece je to jen další investice, která může zasáhnout do vašeho domácího rozpočtu. V tomto případě však máme pro vás dobrou radu - při nákupu využijete naši kategorii Slevy na hodinky, tak určitě ušetříte.

slevy na hodinky vašekupóny.cz

Tip od nás: V případě, že chcete toužíte po nových hodinkách, ale nejste za ně ochotni utratit moře peněz, nezoufejte. Využijte při nákupu výhodný Vivantis slevový kód nebo slevový kupón Hodinky.cz a vaše peněženka se vám určitě poděkuje.
 
Každopádně, natahovač se vám určitě vyplatí v případě, že máte sbírku hodinek nebo na natahování těch svých jediných pravidelně zapomínáte. Jsou nezbytné také v případě, že máte hodinky se složitými funkcemi, jakými jsou například astronomické funkce či věčné kalendáře. Někdy je jejich nastavování takové komplikované, že je třeba poslat hodinky zpět výrobci.

 

 

Jak vybrat ten správný?

 

 
Na výběr je velké množství natahovačů v různých provedeních i velikostech, od zcela jednoduchých až po luxusní natahovače kombinované s trezory. Ty už pak můžete mít doma jako luxusní nábytek. Při jejich výběru si však musíte dávat pozor na to, aby natahovač odpovídal typu vašich hodinek. Určitě si také, kolik hodinek chcete natahovat.
 
Existují natahovače pro jedny nebo více hodinek, do kterých můžete vložit více kusů hodinek. Zvažte také své potřeby. Budete potřebovat na natahovači nastavovat různé otáčky, měnit jejich směr, či dokonce odložit start natahování? Budete ho napájet jen ze sítě, nebo i bateriemi? To vše ovlivní váš konečný výběr toho správného natahovače.