Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Toto by vás mohlo zajímat

06.05.2019 Kristína Cestování Sdílet
Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Toto by vás mohlo zajímat

Chystáte se letos na dovolenou do Chorvatska? Přinášíme vám několik informací, které by vás mohly zajímat. A jak to už na našich stránkách bývá, zároveň vám poradíme, jak můžete na dovolené v Chorvatsku ušetřit.

 
 
Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších letních destinací Čechů. Krásné pláže, křišťálově čistá voda, historická města, nádherné národní parky. Není div, že ho každoročně vyhledává i stále více českých turistů. Cestujete letos do Chorvatska i vy? Na co byste se měli před cestou připravit?


 
Důkladně si naplánujte cestu


Jelikož do Chorvatska se již více let nelétá, většina Čechů se do letních středisek přesouvá autem. Největší zácpy ve směru  do Chorvatska bývají většinou v sobotu ráno a na cestě z Chorvatska v sobotu a neděli. Pokud je to tedy možné, naplánujte si cestu raději mimo těchto špiček. Hotely a jiná ubytovací zařízení dnes již poskytují pobyty i se začátkem uprostřed týdne.
 
Před odjezdem si ještě prověřte, zda se na cestách neplánují nějaké uzávěrky. Můžete tak učinit na několika chorvatských stránkách, které sledují aktuální situaci na cestách. Jednou z nich je například stránka Chorvatského autoklubu.


 
Připravte si peníze na dálniční poplatky


Za jízdu po dálnici v Chorvatsku zaplatíte mýtné, jehož výše se odvíjí od ujeté vzdálenosti a kategorie vozidla. Poplatky platí řidiči motocyklů, vozidel s hmotností do 3,5 t a nákladních automobilů nad 3,5 t. Od 15. června do 14. září platí v Chorvatsku sezónní ceny mýtného, ​​při kterých počítejte s 10-procentní přirážkou. Kromě toho zaplatíte poplatek i když přecházíte některým z vybraných mostů nebo tunelů.
 
Abyste věděli, kolik peněz si připravit, můžete si vypočítat cenu těchto poplatků pomocí této užitečné kalkulačky. Mýtné přitom můžete platit kartou nebo v hotovosti - v kunách, v eurech nebo jiné zahraniční měně. Výrazně však můžete ušetřit, pokud využijete systém elektronického mýtného ETC. Chcete-li systém využívat, musíte si zakoupit ENC zařízení, předplatit si kredit a mýtné se z něj automaticky odečte. Tímto způsobem můžete ušetřit více než 20% oproti běžným dálničním poplatkům.


 
Nastudujte si dopravní předpisy


Na chorvatských dálnicích můžete jít maximálně 130 km / h. Na rychlostních komunikacích platí maximální rychlost 110 km / h, v obci 50 km / h a mimo obec 90 km / h. Dálnice jsou označeny zelenými značkami, jiné cesty žlutými značkami a ostatní značky označují cíle.
 
Pravidla pro používání reflexních vest jsou podobné jako u nás. Povinnost denního svícení v Chorvatsku v období od 30.4. do 1.10. neplatí. Tolerance alkoholu u řidičů je do 0,5 promile, avšak v případě nehody vám i za takové promile hrozí pokuta.


 
Nezapomeňte na pojištění


Mezi doklady si určitě přibalte i Evropský průkaz zdravotního pojištění. Pokud budete muset vyhledat lékařskou pomoc, určitě ho budete potřebovat. Chorvatští lékaři si průkaz jen prefotil a nebudou od vás žádat žádné peníze na místě. Kromě toho však určitě nezapomeňte ještě na dodatečné cestovní pojištění.


 
Jak můžete ještě ušetřit?


Největší množství turistů je v Chorvatsku zejména v době letních prázdnin. Výrazně tedy můžete ušetřit zejména tehdy, pokud si naplánujete dovolenou mimo hlavní sezónu, tedy v červnu nebo v září. Teploty jsou iv tomto období příjemné, ceny ubytování a služeb výrazně nižší a určitě oceníte i menší množství lidí na cestách i v samotných střediscích.
 
Pokud již cestujete během hlavní sezóny, vyberte si raději ubytování v soukromí - zpravidla je o několik procent levnější než hotel. A pokud k tomu přidáte vaření ve vlastní režii namísto restaurační stravy, náklady na dovolenou budou o poznání nižší.