Znáte historii slevových kuponů? Za vším stojí známa firma

18.09.2017 Kristína Nakupování Sdílet
Znáte historii slevových kuponů? Za vším stojí známa firma

Pokud patříte k milovníkům slevových kupónů, můžete vás také zajímat i to, jak vznikly a vyvíjely se v průběhu historie. Přečtěte si na více na Vašekupóny.cz.



Rádi při svých nákupech šetříte díky slevovým kupónom? Už si bez nich život nevíte ani představit? Pro všechny fanoušky kupónů zde máme několik zajímavostí.
 

 

Na začátku byla Coca-Cola

 

Možná využíváte kupóny denně. A možná jste dokonce díky nim ušetřili  i při nákupu nejslavnějšího světového nápoje. Věděli jste však, že značka Coca Cola stojí za vznikem prvních "moderních" slevových  kuponů? Vzhledem k tomu, že se kolový sirup původně prodával k lékařským účelům, vybraní zákazníci mohli používat kupóny již v roce 1887 v lékárně.

CocaCola slevový kupón Vašekupóny.cz

Za největší rozmach kuponů lze považovat období Velké hospodářské krize v 30. letech 20. století. Téměř všechny obyčejné domácnosti používaly kupóny, aby ušetřili peníze při nákupu jídla, a tak se rychle stali velmi populárními. V roce 1957 se díky kupónům narodil i nový druh podnikání. Pan Arthur C. Nielsen založil Nielsen Coupon Clearing House, který usnadnil distribuci, třídění a zpracování kupónů pro výrobce a obchodníky.

Na konci šedesátých let Amerika začala hromadně vydávat kupony do poštovních schránek. Začala s tím garážová firma Valpak, vedená Terrym Loebelem, známá svou modrou obálkou plnou kupónů. Zde vidíme počátky direct marketingu. Společnost funguje dodnes, ledaže v modernějším šatě a své kupóny nabízí prostřednictvím mobilních aplikací a využívá řadu digitálních technologií.

V tomhle období prodejci potravin začínají tisknout kupóny na zadní stranu účtenek, což se také ukázalo jako vynikající marketingový krok. Obdobně populární se v Americe stalo vystřihování kupónů z nedělních novin, které funguje dodnes.
 

 

Od žetonů až po mobilní aplikace

 

První ve velkém propagované kupóny sice zavedla značka Coca Cola, jenže i ona měla své předchůdce. Byly to kupóny ve formě hliníkových žetonů Palmolive a bylo možné je použít k nákupu mýdla. Na nějaký čas se používali v celých Spojených státech.  Později se rozšířily také žetony použitelné v potravinách, trzích, drogériích nebo kadeřnictví.

Po kovových žetonech přišli a dlouhé desetile se těšili naší přízni papírové poukázky, které známe i u nás v Česku. Postupně (kolem konce devadesátých let) bylo vystřihování kupónů na ústupu a nahradila jich schopnost vytisknout si kupóny pohodlně doma. S nekonečnými možnostmi internetu můžeme najít volně dostupné kupony přímo na webových stránkách výrobců, na sociálních sítích nebo nechat odeslat do poštovní schránky ve formě newsletterov. V dnešní době může stále více uživatelů smartphonů snadno stáhnout kupony do svých mobilních telefonů pomocí šikovných aplikací.