Vyplatí se více kombinovaná pračka se sušičkou nebo samostatně?

07.01.2019 Kristína Bydlení Sdílet
Vyplatí se více kombinovaná pračka se sušičkou nebo samostatně?

Snad se nenajde žádná hospodyňka, která by pochybovala o výhodách sušičky. Víte však, jaké jsou plusy a minusy kombinované pračky se sušičkou a zda se více nevyplatí pořídit si je samostatně?

 

Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že za cenu jednoho spotřebiče si můžete rovnou pořídit dva, není tomu zcela tak. Zdá se, že ušetřit tak můžete mnoho věcí, finance to však nebudou. Ale nepředbíhejme a pojďme si to rozměnit na drobné.
 
 
 

Na co se při výběru zaměřit?



Před výběrem a samotnou koupí byste si měli zvážit zejména:

Kolik peněz jste ochotni utratit
Bez kterých programů se určitě neobejdete
 
Zvažte i to, jak často perete a jak často plánujete využívat sušičku
  Prostor, který víte na nový spotřebič nebo spotřebiče vyhradit 
 

Rozměr je klíčový

 

Není žádným tajemstvím, že kombinované pračky se sušičkou šetří zejména místo, což představuje ideální řešení zejména v případě, že disponujete malou koupelnou. Standrad míry při kombinovaném typu spotřebiče jsou 60 x 85 x 60 centimetrů a v nabídce mají převahu zejména modely s plněním zepředu.

 

Kapacita

 

Máte malé děti a pračka u vás fičí téměř nonstop nebo ji zapínáte maximálně dvakrát týdně? I na tyto věci je třeba se zaměřit při výběru spotřebiče, který vám při správném užívání bude sloužit i dlouhá léta.

Problémem právě kombinovaných modelů je často právě to, že dokáží najednou vyprat více prádla než usušit. Pro představu, pračka, která dokáže vyprat 9 kilogramů prádla, najednou vysuší sotva šest.

 

Energetická třída

 
 
Na každém spotřebiči musí být ze zákona vždy uvedena i jeho energetická třída, a tedy i spotřeba. Díky ní se velmi jednoduše dobrat ke spotřebě elektrické energie a vody a v neposlední řadě i účinnosti spotřebiče (v tomto případě při praní a sušení prádla). Pro kombinované modely je charakteristická energetická třída A (velmi dobrá) nebo standardní s označením B. Nezapomínejte, že čím je energetická třída vyšší, tím je vyšší i cena daného spotřebiče.
 


Programy a funkce

 
 
Před koupí byste měli mít jasně stanovené i to, bez jakých programů se vaše domácnost určitě neobejde. Rodiny s dětmi jistě ocení například dětskou pojistku. Velmi dobrým programem je i stále více vyhledávaný odložený start či AquaStop, který má zabránit vytečení vody z pračky v případě, že by se hadice, která přivádí vodu z nějakého důvodu poškodila.
 
 


Výhody samostatné pračky a sušičky

Možnost pořídit si pračku a sušičku v setu za lepší cenu
Mnohem větší výběr modelů
Větší obsah sušičky
Více programů
Nižší spotřeba
Najednou můžete prát i sušit

 
Nevýhody samostatné pračky a sušičky
 
Větší prostorová náročnost


Výhody 2v1
 
V případě, že nemáte prostor nazbyt, jde o ideální volbu
Získáte dva spotřebiče za jednu cenu
Výhodou je i program, který kontinuálně přechází z praní na sušení

Nevýhody pračky se sušičkou
 
Nabídka modelů je omezená a omezený počet programů
Usuší méně prádla než vypere
Vyšší spotřeba vody i elektřiny
Kvalita sušení může být odlišná od té, na kterou jste zvyklí v klasické sušičce