7 tipů, jak ušetřit na topení

16.09.2019 Barbora Finance Sdílet
7 tipů, jak ušetřit na topení

Máme tu podzim, zanedlouho zimu, a to je čas, kdy opět zapínáme naše radiátory. Každoroční sezóna topení je zpět a s ní i další výdaje. I vy platíte každý rok za teplo jaksi příliš? Máme pro vás několik skvělých tipů, díky kterým ušetříte. I na vytápění se dá ušetřit, jen musíte vědět jak na to.

 

 

1. Snižte teplotu o jeden stupeň

Věděli jste, že každý stupeň, o který vaše prostory zbytečně protopíte, zvyšuje spotřebu energie o více než 5%? Přesně tak. Různé místnosti mají mít přitom různou optimální teplotu. Zatímco v koupelně se pohybuje ideální teplota na úrovni 24 ° C, v ložnici či v obýčke je to 20 - 22 ° C, a na chodbě napak stačí jen 18 ° C.


 
2. Nevypínejte topení 

I vy patříte mezi ty, kteří při odchodu z domu celkem vypnou topení? Nedělejte to. Vytopit po návratu celkem podchlazený byt je mnohem dražší, než v něm po celou dobu udržovat například 15 ° C.


 
3. Nezakrývejte radiátory

I vy zvyknete sušit na radiátorech oblečení? Tak s tím rychle přestaňte. Zakryté radiátory vás totiž mohou obrat až o 25% energie na vytápění. Efektivita samozřejmě klesá i v případě, že teplu, které proudí přes radiátor, překážejí i jiné předměty, které tam nemají co hledat.

jak usetrit na topeni vasekupony.cz


4. Krátké a intenzivní větrání
Během chladných dní se doporučuje větrat krátce ale častěji. Nonstop otevřená větračka vás totiž může stát pořádně draho. Raději párkrát za den otevřete okno dokořán na přibližně 5 minut a v konečném důsledku přijdete o mnohem méně tepla. V případě, že je vám přes větrání doma příliš horko, snižte výkon.

 
5. Těsnění a zateplení
Právě okna a dveře jsou nejslabšími články bytu nebo domu. V případě, že netěsní dokonale, sáhněte po těsnicích páskách, díky kterým snížíte možné tepelné ztráty. Skvělým pomocníkem jsou i venkovní rolety, které dokáží snížit nákaldy na topení až o 30%. Skvělým pomocníkem je nepochybně i termoizolační nátěr na podlahy, díky kterému znížete ztrátu tepla o 25%.

 
6. Odvzdušnění
Po určitém čase se dokaždého radiátoru dostane vzduch, který následně brání výkonnějšímu topení. Po odvzdušnění se úspora může vyšplhat až na dalších 10%.

 
7. Pravidelný servis
Nemalé problémy vám nejednou může způsobit právě zkažený kotel. Tak jako u oken, i zde je třeba zvážit možnost jeho výměny, díky které můžete ušetřit nemalé peníze.