Valentýn pomalu klepe na dveře. Víte, jak vznikl svátek zamilovaných?

23.01.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Valentýn pomalu klepe na dveře. Víte, jak vznikl svátek zamilovaných?

Považujete svátek sv. Valentýna za oslavu lásky nebo jen za jakousi záminku, proč utratit peníze navíc? Tradice svátku sahá dávno do minulosti, víte jak vznikla?




"Láska je větší než příval slov. O lasce se nediskutuje. Láska je."

                                                                                                                                       Antoine de Saint-Exupéry



"Od tvého Valentýna"

Víte, jak vznikl svátek zamilovaných a proč si lidé právě v tento den vyznávají lásku více než po jiné dny? O sv. Valentýnu z 3. století koluje mnoho legend, přičemž nejznámější je právě ta křesťanská. Podle ní byl sv. Valentýn mučedník a žil za vlády císaře Claudia II., známého také tím, že velmi rád a často vedl války.

Jeho záliba se ale velmi nelíbila právě římským mužům, kteří se do vojska příliš nehrnuli. Claudio si jejich jednání vysvětlil po svém - za vše vinil jejich manželky a rodiny. Právě z tohoto důvodu nepovažoval ženatých mužů za dobrých válečníků, a proto přišel s netradičním řešením - zakázal v Římě svatby!
 

láska kvety vašekupóny.cz

Římský kněz Valentýn se však tento příkaz rozhodl ignorovat a zamilované páry oddával i nadále - tajně. Jak se dalo předpokládat, něco takového se nepodařilo dlouho udržet v tajnosti a bylo jen otázkou času, kdy se to doslechne i samotný císař. Ten dal Valentýna okamžitě uvěznit, a aby to nebylo málo, odsoudil ho k trestu smrti. Poprava se konala 14. února v roce 246.

Odsouzený kněz těsně před svou smrtí ještě stihl napsat dceři vězeňského dozorce, do které se zamiloval, milostný dopis, který ukončil pozdravem "od tvého Valentýna". O několik desetiletí později, v roce 469, vyhlásil papež Gelasius den smrti Valentýna za památný, díky čemuž se stal sv. Valentýn patronem všech zamilovaných.


Valentýnské dárky, které potěší

Bez ohledu na to, zda je legenda o sv. Valentýnu pravdivá nebo ne, jedno je jisté. Slovy či gesty lásky nikdy nic nezkazíte a nezáleží na tom, zda jejich adresujete právě 14. února nebo v kterýkoliv jiný den v roce. Pokud jste se však rozhodli potěšit svou polovičku právě v tento symbolický datum, mějte na paměti jedno - dárek vybírejte srdcem! Vůbec něj nemusíte utratit celou výplatu, nejde o žádnou soutěž. K výhodným nákupům vám dopomůže například i kupónový web Vašekupóny.cz.

valentyn slevy vašekupóny.cz

Tip od nás pro vás: Na portálu Vašekupóny.cz můžete například narazit také na eshopy jako Chocolissimo, Astratex, iZlato24  nebo  KvětinyExpres, kde urč itě vyberete ten nejlepší valentýnský dárek za skvělé ceny.

Slevy, slevové kódy či kupóny vám totiž nejednou pomohou ušetřit nějaké to euro, a to se přece vždy hodí. Navštivte stránku a v přehledných kategoriích si jednoduše vyhledejte právě to, co potřebujete.