Víte, na co si dát pozor před výběrem nového spotřebiče?

25.07.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Víte, na co si dát pozor před výběrem nového spotřebiče?

Energetická třída informuje o spotřebě spotřebičů, a tedy o úspoře energie. Setkáváme se s ní zejména u běžných domácích spotřebičů, jako jsou ledničky, pračky, myčky či televizory. Víte, co jednotlivé třídy znamenají, a jak díky nim ušetříte?

 


Přehled energetických tříd


 
Přehled o energetické třídě spotřebiče musí být uveden na jeho energetickém štítku, který je součástí balení. Víte, jak se v jednotlivých hodnotách orientovat, a která třída je ta nejvýhodnější pro vaši peněženku? Pojďme si to rozměnit na drobné.
 

energeticky stitky vasekupony.cz

Energetický štítek nás podrobně informuje o energetické náročnosti spotřebiče, a tedy o jeho spotřebě. Jednotlivé energetické kategorie se vyznačují písmeny od A (z energetického hlediska nejúspornější) po písmeno G (spotřebují nejvíce energie). V současnosti se však setkáte i s rozšířenou třídou A jako A +, A ++ a A +++, přičemž čím více "+", tím je i úspora lepší. Natrefit však můžete i na označení A-25%, A-30% a A-50%, přičemž procenta jsou ukazatelem toho, o kolik jsou jednotlivé třídy úspornější oproti klasické třídě A.
 

»Příklad:

Při chladničkách a mrazničkách je úspora A +++ přibližně o 30% větší než u těch s energetickou třídou A ++ a asi o polovinu lepší než u těch s označením A +. Pro srovnání, při pračkách je třída A +++ v průměru o 22% lepší než třída A +.

energeticke tridy vasekupony.cz

Počet jednotlivých tříd se přitom může při různých druhů spotřebičů lišit. Například mrazničky, pračky či chladničky se od roku 2013 nesmějí prodávat s třídou horší jako je A. Součástí energetického štítku jsou také piktogramy s informacemi o roční spotřebě daného spotřebiče v kW/h, případně hlučnosti, spotřebě elektrické energie v režimu stand-by, spotřebě vody či dalších vlastnostech, které jsou charakteristické pro konkrétní výrobek.
 
»Tip od nás: Spotřeba mnoha domácích spotřebičů z roku na rok klesá, proto rozhodně není krokem vedle, přibližně po 6 ž 8 letech, vyměnit ty starší, i když stále sloužící spotřebiče za novější. Výhodou je, že kromě novější technologie vás nepochybně potěší i ušetřené peníze za elektřinu. A pokud při nákupu využijete výhodné slevy, jako například Alza slevový kód, nová pračka nebo lednička vás vyjde levněji.

 
 

Úspora vs. cena

 

 
Při výběru každého nového spotřebiče se mnozí z nás kromě energetické třídy zaměřují i ​​na samotnou cenu spotřebiče. Pozor, nižší cena výrobků zpravidla nemusí znamenat i lepší úsporu. Spotřebiče v nejvyšší energetické třídě občas bývají o tolik dražší, že dosažená úspora nesplatí vyšší počáteční náklady. Výběru nového spotřebiče proto věnujte dostatek času, spočítejte si poměr mezi cenami jednotlivých energetických tříd a dosaženou úsporou.