Víte, jak vyčistit koberec? Poradíme vám, jak na to

17.09.2018 Kristína Bydlení Sdílet
Víte, jak vyčistit koberec? Poradíme vám, jak na to

Čištění koberců nemusí být věda. Můžete použít domácí prostředky nebo sáhnout po osvědčených výrobcích. Pokud navíc využijete top slevy, určitě nějakou tu korunu ušetříte.



V současných moderních interiérech se většinou preferuje plovoucí podlaha nebo dlažba. Staré dobré koberce však rozhodně nelze považovat za něco staromódně. Právě naopak. Zdá se, že v době jsou opět in.

 


Čištění koberců nemusí být věda

 

Možná máte koberce v celém bytě, možná jen kde tu nějaký kousek plnící víceméně estetickou funkci. V obou případech je dobré vědět, jak se o ně správně starat, a jak být připraven na případné nehody. Vždyť to znáte. Můžete mít jen jeden malý koberec pod konferenčním stolkem a ten pohár s červeným vínem si ho už najde.

V podstatě existují dva základní způsoby, jak vyčistit koberce:

ruční čištění,
čištění pomocí techniky (Extraktory, multifunkčním vysavačem, vysokotlakým čističem a podobně).

jak vycistit koberec vasekupony.cz

Při obou si můžete vybrat, zda to zvládnete sami nebo radost z čištění dopřejete odborníkem. My se nyní zaměříme na ruční čištění a jeho možnosti.


 

Pomoooc, polití koberec!

 

Občas se to stane v každé domácnosti. Zejména, pokud často přijímáte hosty nebo jste rodina s malými dětmi. O skvrny na gauči nebo na koberci pak není nouze. Zda potřebujete vyčistit flek po vylité kávě nebo zmiňovaném červeném víně, postup je velmi podobný.

Na začátek budete potřebovat dostatečné množství papírových ubrousků nebo ručník, který na čerstvou skvrnu přiložíte a čím nejvíce tekutiny odsajete. Krok číslo dvě je paradoxně naředit zbylou tekutinu v koberci čistou vodou. Vždy studenou! Opět odsajeme ubrouskem nebo utěrkami a postupujeme použitím čistícího prostředku, který zapracujeme do skvrny. Necháme působit a dočistíme čistým hadříkem.


 

Domácí nebo kupované čističe na koberce?

 

Málokdo z nás má doma celý arzenál čisticích prostředků. Zejména těch, které nepoužívá každý den. To je i případ čističe na koberce. Vyplatí se proto znát pár triků, na které se ve vhodné chvíli můžete spolehnout. Víte, že vyčistit nečekanou katastrofu na koberci vám pomohou i přísady, které pravděpodobně najdete i ve své kuchyni?

Pro tento účel skvěle slouží kuchyňská sůl, soda bikarbona, ocet nebo citron, resp. citronová voda. Suché přísady vylitou tekutinu nasají a zbytky jednoduše odstraníte vysavačem. Při čištění namokro v posledním kroku odsajte co nejvíce tekutiny hadříkem a následně nechte koberec přirozeně uschnout.

Někdy však předešlé řešení nestačí a chtě nechtě musíte sáhnout po chemii. Při odolných skvrnách (zejména od některých jídel) se vám bude hodit praktická kartáč, kterou čistící prostředek snadněji zapracujete do konkrétního kousku koberce, a tím urychlíte jeho účinek. Některé značky nabízejí i výrobky 2v1, tj čistič s již integrovanou kartáčem. Speciální čističe určené k čalounění a koberce volte hlavně při mastných skvrnách. Jsou přizpůsobeny většině tkanin a šetrně čistí bez poškození barev. Zpravidla jde o aktivní pěny, které slibují i ​​odstranění zápachu.


 

Jak ušetřit při čištění koberců?

 

Máte opakovaně "štěstí" na skvrny na koberci? Pak se vám sejde několik tipů, jak při častém čištění ušetřit. Jedním z nejlevnějších způsobů jsou zmíněné domácí recepty a využití toho co, už v domácnosti máte. Někdy to stačí a zejména nemusíte platit profesionálního tepovače. Ušetříte tak desítky korun.

Pokud preferujete chemické čištění, rodinný rozpočet zachrání nákupy přes internet. Je všeobecně známo, že většina e-shopů je levnějších jako produkty v kamenných prodejnách. V této souvislosti dáváme do pozornosti slevový kód lekarna.cz nebo Pilulka slevový kód, které, jak i mnohé další, najdete i na našem kupónovém webu. Můžete s nimi ušetřit i při nákupu pracích prostředků či kosmetiky pro celou rodinu.