Velký podzimní úklid domácnosti – jak při něm ušetřit?

zena-utirani-televize

U střídaní ročních období je jakousi samozřejmostí udělat větší úklid v domácnosti. Řekneme ti, na co se zaměřit a co ti pomůže, aby byl ještě efektivnější.

Pravidelný úklid domu a udržování pořádku není ničím neobvyklým. Ale několikrát v roce je potřebné udělat i větší úklid a soustředit se na to, co neuklízíme nebo neděláme tak často. Jak rychle uklidit dům bez velké námahy, spotřeby času a peněz?

Se šetřením peněz a čistících prostředků ti pomůže e-shop 4Home. Prohlédni si jeho velkou nabídku a nakupuj za skvělé ceny.

myti-rukavice-umyvadlo

 

Jak rychle uklidit byt či dům?

 

Možná si říkáš, že na úklidu není nic náročné. Pro někoho možná ne, některým v něm může chybět systém, kvůli čemu jim uklízení trvá dlouho, zdaleka nemají uklizeno tak, jak by si představovali, a navíc spotřebují hodně energie a peněz na čistící prostředky.

Pro co nejlepší úklid bytu začni místností, ve které je nejvíce nepořádku. Jednoduše to nejtěžší uděláš na začátku a nestane se ti, to budeš odkládat. Pro zachování systematičnosti uklízej seshora dolů a zleva doprava. Nic tak nepřeskočíš a nebudeš střídat úklid jedné věci s druhou.

A nakonec, ukliď nejdříve větší kusy nábytku, pak se soustřeď na menší spolu s dekoracemi. Pro jednodušší úklid menší věci vynes ven.

Dříve, než se pustíš do úklidu, připrav si všechny potřebné čistící pomůcky a prostředky. Ušetříš si tím čas. Náš tip: Nekupuj speciální hadříky na utírání různých povrchů. Na utření prachu klidně použij látky ze starého oblečení.


utirani-prachu-lustr-zrcadlo

Přemýšlel jsi už dávněji nad nákupem robotického vysávače? Déle neváhej, investice do něj ti ve srovnání s klasickým vysávačem ušetří čas i energii. Vyber si ho z e-hopu Alza ještě dnes.

Co by měl zahrnovat velký úklid bytu či domu?  

 

Při úklidu nazývaném generální by ses měl soustředit na úklid všech místností domu či bytu. Samozřejmě, nemusíš to stihnout za jeden den. Důraz klaď na preciznost, ne rychlost.

 

10 věcí, na které se zaměřit:

__check

Skříňky v kuchyni, koupelně či v obýváku ukliď a vyhoď prázdné nádoby nebo věci, které nepoužíváš.

__check

Oblečení ve skříních poskládej na hromádky. Zároveň letní oblečení odlož dozadu a teplejší podzimní dopředu.

__check

Nábytek očisti od prachu a jiných nečistot. Odtáhni ho a ukliď i pod ním a v koutech.

__check

Rozbité věci vyhoď. Platí to i pro ty, které si dlouho nepoužíval.

__check

Okna, žaluzie a okenní parapety umyj zevnitř i zvenku.

__check

Spotřebiče očisti od mastnoty a jiných nečistot zvenku i zevnitř.

__check

Vyber povlečení, ale také deky a polštáře.

__check

Oprav pokažené věci, například viklající se nohy stolu či dveře, které vržou.

__check

Vyčisti koberce a umyj podlahy.

__check

Pokojové rostliny vysprchuj nebo je utři vlhkým hadříkem.

zena-utirani-monstera

 

Několik rad pro lepší úklid domova

 

Přípravky nechej působit dostatečně dlouho

 

I ty děláš to, že naneseš čistící prostředek a hned čistíš povrch? Nejsi jediný. Dělá to hodně lidí v domněnce, že tak dosáhnout nejlepší výsledek. Ovšem není tomu tak.

Pro co nejlepší vyčištění přípravek aplikuj, nechej působit a následně daný objekt vyčisti. Vždy si přečti štítek produktu, abys věděl, jaký dlouhý čas má působit na povrchu.

 

cisteni-houbicka-baterie

 

Lesklá zrcadla a skla beze šmouh

 

Chceš dosáhnout lesknoucí se zrcadlo beze šmouh? Na jeho čištění použij 2 hadříky – jeden z mikrovlákna, se kterým aplikuješ čistící prostředek a druhý suchý.

__bulb
Čistící prostředky vyrobené doma – zdravé, levné a ekologické

Zamysleli jste se někdy, kolik chemie použijeme, abychom měli čistý domov? Účinné čistící prostředky si dokážeme jednoduše vyrobit i doma. Snadno a levně.

Čištění sedaček a koberců

 

Minimálně jednou za rok je potřebné vyčistit i větší kusy nábytku či bytové doplňky, jakými jsou například koberce nebo běhouny. Udělat tak můžeš více způsob. Například suchým nebo mokrým čištěním s použitím různých čistících prostředků nebo odstraňovačů skvrn. Pro skutečně důkladné čištění nejenom povrchů nečistot, ale i vnitřních, použij tepovač.

 

Jednoduché mytí oken

 

Umývání okem má v oblibě asi jenom málokdo. Také to považuješ za zdlouhavé, a ne vždy se ti podaří okna dokonale vyleštit? Začni čištěním žaluzii od vrchní po spodní.

Věděl si, že teplota vody na mytí oken by měla mít přibližně 30 °C? Při nižší se snižuje účinnost čistícího prostředku. Ten rozetři po okně krouživými pohyby. Následně ho setři směrem seshora dolů stěrkou. Při leštění postupuje stejně seshora dolů nebo krouživými pohyby. Některé hospodyňky doporučují pro vyleštění oken použít noviny. Už si to zkoušel?

 

myti-zrcadlo-sterka

 

3 tipy jak snadno a rychle uklidit

__check

Uklízej každý den – na první přečtení to možná zní časově náročně, ale není tomu tak. Myslíme tím, aby sis každý den našel několik minut a udělal základní pořádek tím, že zameteš nebo uložíš věci na místo, kam patří.

__check

Úklid si naplánuj – každý den se zaměř na jinou činnost pro co největší efektivnosti při úklidu.

__check

Domácí práce rozděl – vytvoř si systém, na základě kterého se úklid v domácnosti bude týkat všech, i dětí. Ony si mohou například uklidit vlastní pokoj, co jim také pomůže k samostatnosti.

zena-dcera-uklid-postel

 

Úklid domu nemusí být náročný na peníze, čas ani energii, pokud víš, jak na to. Věříme, že jsme ti poradili a do podzimního úklidu se pustíš s radostí.

__bulb
Jak ušetřit peníze v domácnosti?

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.