Nejúčinnější domácí recepty proti komárům. Věděli jste o nich?

zena-casopis-houpaci-sit

Hmyz je nepříjemným doplňkem teplého počasí. Napadlo tě, že bojovat proti komárům se dá i jinými prostředky, než těmi z obchodu? Vyzkoušet můžeš například tyto.

Není asi nic nepříjemnější, než zaspávat a najednou u ucha slyšet komára. Nebo když příjemné chvilky na terase přeruší nutnost odhánět štípající komáry.

Jak se jich zbavit? Přípravků z obchodů na jejich zničení je spousta. No možná si je už i vyzkoušel. Doporučujeme ti sáhnout pro přírodních variantech. Nejenom, že využiješ sílu přírody a nebudeš používat zbytečnou chemii, ale zároveň ušetříš peníze za nákup drahých prostředků.

Jak se chránit před komáry během cestování? Skvělým pomocníkem je například náramek z lékárny Pilulka, který odpuzuje komáry neustále, přičemž ani nevíš, že ho máš.

male-sklenicky-susene-bylinky

 

Ve zkratce o komárech

 

Komáry dokáží být pořádně nepříjemné, na tom se shodneme všichni. Na co je hroší, mohou být velmi nebezpečnými přenášeči baktérií a virů. Na celém světě existuje více než 3000 různých druhů komárů, z toho ohrožující jsou například komár Aedes aegypti či komár Anopheles quadrimaculatus. Výskyt těchto druhů ovšem u nás nebyl zaznamenán.

 

5 faktů o komárech

__check

Komáři se rozmnožují ve stojatých vodách – jenom malé množství vody stačí komárům na to, aby kladly nová vajíčka. Zamezit tomu doma můžeš pravidelným čištěním okapů, květináčů nebo jiných nádob, kde se shromažďuje voda.

__check

Komáři žijí krátce – délka života je odlišná podle jednotlivých druhů, ale dožívají se přibližně 2 měsíců.

__check

Patří mezi zvířata nejvíce ohrožující život – je to kvůli tomu, že přenosem bakterií mohou způsobit mnohá vážná onemocnění u lidí i zvířat.

__check

Komáři přitahují hlavně tmavší barvy – světlým oblečením můžeš svou ochranu před komáry zvšit ještě o něco více.

__check

Uštípnutí probíhá jenom od samiček komárů – důvodem je, že samičky potřebují krev na produkci vajíček.

zena-muz-olej-les

Rostliny proti komárům

 

Funkce květů a rostlin je v zahradě především okrasná. Pěstujeme je kvůli zkrášlení exteriéru a vyplnění volných míst. No ne všechny. Některé mají speciální účinek a dokáží tě ochránit i před nepříjemnými komáry.

Zasaď je v blízkosti zahradního sezení nebo místa, kde se často zdržuješ. Samozřejmě je můžeš i zpracovat a udělat repelent proti komárům.

 

Rostliny odpuzující komáry

__check

muškát

__check

česnek

__check

meduňka

__check

bazalka

__check

máta

__check

citronela

__check

citronová tráva

__check

rozmarýn

__check

levandule

zena-kvetinace-bazalka

Domácí recepty proti komárům

 

Máš doma některé ze zmiňovaných bylinek nebo esenciální oleje? Vyžij je na výrobu vlastních sprejů proti komárům.

 

Na citronelový sprej potřebuješ:

__check

5 kapek éterického oleje z máty

__check

10-15 kapek éterického oleje z levandule

__check

10-15 kapek éterického oleje z citronely

__check

20 ml čistého alkoholu

__check

50 ml vody

Postup je velmi jednoduchý. Ve sprejové lahvičce smíchej všechny ingredience a dobře přetřep. Sprej použij před pobytem venku na odhalené části těla, jakou jsou ruce, nohy a krk. Aplikovat můžeš i na oblečení.

 

tmava-lahvica-suseny-hermanek

Svíčku z Citronely, ale i jiné užitečné pomůcky na odpuzování komárů a jiného hmyzu koupíš v e-shopu 4home.

Rychle a jednoduše si vyrobíš i sprej proti komárům z rozmarýnu. Na jeho přípravu potřebuješ jenom 1 l vody, který přivedeš k varu. Přidej několik větviček rozmarýnu a vař přibližně 5 minut. Nechej vychladnout, přidej 1 PL vinného octa a nalej do rozprašovačů.

Chceš znát domácí recept proti komárům z levandule? Smíchej 3 PL olivového oleje s 5 kapkami levandulového a citrónového oleje.

 

zena-priprava-oleju-vodni-koupel

 

Účinný, ale mimořádně voňavý repelent vyrobíš kombinací mátového a kokosového oleje. Smích je v poměru 12 kapek ke 30 ml.

Za mimořádně účinnou rostlinu proti komárům se označuje i eukalyptus. Domácí olej z něj vyrobíš jednoduše. Do skleněné nádoby vlož listy eukalyptu a zalij je mandlovým olejem, aby byly úplně ponořené. Nádobu odlož na tmavé a teplé místo na 2 týdny. Olej následně sceď a podle potřeby přelij do menších nádob.


ruce-ampulky-oleje

 

Který přírodní repelent proti komárům vyzkoušíš? Nezapomeň, že aplikaci je potřebné během dne opakovat i podle podmínek a prostředí, ve kterém se nacházíš.

__bulb
Čistící prostředky vyrobené doma – zdravé, levné a ekologické

Zamysleli jste se někdy, kolik chemie použijeme, abychom měli čistý domov? Účinné čistící prostředky si dokážeme jednoduše vyrobit i doma. Snadno a levně.