Závěsy, žaluzie nebo rolety - co dát na okna?

21.05.2018 Kristína Bydlení Sdílet
Závěsy, žaluzie nebo rolety - co dát na okna?

Zvažujete, zda dát na své okna závěsy, žaluzie nebo rolety? Každý typ stínící techniky má své výhody i nevýhody. Jaké? Čtěte na blogu a získejte i top slevy.



Závěsy, žaluzie nebo rolety dodávají místnosti jemnost, chrání vaše soukromí a můžete prostřednictvím nich regulovat světlo. Tyto funkce splňují zpravidla všechny z nich. Jak si však vybrat ten správný typ stínící techniky právě pro váš příbytek?

 

 

Co byste při výběru měli zvážit?



 
Požadavky na soukromí. Kolik soukromí požadujete od zastínění oken? Zvažte, zda potřebujete maximální soukromí, a tedy i maximální krytí oken. Nebo chcete zachovat maximální možný výhled a o soukromí vám vůbec nejde? S těmito požadavky úzce souvisí i to, kolik světla může proniknout do místnosti.
 
✓ Frekvence použití. Některé typy stínící techniky jsou spíše dekorativní, zatímco jiné jsou určeny spíše pro každodenní použití.

Rozpočet. Typ stínící techniky a použitý materiál ovlivní výši nákladů. Stanovte si tedy rozpočet, který si můžete dovolit utratit. Pokud chcete ušetřit, neváhejte využít také slevy na bytový textil. Blancheporte slevy nebo slevový kupón Klingel přece vždy potěší, no ne?
 
Celkový vzhled vašeho interiéru. Myslete na to, že stínící technika dokáže mimořádně změnit vzhled interiéru a dát mu výjimečnou pečeť. Berte tedy v úvahu celkovou atmosféru vašeho příbytku - je spíše klasický, moderní nebo vintage?

slevy na bytovy textil vasekupony.cz

 

Závěsy a záclony


 

Zútulnit váš domov pomůže už obyčejná bílá záclona. Vybrat si však můžete z nekonečného množství látek různých barev a vzorů. Cena záclon je zpravidla nízká a jednoduše se udržují, stačí je vyprat v pračce. Jejich nevýhodou je však to, že se v nich usazuje prach a pokud zakrývají radiátory, dochází tím k nemalým ztrátám tepla. Podle designérů se záclony navíc hodí spíše do klasických interiérů jako do moderních příbytků.
 
Podobné výhody, ale i nevýhody jako záclony, mají také závěsy. Závěsy ušité z těžkých neprůhledných látek vám umožní maximálně zastínění místnosti. V případě závěsů jde zpravidla o ekonomické designové řešení a pokud vás časem omrzí, vaši peněženku případná změna nebude až tak mrzet.


 

Žaluzie

 

 
Jednou z nejrozšířenějších možností pro vaše okna jsou klasické žaluzie. Oblíbené jsou zejména díky své všestrannosti. V současnosti vytlačují záclony v bytech zejména hliníkové horizontální žaluzie. Dokonale chrání soukromí, jsou k dispozici v různých barevných variacích a jsou také poměrně cenově dostupné. Na druhé straně však hliníkové žaluzie vůbec nechrání před teplem, naopak v létě dokonce teplo sálají. Dostatek soukromí a zároveň i dostatek světla vám zajistí vertikální žaluzie.


 

Rolety

 

 
Rolety se vyrábějí z různých materiálů, ve stovkách barev a vzorů. Některé z nich můžete dokonce prát i v pračce. Mají jednoduchý mechanismus, proto jsou výbornou volbou pro každodenní použití. Některé materiály však nemusejí chránit dobře před slunečním zářením, případně se na nich usazuje prach.
 

slevy vašekupóny.cz