Velké srovnání plen: Víte, které se vyplatí víc?

23.04.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Velké srovnání plen: Víte, které se vyplatí víc?

Zvažujete, zda máte vybrat látkové nebo jednorázové pleny? Přečtěte si argumenty pro a proti a využijte při jejich nákupu akční slevy.

 

Porovnejte si náklady

 

Pokud právě čekáte miminko nebo již děťátko máte a hledáte alternativu k jednorázovým plenkám, určitě vás zaujala možnost využívat látkové pleny. Pravděpodobně jste si už přečetli několik článků a většina zvýhodňovala pleny látkové. Nicméně, zejména pro jejich ekologickou stránku. Jsou však látkové plenky skutečně i levnější?

Základem nákladů je samozřejmě cena plen. Pokud budete používat jednorázové pleny, na každodenní používání pravděpodobně nebudou vhodné ty nejlevnější. Během pocikávacej periody vašeho prcka za látkové pleny zaplatíte kolem 7000 Kč, zatímco při jednorázových plenkách se tyto náklady vyšplhají na cca 50 000 Kč.

K ceně látkových plen připočítejte cenu pracího prášku, aviváže, energie za praní a žehlení. Bude vás to stát přibližně 2-3 pračky týdně navíc. Připočtěte i zvýšenou cenu speciálních mastiček, které lze používat.

Náš tip: Chcete-li při nákupu plenek ušetřit, neváhejte využívat top slevy nebo stále výhodnější výprodeje, které mnohé e-shopy nabízejí. Například slevový kód prodeti.cz vám zaručí, že nákup dětského sortimentu vás nezruinuje.


 

Náklady však nejsou všechno

 

Náklady však určitě nejsou jediným parametrem, které budete při výběru plenek pro vašeho prcka zvažovat. Oba typy plen mají totiž své výhody i nevýhody.
 

Látkové pleny

Výhody

Jejich cena je mnohem výhodnější
Neobsahují barviva a gely jako jednorázové pleny
Třeba je měnit častěji, což však v konečném důsledku může vést k zdravější pokožce
Vaše miminko se může spíše odplienkovať, protože mu překáží vlhkost

Nevýhody

Látkové pleny neabsorbují vlhkost a některým dětem mohou způsobovat kožní problémy
Nemůžete s nimi používat většinu krémů a mastí
Potřebujete více prát, což znamená vyšší poplatky za vodu a elektřinu
Při pobytu venku je musíte nosit s sebou

pleny slevy vasekupony.cz

Jednorázové pleny

Výhody

Jejich výměna je velmi pohodlná
Cestování je jednoduché, špinavé pleny nemusíte tahat s sebou domů
Minete méně plen, protože absorbují více vlhkosti
Použití jednorázových plen vede zpravidla k menšímu počtu vyrážek na pokožce
 
Nevýhody

Jednorázové pleny obsahují chemické látky, barviva a gely
Představují zátěž pro životní prostředí - ročně jsou to tuny odpadu, který se nerozkládá
Vysoká absorbční schopnost plenek může způsobit pozdější učení se na nočník
 

 

Které pleny jsou tedy lepší?

 

Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Oba typy plen mají své výhody i nevýhody. Pokud zvažujete otázku ekologičnosti, při látkových plenkách vezměte v úvahu i související náklady, spotřebu chemie a podobně. Navíc dosud nebyly zrealizovány studie, které by prokázaly škodlivost chemických látek, barviv a gelů na zdraví dítěte.

Důležité při výběru je také zvážit, co bude nejvíce vyhovovat vám a vašemu dítěti. Můžete je dokonce i střídat - látkové necháte děťátku doma a jednorázové, když jste pryč. Vše závisí jen od vás. Využijte Pilulka slevový kód  a nakupte pleny výhodnějí.