Jak začít se zimní turistikou

Jak začít se zimní turistikou

Milujete turistiku, ale výletem v zimě jste se dosud vyhýbali? Pokud máte rádi pohyb a zasněženou krajinu, zimní turistiku si určitě užijete. Nicméně, musíte se na ni důkladně připravit. Jak na to? Přinášíme vám návod.

 

V první řadě se připravte na to, že zimní turistika je náročnější než letní. Brodění sněhem a nízké teploty dávají lidskému organismu zabrat přece jen o něco víc. Proto se na zimní turistiku začněte kondičně připravovat již dříve, aby vás náročnější zimní trasa nepřekvapila.

 
Udělejte si plán
Zvláště pokud jste začátečník, do nejmenších detailů si připravte plán túry. V první řadě si na úvod zvolte jednodušší trasu, kterou jako začátečník určitě zvládnete. Nejlepší je, pokud si zvolíte trasu, kterou znáte z letní turistiky. Počítejte však s tím, že na stejnou trasu budete mít v zimě mnohem méně času než například v létě - nejen kvůli sněhu, ale i kvůli kratším dnem. Proto vyrazte na túru čím dříve, ideálně hned po rozednění.
 
Moderní vymoženosti techniky vám umožní nahrát si trasu do GPS navigace, která vám v případě potřeby při túře jistě pomůže. O rozmanitost značek a funkcí při turistických navigacích přitom není nouze. Přesvědčte se o tom například v obchodě Mall, kde můžete získat tuto turistickou GPS navigaci Garmin se slevou.

gps navigácia vasekupony.cz

Před odjezdem si ještě prověřte, zda ve vámi zvolené lokalitě nehrozí sněžné bouře, silný vítr či lavinové nebezpečí. V tom případě raději vaši túru odložte na čas, kdy nebezpečí související s těmito přírodními živly nehrozí.
 

 

"Před odjezdem si ještě prověřte, zda ve vámi zvolené lokalitě nehrozí sněžné bouře, silný vítr nebo lavinové nebezpečí."

 

 
Připravte si výbavu
Dobrá turistická výbava je důležitá v každém ročním období. V zimě však mimořádně. Nepodceňujte vhodné oblečení ani jiné důležité věci, bez kterých se na zimní túře neobejdete.
Základem je dobrá turistická obuv
 
Nic vám nedokáže pokazit túru více než nevhodně zvolená obuv. A v zimě obzvlášť. Proto zvolte vysokou a nepromokavou turistickou obuv. Do tvrdého sněhu je vhodná tvrdá podrážka, na kterou jednodušší nasadíte v případě potřeby i kočky. V případě větší vrstvy sněhu si na boty nasaďte také návleky.
 
Nepodceňujte výběr vhodného oblečení
Je důležité, abyste se na zimní turistiku vhodně oblékli. Neberte si na sebe těžké lyžařské oblečení, ve kterém se hned zpotíte. Namísto toho vrstvěte - několik tenčích vrstev vás zahřeje více než jedna hrubá. Na začátku se oblečte méně, protože pohyb vás rychle zahřeje.
 
Jako spodní vrstvu zvolte termoprádlo, na které si můžete obléknout ještě funkční tričko nebo rolák. Jako vrchní vrstvu zvolte kvalitní prodyšné, hřejivé, a zároveň voděodolné sportovní oblečení. Při jejich výběru dbejte především na funkčnost, až potom na design. Ačkoliv - ani v tomto ohledu se nemusíte omezovat.

zimne bundy vasekupony.cz

Náš tip: Široký výběr outdoorových bund vhodných na zimní turistiku najdete v sportovních obchodech Insportline či Sportisimo, ale čekají vás i v obchodech s módou, jako je Aboutyou. A v nich všech samozřejmě můžete využít i jiné slevové kupóny, které u nás najdete.
 
Nezapomeňte ani na teplé ponožky, čepici, rukavice a šátek na krk. Náhradní věci si sbalte i do batohu. Neměly by v něm chybět zejména náhradní termotriko, ponožky či flísová bunda.

 

Sbalte si jídlo a další výbavu
Ve vaší výbavě by nemělo chybět ani lehčí jídlo a termoska s teplým čajem. Výhodou je, pokud vaše trasa vede podél nějaké horské chatě, kde se můžete během dne najíst, ohřát a odpočinout. Nezapomeňte ani na hotovost, doklady a malou lékárničku. V náročném terénu vám při chůzi výrazně pomohou i teleskopické hůlky. Pro případ potřeby si sbalte i návleky, mapu nebo GPS a baterku či čelovku.

 
 

"Nezapomeňte ani na hotovost, doklady či malou lékárničku."

 
 
A ještě jedna malá rada na závěr: Na zimní turistiku nikdy nechodievajte sami, ale alespoň ve dvojici. Nejenže je to bezpečnější, ale bude vám i veseleji.