Jarní úklid jako tradice bez těžkostí

uklizejici zena

Kromě typických svátků, které budeme slavit o několik dní, k nám přichází i ta nepříjemnější část roku – jarní úklid. Máte tuto nemilou povinnost před sebou nebo je váš dům křišťálově čistý?

Mnoho lidí ale neví, jak tuto činnost vykonávat maximálně produktivně. Proto vám přinášíme několik rad, jak na to. Začněte tím, že si pořídíte všechny potřebné čistící prostředky. Jak ale nakoupit víc za méně? Na nákupy nad 1000 Kč využijte slevový kód drogerko.cz, kde můžete ještě do 18.4.2022 nakoupit s výhodnou 7% slevou na celý nákup.

Máte-li vše potřebné nakoupeno, je čas na perfektní plánování.

 

 

Rozvrhněte si čas

 

Systematičtí lidé mají rádi ve všem pořádek a plánují si každou minutu svého života. Zdá se vám to zbytečné? Pokud si budete všechno zapisovat nebo alespoň v mysli organizovat váš běžný den, rozhodně na nic nezapomenete.

Velký úklid si vyžaduje dokonalý time management. Protože na vás čeká velké množství práce, je důležité, abyste si adekvátně rozvrhli svůj čas. Musíte toho totiž stihnout hodně. Je proto samozřejmé, že se vám to všechno nechce udělat najednou.

Říká se: „Spěchej pomalu.“ Zkuste si například rozmístit jednotlivé místnosti podle dnů v týdnu. V pondělí důkladně ukliďte kuchyň, v úterý koupelnu, ve středu obývák, ve čtvrtek ložnici, v pátek umyjte všechna okna a v sobotu utřete prach a vyluxujte.

zena umyvajici okna

 

Neberte to jako povinnost

 

V případě, že si to všechno necháte na jeden den, je samozřejmé, že se vám nebude chtít. I když to budete mít rychle za sebou, značně vás to vyčerpá. Celý týden chodíte do práce a nemáte den volna. Nechcete přeci zbytečně promarnit i víkend.

Pokud se vám nechce, povězte si, proč to děláte. Jedním z důvodů může být to, že po úklidu celé domácnosti se vám bude lépe „dýchat“. Ve vlastním se tak budete cítit mnohem lépe, a navíc budete na sebe pyšní.

Proto úklid není dobré brát jako povinnost, ale něco, po čem se budete cítit lépe. Přesně tak to funguje například i s cvičením. Když jdete do posilovny, nejste úplně nadšení, no po odchodu jste šťastní.

uklizejici zena

 

Pusťte si hudbu

 

Zkusili jste si někdy při ne velice oblíbené činnosti zapnout příjemnou relaxační hudbu? Nemyslíme ovšem televizi. Ta by vás mohla zbytečně rozptylovat a nestihli byste to ani za dva týdny.

Hudba je fantastickým způsobem, jak se během úklidu uvolnit. Zlepší vám náladu a práce vám půjde od ruky. Nebudete ji brát jako povinnost, ale zábavu.

Naše tipy svědčí o tom, že uklízení může být nejenom prospěšné, ale i zábavné a dokážete se při něm odreagovat. Jejich pomocí se z něho nestane zaužívaný stereotyp, ale činnost, na kterou se budete těšit. Nic se totiž nevyrovná příjemnému pocitu a spokojenosti z dobře vykonané práce.

Chcete si přečíst víc? Přečtete si náš zajímavý článek o povinnostech spojených s běžnými pracemi v domácnosti.