Tekutý nebo sypký prací prášek - který je lepší?

22.01.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Tekutý nebo sypký prací prášek - který je lepší?

Používáte tekutý nebo sypký prací prášek? Který z nich je lepší? Přečtěte si na blogu Vašekupóny.cz a nakupujte prací prášky se slevovými kupóny.


Špatně vyprané prádlo je noční můrou snad každé hospodyňky. Někdy hrajeme, kdo z koho a zkoušíme, zda jsou odolnější naše nervy nebo skvrny na tričku. Řešením může být použití správného čistícího prostředku.


 

Ten či onen?

 

Tak, jak máme oblíbené recepty na vaření, máme i zavedené postupy a triky v otázkách praní. Prací prostředky se dají rozdělit na dvě velké skupiny - tekuté a sypké, resp. práškové. Každý má své skalní fanoušky i odpůrců. Jaké jsou tedy jejich největší výhody a nevýhody?
 

 

Populární tekuté prášky

 

V současnosti oblíbené tekuté prací prostředky nám zjednodušují život od 50. let minulého století. Obecně můžeme říci, že jsou účinné zejména při odstraňování běžných skvrn. Zároveň výborně zlikvidují i ​​mastné fleky. Popularitu jim však přinesla hlavně jejich konzistence, díky které se zdají být praktičtější. Můžeme je aplikovat přímo na skvrnu, a lépe tak rozpustí nečistoty přímo uprostřed vláken.

Jejich největší nevýhodou je, že samotná výroba a nákladní přeprava více zatěžují životní prostředí, protože tekuté prostředky jsou vyráběny na bázi vody. S jejich vyšší cenou si hravě poradíte nákupem online a použitím správného slevového kupónu.


 

Téměř zapomenuté sypké prášky

 

Sypké prací prostředky jsou staršími sourozenci modernějších tekutých. Starší však nemusí automaticky znamenat horší. Právě naopak. Vše má své pro a proti a i práškové prostředky mají stále co nabídnout.

Především je známo, že aktivní formule v práškových prostředcích jsou stabilnější než ty v kapalných. Díky tomu s jejich pomocí snadněji odstraníte i trávu, bahno a krev z fotbalového dresu svého syna. Stabilita znamená i delší trvanlivost. Pozor však dávejte na vlhkost prostředí, kde jejich skladujete. Prášky obsahují i ​​více bělících složek jako tekuté prostředky. Zároveň to však znamená, že obsahují obecně více chemikálií, což může být potenciálně nebezpečné pro zdraví.
 

prací prášek vašekupóny.cz

Nevýhodou pracích prášků je i to, že je třeba dbát opatrnosti při praní na nižších teplotách. Občas se může stát, že se úplně nerozpustí a zůstanou na oblečení nebo v pračce. Při dodržení doporučené teploty vody a množství přípravku by to však nemělo stát.

Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, pro sypké prací prostředky to není žádný problém. Tvrdost vody nijak neovlivňuje jejich účinnost. Nejednu z nás potěší, že klasické prášky jsou levnější než tekuté a také to, že jejich obaly i složení méně zatěžují životní prostředí.

Sypké prací prostředky jsou již tak trochu na ústupu a vyrábí jejich stále méně firem. Znamená to tedy omezenější výběr značek a vůní, které hrají při koupi tohoto druhu drogerie velkou roli.