Vyplatí se LED žárovky? Na co si dát při jejich výběru pozor?

04.01.2019 Kristína Bydlení Sdílet
Vyplatí se LED žárovky? Na co si dát při jejich výběru pozor?

Při šetření elektrické energie v domácnosti byste určitě neměli zapomínat na investice do úspornějších zdrojů světla. Takovými jsou například LED žárovky.

 
Při šetření elektrické energie v domácnosti byste určitě neměli zapomínat na investice do úspornějších zdrojů světla. Takovými jsou například LED žárovky.

slevy vasekupony.cz

 

Co je to LED technologie?


 
LED je zkratka, která pochází z anglických slov Light Emitting Diode - v překladu dioda vyzařující světlo. LED technologie je ve srovnání s klasickými žárovkami nebo zářivkami zcela odlišná, a proto jsou specifické i vlastnosti LED žárovek. LED žárovka je polovodičový zdroj světla, která nemá vlákno ani plyn jako žárovka nebo zářivka.
 

 

Jaké jsou hlavní výhody LED žárovek?


 
Mezi základní výhody LED žárovek patří zejména:

 
1. Nízká spotřeba elektrické energie
Minimální spotřeba elektrické energie je největší výhodou LED technologie. Jejich energetická účinnost odpovídá energetické třídě A, zatímco klasické žárovky spadají do tříd E - G.
 

2. Dlouhá životnost
Většina výrobců LED žárovek deklaruje životnost až 25 000 hodin. K tomu, aby mohla být tato životnost dodržena, doporučuje se kvalitní větrání, aby se světelný zdroj mohl ochlazovat.
 

3. Nenáročnost na údržbu
LED žárovky jsou na rozdíl od klasických žárovek zcela bezúdržbové. Jsou tedy bez problémů použitelné i na méně dostupných místech.
 

4. Různé barvy světla
Barva světla závisí na chemického složení polovodičového materiálu, nejčastěji je to teplá nebo studená bílá. Chcete-li světlo ztlumit, LED žárovka si na rozdíl od klasické žárovky zachová stejnou barvu světla.
 

5. Rychlý start
LED žárovka se dokáže rozsvítit hned naplno - tedy například na rozdíl od úsporné žárovky poskytuje hned po rozsvícení 100% svého světelného výkonu.

zarovky slevy vasekupony.cz

6. Možnost častého spínání
LED žárovky nejsou citlivé na rozsvěcování či zhasínání. Počet cyklů jejich zapnutí / vypnutí až do selhání je dostatečně vysoký.
 

7. Nízká provozní teplota
Na rozdíl od klasických žárovek se ledky se při svém provozu nezahřívají. Tak zároveň šetří i elektrickou energii.
 

8. Ekologičnost
LED žárovky neobsahují rtuť. Jsou tedy šetrnější vůči životnímu prostředí.
 

 

Má LED technologie nějaké nevýhody?


 
Ačkoli LED technologie je nesporně velmi účinná, má i své nevýhody. Tou největší je zatím relativně vyšší cena LED žárovek v porovnání s klasickými. Když si však přepočítáte úsporu elektrické energie, volba LED žárovky bude jednoznačná.
 
Určitou nevýhodou je i barva světla. Klasické žárovky vydávají spíše teplé bílé nebo žluté světlo vhodné k relaxaci, při LED žárovkách je to spíše studené bílé světlo vhodné do pracovního prostředí. Proto pokud jste zvyklí na běžné světlo v interiéru, při osvětlení LEDkami se budete muset pravděpodobně déle adaptovat.
 

 

Na co si při výběru LED žárovek dát pozor?


 
Příliš dlouhá deklarovaná životnost. Zejména pokud jde o méně známých výrobců, uváděná životnost nad 50 000 hodin může být nereálná.
 
Svítivost. Při posuzování svítivosti LED žárovky se neřiďte pouze příkonem, vyšší příkon totiž nemusí znamenat i vyšší svítivost. Nejlepším parametrem ke srovnání je poměr svítivost (uváděna v lumenech - lm) dělené příkon (ve wattech - W).
 
Barva světla. LED žárovky se vyrábějí v různé teplotě, která se uvádí v Kelvinech (K). Čím vyšší je hodnota, tím je světlo studenější.
 
Tvar žárovky. LED žárovky se vyrábějí v několika základních tvarech. Rozdíl mezi nimi není jen v estetickém hledišti, ale také ploše, kterou je schopna osvětlit. Můžete si vybrat mezi tvarem klasických žárovek, kukuřice, bodových světel či LED pásků.