Vánoční dekorace udělej si sám, které zvládne každý

08.12.2021 Ivana Sdílet

Vytvořte si spolu s námi originální vánoční dekorace, kterých příprava vám zabere jenom chvilku. Zabavíte se, probudíte v sobě kreativitu, a ještě i ušetříte. Navíc, s těmito jednoduchými návody to hravě zvládnete.

 

Skoušeli jste už někdy sami vyrobit vánoční dekorace? Pokud ne, teď je na to ten správný čas. Připravili jsem pro vás návody na tři jednoduché vánoční dekorace udělej si sám, se kterými to pro vás bude hračka. 

 

 

Vánoční stromeček na zeď

 

Vánoční stromeček trochu jinak – tato vánoční dekorace je zvláště vhodná pro všechny domácnosti, které bojují s nedostatkem prostoru a nemají v bytě místo na klasický vánoční stromeček. Ale určitě potěší i všechny ty, kteří mají rádi originální přírodní dekorace.

 

Co budete potřebovat:

dřevěná polínka různé délky

špagát

vánoční ozdoby a dekorace

světelnou řetěz

lepidlo

hřebíky

šňůrky nebo stužky na pověšení ozdob

 

vanocni stromecek

 

Jak na to:

Nejdříve si připravíme dřevěná polínka, které nařežeme na různé délky. Je na vás, jak vysoký stromeček chcete a kolik polen zvolíte. Nejdelší bude na spodku a směrem na horu se budou polena postupně zkracovat. Naplánujte si, kde bude vrchol stromečku a tam přibijeme hřebík. Vezmeme špagát a rozdělíme jej na polovinu. Omotáme ho kolem hřebíku a uděláme uzel. Potupujeme se shora dolů – postupně omotáváme špagát po obou stranách polen a pořádně zauzlujeme. Když je konstrukce stromečku hotová, omotáme kolem jednotlivých polínek světelnou řetěz. Pokud doma žádnou vhodnou nemáte, klikněte na Okay.cz a vyberte si ze široké nabídky řetězí v různém barevném provedení. Úplně na závěr přidáme na stromeček ozdoby. Ty můžeme na stromeček připevnit dvojím způsobem – buď to dekorace na poleno připevníme pomocí vteřinového lepidla nebo v případě, že má ozdoba otvor, můžeme přes ni provléknout stužku a pověsit ji. A to je všechno. Teď už stačí jenom uložit pod vánoční stromeček dárky a čekat na Štědrý den.

 

A takto krásně může váš stromeček vypadat po setmění.

vanocni stromecek ve tme

 

DIY vánoční ozdoby

 

I když se vám při čtení seznamu surovin může na první pohled zdát, že budeme péct vánoční pečivo, nenechte se zmást. Z těsta vytvoříme základ pro diy vánoční ozdoby na stromeček, které pak budeme zdobit. S hmotou se pracuje velice dobře a výhodou je, že všechny potřebné suroviny máte pravděpodobně doma. Výroba takovýchto vánočních ozdob je poměrně jednoduchá, takže se do ní bez obav můžete pustit spolu s dětmi.

 

Co budeme potřebovat:

300 g hladké mouky

300 g soli

200 ml vody

1 PL oleje

potřeby na zdobení

 

Jak na to:

Všechny suroviny zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Jestli je těsto příliš husté, můžeme přidat ještě trochu vody. Pokud je, naopak, řídké, přisypeme trochu mouky. Když je těsto hotové, připravíme si vánoční vykrajovátka a můžeme začít tvarovat. Výborně budou na stromečku vypadat hvězdičky, domečky, sněhuláci nebo komety. Na eshop.tescoma.cz seženete krásná vykrajovátka s vánočními motivy, které se budou na zdobení těchto dekorací zvláště hodit. Nezapomeňte špejlí vytvořit otvory, přes které potom provléknete šňůrku, aby bylo možné ozdoby pověsit. 

medovnicky

 

Ozdoby uložíme na plech, vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 180 stupňů pečeme přibližně 20 minut. Čím tenčí těsto, tím kratší je doba pečení. Upečené ozdoby vytáhneme z trouby a necháme chvíli chladnout. Po vychlazení se můžeme pustit do zdobení.

Fantazii se meze nekladou, na výrobu ozdob můžeme použít skutečně cokoliv.

 

Naše tipy:

• barvy nebo potravinářské barvivo

• flitry

• perleťový prášek

• umělý sníh

• samolepící dekorace

• razítka

• dekorační látky

• barevné špagáty

• ozdobné stuhy

 

Některé ozdoby, zejména ty, na které jste použili flitry nebo perleťový prášek, bude na závěr potřeba zafixovat průhledným lakem.

 

ozdobene medovniky

 

Vánoční dekorace na stůl

 

Nemůžeme psát o dekoracích a nezmínit přitom vánoční dekorace na stůl. Přeneste si domů kousek přírody prostřednictvím tohohle nádherného svícnu. Jeho příprava vám navíc zabere jenom pár minut.

 

Co budeme potřebovat:

dřevěné polínko nebo podložku

girlandy s umělým jehličím

drobné vánoční dekorace a ozdoby

4 svíčky

podložky pod svíčky

lepidlo 

 

adventni svicky

 

Jak na to:

Nejdříve si připravíme vhodný podklad. Jestli nemáte k dispozici dřevěné polínko, můžete použít jakoukoliv podložku. Pokud chcete, aby vám dekorace dělala radost co nejdéle, použijte místo pravého jehličí umělé jehličnaté girlandy. Naaranžujeme je do požadovaného tvaru a upevníme. Můžeme přidat větvičky, šišky nebo různé dekorace, jakými jsou vánoční baňky a hvězdičky. Na 4home.cz najdete drobné vánoční figurky a ozdoby, kterými si můžete tuto dekoraci vyzdobit. Jako poslední přijdou na řadu svíčky. Pod každou svíčku je potřebné umístit podložku, ideálně z nehořlavého materiálu. I v tomto případě, stejně jako při dekoracích podobného typu platí, že bychom svíčky neměli nechávat hořet bez dozoru. Nezapomeňte podložky pořádně upevnit. Na závěr už jenom přidáme svíčky v barvách vaší vánoční výzdoby. Hotovo. Tato dekorace bude ideální ozdobou na váš štědrovečerní stůl.