Jak pěstovat muškáty, aby byly krásné bujné?

05.06.2020 Kristína Bydlení Sdílet
Jak pěstovat muškáty, aby byly krásné bujné?

Pelargónie, jak se také tyto květy nazývají, jsou velmi pěknou okrasou na balkóny a okenní parapety. Víte, jak o ně správně pečovat, aby byly krásně bujné?

V několika krocích vás provedeme rychlým a jednoduchým návodem, díky kterému to hravě zvládnete. Letos konečně budete i vy mít rozkvetlý balkon!

Sázení a umístění muškátů

 

Pěstování muškátů ze semínek může být poměrně náročné. Nejjednodušším způsobem, jak je vypěstovat, je zakoupit si už rozkvetlé muškáty ve květináči nebo předpěstované sazenice.

Jak ale zjistit, které jsou nejlepší? Všímejte si jejich vzhled. Měly by být silné a zdravé s bohatým systémem kořene a tmavozelenými listy.

Nejhezčí předpěstované muškáty najdete v několika e-shopech. Proč byste je ale kupovali za plnou sumu, když je můžete mít o něco levněji? Využijte naši nabídku 4home, se kterou zaručeně ušetříte.

 

Přesázení muškátů do květináčů

 

Muškáty přesaďte do nádoby, která je dostatečně hluboká. Ve spodní části by měla mít drenážní díry na odtékání přebytečné vody. Na balkonové zábradlí jsou díky svému podlouhlému tvaru ideální truhlíky. Krásný efekt vytvoř i závěsné okrouhle květináče, které můžou vyset ze stropu.

Během přesazování také dbejte na kvalitní substrát určená pro tyto rostliny. Po výsadbě muškátu dobře polijte vodou a umístěte na světlé, teplé a sluneční místo. Pozor na jarní přízemní mrazy, které muškátům škodí.

Potřebujete nové květináče, truhlíky či další zahradní vybavení? Nejvýhodnější nabídku najdete zde.

Výživa pro hustý růst

 

Aby byly muškáty krásně bujné, potřebují pravidelnou výživu. Rostlinám s množstvím květů pomůže adekvátní hnojivo. To můžete přidat přímo do substrátu při přesazování nebo ho používat během zalévání.

Nevíte si rady s tím, jak často hnojit muškáty? Ideální je řídit se pokyny uvedenými na obalu zakoupeného hnojiva. Jejich složení a dávkování se tak může v případě různých výrobců lišit, může být různé.

Krystalická hnojiva rozpustné ve vodě můžete používat jednou týdně nebo v nízké koncentraci během každého polévání. Pozor ovšem na to, abyste to nepřehnali s množstvím. Nechcete přeci spálit kořínky rostlin.

Náš tip: Vyzkoušejte si vyrobit domácí a přírodní hnojivo na muškáty. |Potřebovat budete jenom kostku droždí, kterou rozpustíte v 1 litru vody a pak necháte kvasit 2 týdny na teplém místě. Tak připravené hnojivo zřeďte přidáním 3 litrů vody a můžete hnojit

Správné zalévání muškátů

 

Říká se, že všeho moc škodí. To platí i při zalévání muškátů. Neměli byste je polévat příliš studenou vodou. Uděláte mnohem lépe, když použijete vodu pokojové teploty.

Jak předejít přelití vaší rostliny? Nejvhodnějším je květináč s otvory na odtékání vody. Stejně tak byste měli sledovat vlhkost substrátu. Neměl by být přemočený ani úplně vyschlý.

Nejste si jistí, jak postupovat při výsadbě? Zkuste se řídit videem o pěstování muškátů.

Když už budete sázet muškáty, můžete si zasadit i nějaké nenáročné bylinky. Víte, které bylinky by ve vaši domácnosti neměly chybět?