Jak nejlépe umýt okna

02.09.2019 Kristína Bydlení Sdílet
Jak nejlépe umýt okna

Dokonale čisté okna touží mít doma snad každá hospodyňka. Mytí oken bez šmouh j však často velmi zdlouhavé, a proto tuto činnost nejednou odkládáme až na poslední místo. Ukážeme vám, jak umýt okna bez šmouh a hlavně rychle.

 

Co na okna

 

I pro vás není mytí oken zrovna oblíbená činnost? V tomto článku vám poradíme, čím umýt okna, aby výsledek byl co nejdokonalejší. Vždyť nakonec, dobré rady a nápady do domácnosti se vždy hodí, no ne?
 

✓ Ocet
Už naše staré matky dávno věděli, že ocet nepatří jen do kuchyně. Nalijte do 5 litrů vody přibližně 2 deci octa a mytí oken bude doslova hračka. Účinná směs okna odmastí a navrátí jim požadovaný lesk, a to i bez větší námahy. V případě, že se obáváte charakteristického zápachu, žádný strach. Zápach během pár minut vyprchá a vám zůstanou jen dokonale čistá okna bez zbytečných šmouh.
 

✓ Bílý pudink
Dalším z osvědčených receptů babiček je nepochybně i světlý pudink. Ten si jen jednoduše rozmícháte v 5 litrech vody a směsí umyjete okna.
 

✓ Čpavek
V případě, že vaše domácnost nedisponuje octem, zkuste sáhnout po čpavku. Smíchejte jeden díl čpavku s přibližně 3 díly vody a z okenních rámů velmi jednoduše odstraníte i zažloutnutí z cigaretového kouře. Opět sice nejde o velmi voňavý způsob mytí, výsledek však určitě stojí za to.
 

✓ Čističe oken
Při mytí oken můžete využívat i klasický čistič oken. Sortiment internetových drogerií je opravdu bohatý, stačí si jen vybrat svého favorita. Při nákupech samozřejmě nezapomínejte ani na slevové kupóny a kódy, díky kterým určitě nějaké to euro ušetříte.

 

cistice oken vasekupony.cz

✓ Stěrka na okna a jiné pomůcky na mytí oken
Při čištění oken byste rozhodně neměli podceňovat ani výbavu. Stěrka, či jiné pomůcky pro mytí oken nestojí mnoho peněz a práci vám usnadní i o 50%.
 

✓ Noviny
Zastaralé? Možná, ale výsledek určitě stojí za to. Výhodou novin je to, že za sebou nezanechávají žádné nitky ani chlupy. Výborně sají vodu, díky čemuž se leštění stává velmi pohodlné a mimořádně účinné. Při leštění si však musíte dávat pozor na rámy oken. 



Jak správně umýt okna

Co použít na mytí oken jsme si už řekli, pojďme se nyní spolu podívat na to, jak to udělat co nejlépe. Postup je přitom velmi snadný. Stačí se vyvarovat několika chybám a okna se budou už za pár minut lesknout jako nikdy. Okna rozhodně nemyjte, pokud na ně právě pálí slunce. Voda na oknech totiž schne rychleji a docílit čistý vzhled bez šmouh je téměř nemožné.
 
Voda, se kterou se rohodnete mýt okna by také měla splňovat určitá kritéria. Neměla by být příliš horká a ani studená. Ideální teplota je 30 stupňů.
 
Při mytí oken nezapomínejte nejdříve vyčistit okenní rám a až potom samotné skla. V opačném případě byste si mohli rámy opět ušpinit a celý postup zopakovat.