Jak zvládnout děti i home office? Vyzkoušejte toto

30.04.2020 Kristína Rodina Sdílet
Jak zvládnout děti i home office? Vyzkoušejte toto

Školy a školky jsou již několik týdnů zavřené a vy už nevíte, co s dětmi doma dělat? Připravili jsme pro vás sbírku několika osvědčených tipů, jak se s nimi můžete během těchto mimořádných "prázdnin" zabavit.

 
 
Nuž, aktuální situace není pro nikoho jednoduchá. Zejména tehdy, pokud musíte kromě péče o děti zvládnout i home office. Je samozřejmě rozdíl, zda máte doma malého školkaře nebo již školáka. V každém případě je však dobře, pokud si den rozdělíte alespoň na dvě části a dodržujte stanovený režim. Alespoň dopoledne by mělo patřit domácímu vyučování a odpoledne vyčleňte zábavě. Jistě, pohádky a hry na tabletech či smartphonech si v takové situaci najdou své místo v každé domácnosti. My vám však přinášíme jiná řešení.
 

1. Buďte kreativní
 
Vytáhněte fixy, barvičky a barevné papíry a začněte tvořit. Na internetu najdete množství návodů na jarní tvoření s dětmi. Před Velikonocemi to byly originální velikonoční dekorace, po ní zas přibudou další originální nápady. Můžete se spolu zahrát i společenské hry - ale jiným způsobem, než jste byli dosud zvyklí. Jednotlivá políčka člověče můžete například nahradit aktivitami, které budou muset děti udělat (udělat 10 dřepů, kotrmelec či vlaštovku). Fantazii se meze nekladou.

hrající se děti

2. Čtěte si
 
Kdy jindy, když ne teď, je nejvhodnější čas k vytažení zapomenutých knížek. Nejen před spaním, ale kdykoliv během dne - dobrá pohádka nebo napínavý příběh nikdy není k zahození. Pokud vám vhodná knížka v poličce chybí, objednejte si ji se slevou v obchodě KnihyDobrovsky.cz.
 

3. Udělejte z domácnosti hřiště
 
Žádné dítě samozřejmě celé dopoledne nevydrží při kreslení či vystřihování. Pokud nemáte možnost jít s ním na dvůr či někde do přírody, umožněte mu vybít přebytečnou energii doma. Co takhle udělat si například z dětského pokoje malé hřiště? Pro nejmenší můžete například z malé vaničky udělat mini pískoviště, které naplníte kuličkami. Dobře poslouží i větší kartonová krabice, ze které můžete vyrobit autíčko, loď, nebo dokonce raketu. Větší děti zase ocení bunkr nebo překážkovou dráhu, která jim nahradí zavřené prolézačky.

Hrající se děti

4. Zapojte děti do domácích prací
 
Všechny děti by se chtěli celý den bavit. Ale nemějte pocit, že v domácnosti musíte vše zvládnout sama. Pokud děti pozitivně namotivovat, určitě vám rady s domácími pracemi pomohou i ony. Menší děti si zvládnou uklidit hračky, větší pomohou s mytím nádobí či s vysáváním. A největší zábavou může být samozřejmě společné vaření.
 

5. Vařte spolu
 
Společné vaření je ideální způsob, jak zabavit především ty menší děti. Vyžaduje si to sice více trpělivosti, ale vyplatí se to. Od starších dětí lze již očekávat opravdovou pomoc. Přizpůsobte výběr jídla věku a schopnostem dítěte - ty menší mohou například nachystat potřebné ingredience z lednice, umýt ovoce či zeleninu, podat nádobí či míchat těsto. Děti také rady prostírají stůl a pomohou i při úklidu. Takové společné vaření vás sblíží a přinese dobrou náladu. A má ještě jeden benefit navíc - pokud děti jídlo pomáhají připravovat, mnohem raději ho jako své dílo i zkonzumují.
 

6. Když technologie, tak s rozumem
 

Určitě nechcete nechat své dítě online celý den. Když už jim tedy tablet či smartphone povolíte, zkuste jim obsah vybírat vy. Na internetu dnes najdete množství umělců, kteří dělají online divadélka či čtou pohádky na dobrou noc nejmenším dětem. V mnoha domácnostech se na ně naši nejmenší těší již každodenně. Najdete mezi nimi i takové, které vzdělávají - například o tom, proč musíme být doma, proč si musíme mýt ruce a podobně. Dětičky tak mnohé věci pochopí snadněji. A ti větší? I pro ně existuje mnoho kvalitního obsahu, třeba jen pohlídat. Při nich však na svých přístrojích využívejte rodičovskou kontrolu, aby vám nadměrné shlédnutí či prohlížení nevhodného obsahu nepřerostly přes hlavu.
 
Ať už jste si z našich inspirací vybrali cokoliv, zkuste brát toto období jen jako období. A zejména jako příležitost strávit se svými ratolestmi více času.