Rozeznáte kvalitní potraviny? Nenechte se nachytat

06.02.2019 Kristína Nakupování Sdílet
Rozeznáte kvalitní potraviny? Nenechte se nachytat

Někteří výrobci potravin zkoušejí na nás různé triky, aby se jejich produkty lépe prodávaly. Víte, které patří mezi nejčastější a jak je můžete odhalit? Poradíme vám, jak rozeznáte opravdu kvalitní potraviny.



Trik # 1: Dvojí kvalita výrobků

 

Na tuto skutečnost se spotřebitelé zemí východního bloku stěžovali už dříve. Stávalo se totiž, že v některých zemích tytéž výrobky prodávají ve vyšší kvalitě než v jiných. To by však už zanedlouho mělo být minulostí. Dvojí kvalita výrobků se totiž zakáže legislativními změnami v rámci Evropské unie, které by měly být schváleny už začátkem příštího roku.
 
 


Trik # 2: Snižování gramáže výrobků


 
Když výrobce nechce přistoupit ke zvyšování ceny, většinou to zkusí jinak. Nabídne vám menší balení za stejnou cenu jako předtím. Pokud však sledujete jednotkovou cenu výrobku, která je uvedena na cenovce, tento tah výrobců se vás nedotkne.

 
 


Trik # 3: Nahrazování ingrediencí levnějšími


 
Za účelem snižování nákladů se v některých potravinách postupně nahrazují některé ingredience levnějšími alternativami, čímž se však může zároveň snížit i jejich kvalita. Tak se stává, že například v džusech, čajích nebo džemech se postupně snižuje podíl skutečného ovoce. Proto si vždy důkladně prostudujte informace na etiketách.

 
 


Trik # 4: Přidávání vody


 
Aby potraviny více vážili, výrobci do nich přidávají vodu. Týká se to zejména mraženého zboží nebo uzenin. Když je kupujete, dejte si pozor, aby obsah vody ve výrobku nebyl vyšší než 10% z celkového složení.

 
 


Trik # 5: Škodlivé přidány cukry


 
Výrobci do některých výrobků přidávají pro zlepšení chuti cukry. Často je uvádějí pod jinými názvy, aby spotřebitele zmátly. Pro přidáno cukry totiž existují desítky názvů a všechny nezná nikdo. Vyhněte se proto alespoň nejčastějším, jakými jsou řepný, hnědý, třtinový či kokosový cukr, ale i kukuřičné sladidlo, krystalická fruktóza a dalším.

slevy na potraviny a napoje vasekupony_cz

»Náš tip: Přečtěte si podrobnosti o privátních značkách v článku Značkové versus neznačkové produkty. Kterým dáváte přednost?
 
 


Jak tedy vybrat kvalitní potraviny?


 
Máme pro vás několik tipů, jak odhalit nekvalitu alespoň při nejčastěji nakupovaných potravinách:
 

Máslo. Musí být vyrobeny z kravského mléka a obsahovat min. 83% tuku. Pokud je výrobek označen jinak, například máslíčko nebo maslenko, nejde o pravé máslo.
 
Sýr. Sledujte obsah tuku v sušině, jehož podíl má být min. 40%. Neměl by obsahovat vodu, želatinu, škrob či rostlinný tuk.
 
Jogurt. Nekupujte jogurty s obsahem želatiny. Kvalitní jogurt obsahuje plnotučné mléko, které má obsah alespoň 3,5% tuku.
 
Masné výrobky. Pokud je masný výrobek kvalitní, má málo složek a obsahuje vysoký podíl masa. Například při nejkvalitnějších šunky je to až 90% masa.
 
Čokoláda. Vyhněte se čokoládě s kakaovým práškem nebo ztuženým rostlinným tukem. Ve složení hledejte kakaové máslo a hmotu.
 
 

Naše rady


 
Důkladně čtěte etikety. Čím má výrobek jednodušší složení, tím lépe. Pokud totiž obsahuje kvalitní suroviny, netřeba jejich nahrazovat umělými přísadami. Stejně sledujte i uspořádání jednotlivých složek. Čím větší množství dané složky výrobek obsahuje, tím vyšší je uvedena v informacích na obalu.
 

Sledujte jednotkovou cenu. Při nákupu si nevšímejte jen cenu za kus, ale i jednotkovou cenu. Ze zákona musí být uvedena na cenovce.
 
Nevyhýbejte se privátním značkám. Privátní značka automaticky neznamená nižší kvalitu. Naopak, svým složením se může vyrovnat i značkovým výrobkem, ale za nižší cenu.
 

Chcete při nákupu ušetřit, nešetřete na kvalitě. Existují i ​​další metody, díky kterým budou vaše nákupy výhodnější. Na našem portálu najdete slevové kupóny a slevové kódy na potraviny a nápoje, díky kterým budou vaše nákupy výhodnější.
 

Akční letáky. Cesta k výhodným nákupům vede i přes různé akce týdne. Prohlédněte si akční letáky online a uvidíte, že při nákupu i ušetříte.