Nešetřete to, co zbylo po utrácení, ale utrácejte to, co zbylo po šetření

23.10.2017 Kristína Nakupování Sdílet
Nešetřete to, co zbylo po utrácení, ale utrácejte to, co zbylo po šetření

Přečtěte si rady finančního guru Warrena Buffetta, které vám pomohou zabezpečit vaši rodinu finančně do budoucnosti. Rady vám přinášejí Vašekupóny.cz.


Všichni chceme sebe a svou rodinu finančně zabezpečit do budoucna. To se dá různými způsoby. Pokud se však nechceme spoléhat na výhru v loterii, jedinou správnou cestou je šetřit.


 

Rady od nejlepších

 

Nikdy nic nezkazíte, pokud se inspirujete úspěšnými lidmi. Název dnešního článku je citát známého investora Warrena Buffetta, který je již desítky let považován za finančního guru. Mnohé jeho rady jsou univerzální a užitečné i dnes. Vybrali jsme některé z nich.


 

Porovnání příjmů a výdajů

 

Výši svých příjmů určitě znáte. Nyní zjistěte, jaké máte skutečné měsíční výdaje pro celou rodinu a rozdělte je na nezbytné a ty ostatní. Naučte se rozlišovat mezi tím, co musíte mít a tím, co chcete, ale víte aniž existovat. Založte si spořící účet a pravidelně na něj ukládejte všechny volné prostředky. Systém "korunka ke korunce" vám poskytne jistotu, že nečekané výdaje vás v budoucnu nepřekvapí.

setrici rodina vašekupony.cz


 

Zbavte se špatných finančních návyků

 

Prvním krokem je uvědomit si, které to jsou a proč jim stále podléháte. Popřemýšlejte, kdo v rodině na co míjí nejvíce peněz a co s tím víte udělat. Řiďte se dvěma pravidly. První zní: Nikdy zbytečně neutrácejte peníze! Druhé říká: Nikdy nezapomínejte na první pravidlo!

Čím dříve si osvojíte základní pravidla finanční gramotnosti, tím dříve uvidíte reálné výsledky své snahy. Naučte to i děti a ukažte jim co všechno mohou mít, když se naučí správně hospodařit s penězi.


 

Zbytečné půjčky

 

Půjčka by měla být poslední možností, jak řešit nízký příjem nebo finanční problémy. Je důležité mít pod kontrolou hlavně tzv. špatné dluhy, kterými jsou většinou spotřební úvěry a kreditní karty. Zbavte se jich čím dříve a začněte namísto toho šetřit. I malé částky jsou na začátku velkým krokem. Nebojte se sáhnout po slevových kuponech, akčních letácích či sezónních výprodejích. Každý ušetřený cent postupně zvětšuje váš rodinný rozpočet.

 

Investujte

 

Je to jednodušší, než si myslíte. Naučte se základní terminologii, vyčleňte konkrétní částku, se kterou každý měsíc můžete zacházet a investujte. I málo peněz je v tomto případě lepší než žádné. Pokud si nejste jisti, poraďte se a učte se za pochodu. Warren Buffett radí zvolit konzervativnější dlouhodobé investování (8-10 let) a diverzifikovat portfolio, tj rozdělit investice na více menších. Sníží se tím riziko a případná ztrátu v jedné oblasti až tak nepocítíte. Dobrým tipem je pokud nekontrolovat své fondy příliš často. Spíše se řídit heslem "nastavit a zapomenout". Stačí se na ně podívat a situaci vyhodnotit jednou za pár měsíců. Při výběru vhodných investičních nástrojů buďte rozvážný a při sledování svých peněz hlavně trpělivý.