Je nakupování v neděli hřích? Také to online?

04.09.2017 Kristína Nakupování Sdílet
Je nakupování v neděli hřích? Také to online?

Co si myslíte o neděľnom nákupování? Je to hřích? A co online nakupování? Jaký má na to názor církev a sociologie? Přečtěte si na blogu Vašekupóny.cz.

Problematika nedělního nakupování je známym a často probíraným tématem v Česku. V zemi s vysokým zastoupením věřící lidí se zdá být přirozené řešit tuto otázku zejména z náboženského hlediska.

 

Církev vs. realita

 

Obecný postoj katolické církve k nedělnímu nakupování je jasný. Podle církve je neděle jednou z mála příležitostí, kdy mohou rodiny trávit čas společně. Mnozí kněží a duchovenstvo proto označují nedělní nákupy za hřích a vyzývají své farnosti k pokání. V neděli by jsme podle nich měli dělat jiné věci jako například jít do nákupních center nebo nakupovat v různých internetových obchodech.

Tradice oslavování neděle je založena na vzpomínce na Ježíšovo zmrtvýchvstání, které se konalo třetí den (neděle) od jeho smrti. Většinou se však o tom zmíní pouze pravověrní věřící a nedělní nákup  u nich nepripadá do úvahy. Podobně jako církev jsou na tom také zástupci sociologie. Katolický sociolog Luca Diotallevi, se kterým se italští biskupové zabývají sociálními otázkami, také tvrdí, že "Neděle má nejen společenskou hodnotu, ale i teologickou . Člověk musí mít jeden svatý den." 

vasekupony.cz nakupovani online

Otázka nedělního nákupu je tak úzce spjata s nedělní prací. Zde je otázka, zda by obchody musely být otevřené, kdyby lidé následovali Desetero božích přikázání. Již v nich se píše: "Pomni, abys den sváteční světil." Jako děti nás učili, že to znamenalo pravidelnou účast na nedělní bohoslužbě. Den svátků (tj. každou neděli) bychom  měli podle církve zasvětit zaslouženému odpočinku a vyhnout se tvrdé práci. Musíme jednoduše následovat příklad Boha, který pracoval šest dní, sedmého dne pak odpočíval. Obchodníci a prodavači si přece také zaslouží odpočinek, a proto by (de facto, podle Bible) všechny obchodní řetězce měly být uzavřeny. Zbytek z nás by byl současně zbaven pokušení nakupovat.  Skončily by také naléhavé varování sociologů, kteří tvrdí, že pracující rodiče často nevědomky způsobují rozpad rodiny, která je základní jednotkou společnosti.

 

Kolik lidí, tolik názorů

 

Bylo by však uzavírání obchodů fér vůči těm, kteří pracujú v jiné profesi a pracovat v neděli prostě musí? Například lékaři, hasiči, pracovníci v dopravě a podobně? A nevyhovuje mnoha z nich právě práce v neděli a svátky pro lepší ohodnocení? Platí, že kolik lidí tolik různých názorů.

Ale jedna věc je však jistá. Je rozdíl mezi nákupem oblečení a například nákupem lékov nebo základnich potravin pro přežití. Zde je možné použít známé heslo, které říká, že "výjimka potvrzuje pravidlo".