Jak odstranit plíseň ze zdi bez drahých prostředků?

10.01.2024 Eva Sdílet

Jak docílit, aby tvůj domov byl příjemný, útulný a čistý? Nemusí tě to stát moc času, peněz ani energie. Stačí znát několik triků a tvůj domov bude opravdu příjemným místem. V tomto blogu přinášíme několik tipů, jak vyhrát nad plísní v domácnosti.

Někdy i malá změna v domácnosti může vykouzlit hezčí bydlení. Spotřebiče, bytové doplňky, nábytek, ale i spoustu dalších produktů v mnoha kategoriích můžeš teď nakoupit levněji. Klikni na novoroční slevy a přesvědč se.

cleaning-home-cedule
Zdroj: Tima Miroschnichenko (Pexels.com)

 

Co je plíseň, kde a proč vzniká?

 

Plíseň je doslova nezvaným hostem. Pod plísní si můžeme představit různé druhy hub. V domácnosti se vyskytuje tam, kde je zvýšený výskyt vlhkosti. Její spory se dokáží šířit vzduchem až do vzdálenosti několika metrů. A to může mít hodně ošklivé následky. Plísně totiž způsobují celou řadu zdravotních problémů a mohou výrazně poškodit tvůj imunitní systém.

Plíseň může vzniknou téměř na jakémkoliv povrchu – například na dřevě, plastu, na kovu, dokonce i na betonu. V bytech a domech je největší riziko vzniku plísní především kvůli zmiňované vlhkosti. Důležitým faktem je i rozdíl v teplotách uvnitř a vně domu či bytu. Pokud je rozdíl veliký a vlhkosti v interiéru vysoká, může dojít ke kondenzaci. S kondenzací souvisí takzvaný rosný bod. Pokud vodní pára nahromaděná ve vzduchu nedokáže zůstat v plynném skupenství, promění se v kapalné. Pak dochází ke kondenzaci a vznikne například rosa nebo jinovatka. Teplota v místnosti by měla být vždy nad 20 stupňů.


nastaveni-teplota-radiator
Zdroj: canva.com  

 

Takto může dovnitř bydlení vstoupit například i stoupající vlhkost z podlahy nebo pronikající vlhkost, která přichází zvenčí. Plíseň se často objevuje v kuchyni a v koupelně. Vlhkost vzniká během vaření. Vodní pára zarosí stěny také během koupání a sprchování.

Máš podezření na plíseň? Zkus jednoduchý test. V místě, které podezíráš z tvorby plísně, nechej kousek chleba. Přítomnost plísně se velmi rychle ukáže, chleba doslova „obroste“ plísní.

Jak předcházet plísní?

 

Prvním pravidlem prevence proti plísní je zabránění vzniku nadměrné vlhkosti. Může vzniknout například, když vyprané prádlo sušíme vevnitř. Abys tomu zamezil, potřebuješ správný spotřebič. Podívej se na naši nabídku výprodeje elektroniky a spotřebičů. Sušička prádla může být klíčem ke snížení vlhkosti.


susicky-komora-vlhkostZdroj: canva.com  

 

Dalším pravidlem je větrání. Je důležité větrat celý interiér intenzivně několik minut a několikrát v průběhu dne. Pokud se voda sráží na oknech nebo parapetech, vodu utírej hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Následně je utřete suchým hadříkem.

Jestli je v bytě nebo domě velký počet květin a akvárií, situaci to může taky přitížit. Zaměř se taky na způsob vytápění. Vytápěj v každé místnosti, i když nejste doma. Pokud vypneš topení, příbytek se ochladí a přichází vlhkosti. Když se pak opět začne topit, teplo rozšíří bakterie, co usnadní množení plísní.

 

muz-zena-vetrani-oknoZdroj: Cottonbro Studio (Pexels.com)

 

Snížit riziko vzniku plísní můžeš i pravidelným úklidem, odstraněním koberců v koupelnách a ve sklepě, používáním přípravků na ničení plísní při úklidu koupelny, odsunutím nábytku alespoň 10 cm od zdi nebo používáním odsávacích ventilátorů.

Při vysoké vlhkosti ti nebude stačit dočasné řešení. Na místě je opatřit si odvlhčovač vzduchu. Podívej se na nabídku e-shopu Okay a vyber si nový spotřebič, který může skutečně pomoct v boji proti plísni.

odvlhcovac-vzduchu-obyvak
Zdroj: canva.com  


Proč je plíseň nebezpečná

 

Bez ohledu na barvu a typ plísně je potřebné ji co nejrychleji odstranit. Nehezký vzhled není ten největší problém. Plísně mohou způsobit problémy zejména lidem, kteří trpí na plicní problém, jakými jsou například astma a alergie. Nejvíce citliví na plísně jsou lidé s oslabenou imunitou, děti, těhotné ženy a senioři. Měj nepaměti, že jakýkoliv druh plísně může být toxický. Jaké zdravotní problémy způsobují plísně?

__check

podráždění očí

__check

bolesti v krku

__check

vyrážky a podráždění kůže

__check

dýchací problémy, astma

__check

ucpaný nos a dutiny

__check

suchý kašel

__check

alergické reakce

__check

bolesti hlavy

Plísně jsou také původci charakteristického zápachu, který může být velmi nepříjemný a obtěžující. Podle typu materiálu, který je plísní postižen, se jednotlivé druhy zápachu liší. Nestačí věnovat se pouze odstranění zápachu plísně. Důležité je vyřešit jeho původ a vznik. Během toho procesu lze použít „absorbenty“ zápachu, například mletou kávu. Přírodním odstraňovačem zápachu jsou také ocet a jedlá soda.

V některých případech může být nutné využít služby s profesionálním odstraněním plísní. Zejména pokud je plíseň opravdu rozšířená do značné části a oblasti nebo je plíseň dokonce součástí stavební struktury.


nadoby-domaci-cistice-plisen
Zdroj: canva.com  

Domácí recepty na odstranění plísně

 

Při počátečním vzniku plísně mohou pomoci jednoduché domácí recepty pro její zlikvidování.

__check

difuzér s bylinkami

Levandule, eukalyptus a tea tree olej mohou být užitečné v boji s plísní. Mají antimykotické vlastnosti. Zkus využít difuzér s vonnými oleji.

__check

peroxid vodíku

Pokud máš v domácí lékárničce peroxid na dezinfekci ran, zkus ho i na plíseň. Nastříkej ho na zeď a asi po 20 minutách lehce setři.

__check

citron a sůl

Na některých místech může pomoci kombinace citrónové šťávy rozmíchané se solí.

__check

čajový olej

Čajový olej má antimykotické vlastnosti a může pomoci, pokud ho smícháš s vodou a nastříkáš na postižené místo.

__check

pasta ze sody bikarbony

Smíchej vodu se sodou bikarbonou a vznikne pasta. Tu opatrně nanes na místo s plísní, nech působit a poté jemně otři. Soda může pomocí s absorpcí vlhkosti. Jedlou sodu můžeš přidat do roztoku vody s octem a bude ještě účinnější

__check

ocet s vodou

Bílý ocet smíchej s vodou v poměru 1:4. Tímto roztokem nastříkej místo s plísní a nech zaschnout.  Tento jednoduchý recept je opravdu účinný.

cisteni-zdi-plisenZdroj: canva.com 

Pokud chceš stavit na jistotu, s přírodními domácími recepty použij i speciální přípravky určené na boj proti plísní. Se slevami v kategorii drogerie na našich stránkách uděláš výhodný nákup čistících prostředků a bytových vůní.

Nejdůležitější body při boji proti plísni



Pokud máš podezření na plíseň ve své domácnosti, nezoufej a nezapomeň na základní pravidla:

1

V případě potřeby využij speciální produkty, případně pomoc profesionála

2

Použij domácí recepty při prevenci a boji s plísní

3

Kontroluj hlavně kuchyň a koupelnu, kde je vyšší riziko vlhkosti

4

Udržuj konzistentní teplotu interiéru

5

Pravidelně větrej několikrát denně

6

Kontroluj vlhkost, měla by být nižší než 50 %

Abys zabránilo opakovanému výskytu plísně, je důležité trpělivě a pravidelně pečovat o domácnost. Se správnými spotřebiči a prostředky bude tato práce jednodušší a tvůj byt či dům zůstane příjemným místem s vůní čistého domova.  


novorocni-slevy-banner