Jak začít cvičit? Tyto vychytávky vám dodají motivaci

04.05.2020 Kristína Volný čas Sdílet
Jak začít cvičit? Tyto vychytávky vám dodají motivaci

Že se už nějaký čas odhodláváte k pravidelnému cvičení? Jedno je jisté: nejtěžší je začít. My vám poradíme, jak si vybudovat z cvičení zdravý zvyk, jak neztratit motivaci a jak vyhodnocovat své úspěchy.

Namísto povinnosti návyk

 

Pokud čtete tento článek, asi se vám stále nedaří začít s pohybovou aktivitou nebo jste nedokázali udržet si ji dlouhodobě. Co s tím? Jednoduše se musíte přemoci, ačkoli se vám nechce nebo máte pocit, že nemáte čas. Když to uděláte několikrát za sebou, postupně si vybudujete zvyk. Vaše tělo i mysl si na novou dávku pohybu a vše, co s ní souvisí, rychle zvyknou: vyplavení endorfinů, relaxace a psychický odpočinek, procvičení a natažení svalů a příjemnou únavu budete chtít pociťovat pravidelně.

 

 

Najděte to pravé pro vás

 

Každý člověk je jiný, kromě toho se během dne setkáváme s odlišnými úkoly. Někdo pracuje více psychicky a po náročném dni potřebuje pohyb spojený s odreagováním se. Někoho z celodenního sezení bolí páteř, jiný zase pracuje fyzicky a večer se cítí unavený, ale potřebuje dopřát namáhaným svalům alespoň krátký strečink. Hledejte proto ideální pohyb pro vás. Takový, který vám bude vyhovovat a který vás bude bavit. Na internetu najdete řadu cvičení různého zaměření, například posilování váhou vlastního těla, protahovací cviky, jógu, pilates, ale i kardio aktivity jako aerobic, zumbu, kruhový trénink. Máte doma kolo či kolečkové brusle? Udělejte jim revizi a vyrazte za novými dobrodružstvími na kolech!

 

 

Jak začít s jógou

 

Jóga je velmi oblíbeným druhem cvičení. Stačí pouze 20 až 30 minut, abyste rozproudily krevní oběh, ponatahovali všechny svaly, klouby a šlachy, vlastní vahou posílily celé tělo a zrelaxovali mysl. Navíc si můžete vybrat z různých stylů jógy, od tradiční hatha jógy přes silovou jógu až po detox či vinyasa jogu. Na internetu najdete kromě toho také videa s cvičením, které se zaměřují na specifické problémy, jako bolesti páteře nebo zkrácené svalstvo.

 

Velkou výhodou je, že ke cvičení jógy nepotřebujete prakticky nic. Pro začátek vám postačí pohodlné elastické oblečení a jógová podložka, kterou nahradí i klasická karimatka. Během cvičení je důležité pravidelně dýchat a soustředit se na své tělo. Zbytečně nepřepínejte své síly a respektujte své vlastní limity. Během cvičení nesmíte cítit bolest. Je dobré najít si video, ve kterém instruktor podrobně vysvětluje jednotlivé cviky a jógové pozice, případně nabízí několik variant podle úrovně cvičenců. Měl by také říkat, jak správně dýchat a na co soustředit svou mysl.

yoga

 

Jak začít hubnout

 

Zejména ženy mají častokrát ambici zhubnout. A bez pravidelného pohybu by to šlo velmi těžko. Navíc při hubnutí je cvičení velmi důležité, protože při něm dochází k úbytku svalové hmoty, nejen tuku. Správným posilováním svalových partií však můžete tomuto nechtěnému efektu předejít, navíc si vyformovat pěknou pevnou postavu. Ideální je proto zařadit dva typy cvičení - posilovací a vytrvalostní. Při tom prvním máme na mysli zejména cvičení s vlastní vahou těla, vůbec nemusí jít o zvedání činek nebo trápení se na komplikovaných strojích v posilovně. Cviky jako dřepy, výpady, deska či loďka jsou velmi jednoduché a účinné. Vytrvalostní cvičení by mělo podporovat metabolismus a kardio systém. Rychlá chůze, cyklistika, bruslení, plavání, aerobic, tanec, při dobré kondici i běh. Možností je nepočítaně.

 

 

Motivace jako základ úspěchu

 

Pokud chcete s cvičením nejen začít, ale i nepřestat, nebo máte před sebou vytyčený cíl, budete potřebovat neustálou dávku motivace. Doporučujeme vám využít některou z moderních vychytávek. Bez jakýchkoliv investic můžete vyzkoušet aplikaci do mobilu. Stačí si do smartphonu stáhnout krokoměr, měřič sportovních aktivit nebo tréninkový plán či výzvu. Pravidelné notifikace vám ukáží váš výkon během dne, ale některé také připomenou, že jste ještě nesplnily svůj denní cíl a vyzvou vás, abyste to napravili.

 

Pokročilejší a přesnější měření získáte díky sportovním hodinkám nebo sportovnímu náramku. Také se dají spárovat s mobilem a v aplikaci pak uvidíte množství podrobných statistik o vaší pohybové aktivitě, počtu ujetých kroků, spálených kalorií, ale například i o tepové frekvenci v průběhu dne nebo kvalitě a délce spánku.

fitness

Pořádnou dávku motivace vám dodá i nová sportovní výbava. Nakupte ji nejvýhodněji díky slevovým kupónem v eshopech Insportline.czHop-sport.czSportobchod.cz. Po pořádné dávce cvičení nezapomeňte ani na sportovní výživu, kterou najdete v oblíbených eshopech Myprotein.cz a NaMaximum.cz.