Toto je 5 tipů jak ušetřit při nákupu vánočních dárků

07.12.2017 Kristína Nakupování Sdílet
Toto je 5 tipů jak ušetřit při nákupu vánočních dárků

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím roku. Je to čas lásky, porozumění a radosti, ale v neposlední řadě i čas, kdy naše peněženka opět pořádně zapláče. Nemusí to tak být. Přečtěte si jak a kde můžete ušetřit.

 

Ačkoli by vánoční svátky měly být zejména o rodině, asi jen málokdo z nás si je umí představit bez úhledně zabalených a poukládaných balíčků pod stromečkem. Dárky k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří stejně jako kapr, bramborový salát nebo tuny sladkého pečiva. Vánoce však mají i svou odvrácenou stránku. Pod třpytivým pozlátkem se nejednou ukrývá dobře maskovaný stres, který plyne i z množství (ne) plánovaných výdajů. Vždyť nakonec, průměrná slovenská domácnost utratí na dárky i několik tisíc korun. Poradíme vám pár triků, díky kterým už nebudete muset prodat svou ledvinu nebo přežít měsíc jen o chlebu a vodě :).

 

1. Stanovte si rozpočet

 

Vánoce jsou nepochybně i časem plánování, minimálně by měly být. Vždyť nakonec, každý správný nákup začíná právě poctivou přípravou. Sepište si seznam všech dárků, které plánujete zakoupit, takto alespoň získáte přehled o cenách a vyhnete se impulzivnímu nakupování, které nikdy nedělá dobrotu (ani do supermarketů nechodíte nakupovat hladoví). Stejně si stanovte rozpočet, a tudíž maximální hranici, po kterou jste ochotni při nákupech zajít. Do seznamu samozřejmě kromě dárků přičtěte i výdaje spojené s nákupem potravin, stromečku a dalších dekorací. Pozor, důležité upozornění na závěr: Pokud si už jednou stanovíte částku, nikdy ji nepřekračujte, pouze se tak zbytečně zamotáte a už nebude cesty zpět.


 

2. Využívejte slevové kupóny

 

Pokud chcete, aby vaše nákupy byly co nejvýhodněji, určitě navštivte různé kupónové weby a uvidíte, že něco i ušetříte. Například portál Vašekupóny.cz má v talonu stovky výhodnýchch slev, slevových kupónů a kódů, díky kterým budou vaše výdaje o něco snesitelnější. Na stránce dokonce právě teď probíhá speciální akce Slevový adventní kalendář, kde můžete každý den získat skvělou slevu do vašeho oblíbeného e-shopu.

slevový adventní kalndar vašekupony.cz

Na stránce Vaše kupóny se nachází i unikátní Porovnávač slevových kupónů, který si určitě zamilujete i vy. Během pár vteřin vám totiž vyhledá aktuální největší slevy, které má portál v nabídce. Stačí si jen jednoduše zvolit kategorii, ve které chcete nakupovat a vybavené.


 

3. Dárky nakupujte průběžně

 

Do seznamu jsme zařadili i radu, která vám sice letos už moc nepomůže, ale ten příští padne celkem vhod. Minimálně stojí za pokus. Zkoušeli jste už někdy nakupovat dárky průběžně během celého roku? Šetří to čas, peníze a v neposlední řadě i nervy. Výdaje si tímto způsobem jednoduše rozdělíte do několika měsíců a výsledná suma již tolik nezabolí. Tento způsob nakupování má však i další výhodu. Při nákupech totiž můžete využívat různé akce jako je například i velmi oblíbená Doprava zdarma, či Černý pátek, které vám ušetří další peníze navíc.

 

 

4. Vánoce v lednu?

 

Udělat to však můžete i zcela opačně. Pokud jste se dosud k nákupům nedokopali, už to ani nedělejte. Ne, nenamlouváme vás na smutné Vánoce bez dárků, to bychom vám přece neudělali :). Zkuste se však na to podívat z úplně opačného konce. První předvánoční slevy jste už sice nestihli, ale co tak zaútočit na povánoční výprodeje? Pokud nemáte v rodině malé děti, zkuste si pod stromeček letos výjimečně darovat jen pár drobností a ty hodnotnější si odložte na první lednový týden. Jednoduchá rovnice - více slev, více dárků!
 

 

5. Zapomeňte na rychlé půjčky

 

Na závěr ještě jedna cenná rada. Ačkoli přichází čas zvýšených výdajů, je třeba stát nohama pevně na zemi. Vyskakujte pouze do té míry, do jaké si můžete dovolit. Odolejte jablku pokušení v podobě výhodné vánoční půjčky a raději se uskromnite. Několik dní radosti vám za to určitě nestojí. Nezapomínejte, kde je půjčka, tam jsou i úroky a ne zrovna malé. Čekalo by vás několik měsíců splácení a často i příliš vysoké úroky, které k spokojenému životu rozhodně nepotřebujete. Mnohem rozumnějším krokem je právě šetření. Zkuste si raději každý měsíc odkadať pár eur bokem a uvidíte, že takto o rok vás vyhrávající vánoční koledy nerozladí.