Víte, které bylinky by ve vaší domácnosti neměly chybět?

20.05.2019 Kristína Volný čas Sdílet
Víte, které bylinky by ve vaší domácnosti neměly chybět?

Určitě víte, že bylinky a různé natě jsou nejen nejlepšími dochucovadly, ale i domácími lékaři. Pojďme si však o jednotlivých bylinkách a jejich účincích říct něco víc.

 

* Tymián


Tymián nebo Mateřídouška tymiánová je jedna z nejznámějších středomořských bylinek. Svou aroma dokáže prorazit všechny chutě, a proto jej používejte v kuchyni opatrně. Ve farmacii má široké využití, připravují se z něj odvary, sirupy, extrakty, léčivé čaje. V lidové léčbě se používá jako kloktadlo proti černému kašli a zánětu průdušek a rozpouští také hleny.

tymián vasekupony.cz

* Meduňka


Meduňka lékařská má léčivé účinky pro trávicí soustavu, používá se proti nadýmání a křečím, dodává chuť k jídlu. Inhalace její silice podporuje vykašlávání a uvolňování hlenů. Vhodná je i do lázní nebo jako kloktadlo, například při zánětu mandlí a dásní.

​ meduňka vasekupiny.cz

* Měsíček lékařský

 

Měsíček byl v minulosti ai dnes je hojně využívanou bylinkou. Má široké spektrum pozitivních účinků. Působí prospěšně na trávicí soustavu, zmírňuje bolesti hlavy, migrény, čistí krev, léčí kožní problémy, pomáhá při léčbě několika druhů rakoviny, detoxikuje organismus, snižuje tlak.

měsíček lékařský vasekupony.cz

* Řepík lékařský


Odvar z řepíku se používá zejména při trávicích a zažívacích potížích, léčí kožní problémy, pomáhá s hojením ran, zabraňuje vzniku infekce. Pro močopudné účinky se používá při poruchách funkce ledvin. Využití nachází také při problémech s dýchací soustavou, při rýmě a při kašli.

Řepík lékařský vasekupony.cz

* Pampeliška lékařská


Pampeliška má mnohostranné využití. Pomáhá při problémech s trávicí soustavou, při problémech s ledvinami, podporuje léčbu oběhové soustavy - čistí krev, pomáhá při kožních problémech, při cukrovce, revmatismu, podporuje léčbu rakoviny.

pampeliska vasekupony.cz

* Šalvěj lékařská


Čaj ze šalvěje se užívá při kašli a při poruchách trávení (nadýmání, průjmu), na krevní oběh a nervovou soustavu. Působí na zmírnění nadměrného pocení. Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích nebo při bolestech zubů a paradentóze.

 salvia lekarska vasekupony.cz

* Rozmarýn lékařský


Sbírají se listy, které se používají sušené na nálevy, léčivé čaje, masti, náplasti. Silice se používá také ve voňavkářském a v kosmetickém průmyslu (výroba kolínské vody a podobně). Čerstvý rozmarýn bývá odpradávna slavnostní ozdobou svatebčanů. V kuchyni se pro svou charakteristickou aroma používá jako koření do omáček nebo přímo na maso či ryby. Ani při vysokých teplotách neztrácí svou vůni a chuť.

rozmarýn lékařský vasekupony.cz

* Bazalka pravá

 

Listy bazalky se sice používají zejména jako koření do jídel, používají se však i ve farmacii a kosmetice. Sušené listy se používají jako koření do jídel nebo ve formě čaje na podporu trávení. Bazalka si i při tepelném zpracování uchovává své léčivé schopnosti. Účinkuje protizánětlivě při onemocněních dutiny ústní, má protikřečové účinky při chronické bronchitidě s výrazným kašlem a celkově působí uklidňujícím na nervovou soustavu.

bazalka vasekupony.cz

* Heřmánek pravý

 

Odvar či čaj z heřmánku působí proti zánětlivým nemocem, pomáhá při chorobách trávicího traktu, snižuje bolest, hojí rány a zabraňuje tvorbě jizev. V kosmetice se používá zejména do krémů.

heřmánku pravého vasekupony.cz

* Mateřídouška


Při chorobách dýchacího ústrojí, při poruchách trávení (nadýmání, průjem) či při zánětech močových cest se používá vnitřně. Zvenku ji lze použít jako kloktadlo nebo do koupele. Působí uklidňujícím na nervovou soustavu - a to zejména při nespavosti, bolestech hlavy, závratích, nervozitě a podrážděnosti, ale i tělesné a duševní slabosti a při křečích.