Den dětí se blíží: Jak jim tento den udělat výjimečným?

20.05.2020 Kristína Nakupování Sdílet
Den dětí se blíží: Jak jim tento den udělat výjimečným?

1. červen již tradičně patří těm nejmenším. Dopřejte jim v tento svátek něco speciálního. Poradíme vám tipy na dárky pro děti, ale i několik zábavných aktivit, které pro ně můžete připravit. Uvidíte, že si to užijete i vy!

Svátek našich nejmenších

 

Mezinárodní den dětí oslavujeme v Česku již od roku 1950. Mnohé možná překvapí, že tento svátek vznikl, aby poukázal na některé problémy týkající se dětí. Jde například o otázky chudoby, dětské práce či vzdělání. Zajímavé také je, že v jednotlivých zemích MDD připadá na různé dny. 1. červen je typický pro bývalé komunistické země, ale v západní Evropě a ve světě se tento svátek slaví v jiné dny a častokrát zde nemá takovou popularitu jako u nás. Ve světě je za Mezinárodní den dětí od roku 1954 považován 20. listopad. Toto datum zvolila organizace UNESCO.

 

Darujte jim svůj čas

 

Děti jsou květiny země, které bychom měli s láskou a trpělivostí pěstovat. Pokud přemýšlíte, čím je obdarovat, odpověď je jednoznačná: Vaším časem a pozorností. Věřte, že nic jim neudělá větší radost než plnohodnotně strávené chvíle s těmi, kterých mají rádi. Nezáleží na tom, jestli máte vlastní ratolesti, vnoučata, křestního nebo jiné dětičky v rodině - pokud jim připravíte speciální program nebo zajímavou aktivitu, zaručeně budou radostí bez sebe. Inspirujte se několika tipy.

 

Jak zabavit děti

 

Pokud to počasí dovolí, prožijte s dětmi den v přírodě nebo na zahradě. Zde se dá vymyslet nespočet aktivit.

» Domek na stromě: Kdo po něm někdy netoužil? Malý dřevěný domeček na stromě se stane oblíbeným místem pro hry vašich dětí. Ti větší v něm zase najdou své útočiště díky pocitu soukromí. Na internetu najdete množství návodů, jak takový domeček zhotovit. Pokud si na něco podobného netroufáte, můžete dětem zahradní domek koupit a díky dodání v demontu ho pak spolu poskládáte.

 

» Překážková dráha: tato aktivita je ideální, pokud máte u domu zahradu, ale dá se podniknout i na výletě v přírodě. Sestává z vytvoření různých stanovišť nebo překážek, přes které děti musí projít: přeskakovat polínka, přelézt vedle plotu, podlézat lavičky, skákat v pytli na určité vzdálenosti a podobně. Můžete to spojit s hledáním a sbíráním žetonů nebo sladkostí, co bude děti motivovat. Pro větší děti můžete vymyslet i náročnější aktivity, například lezení na strom, houpání na laně či přeskakování potůčku. Trasou mohou procházet několikrát za sebou nebo udělejte soutěž, které dítě zvládne trasu za nejkratší čas.

prekazkova draha

» Dopravní hřiště: Spojte příjemné s užitečným a přiveďte děti nejen ke sportu, ale také k učení hrou. Pokud máte u domu či bytu minimálně frekventovanou cestu nebo znáte nevyužívané parkoviště, můžete se pustit do příprav. Potřebovat budete křídy na chodník, ideálně různých barev. Nakreslete křídami cestu a podle možnosti využijte co nejvíce prostoru a vytvořte různé odbočky, křižovatky, kruhové objezdy. Používejte přitom různé dopravní značení, jako plná a přerušovaná čára, cyklostezku, směrové šipky, přechod pro chodce nebo STOP. Vyrobit můžete i svislé dopravní značky, které umístíte na dráhu. Děti mohou po dráze jezdit na kole, na koloběžce či na kolečkových bruslích. Stejné dopravní hřiště, ale ve zmenšené verzi, můžete vytvořit i pro modely autíček.

 

Pro případ, že by bylo deštivo nebo větrno, jsme pro vás připravili také několik alternativ, jak se spolu zabavit:

 

» Domek z kartonu. Malé panenky a zvířátka by měli mít pořádně bydlení. S dětmi hravě zvládnete vyrobit kartonový dům, který můžete oblepit barevnými papíry, nálepkami, pokreslit a pomalovat. Vystřihněte hezké okénka a dveře (mohou být i otevírací) nebo zkuste vyrobit balkon. Přední stěnu nechte otevřenou, aby se děti mohly s figurkami uvnitř domečku pohodlně hrát. Návodů, jak vyrobit domeček z kartonu, najdete na internetu nepočítaně. Z kartonu můžete vyrobit i nábytek pro malých obyvatelů. Uvidíte, jak se děti s tímto vlastnoručně vyrobeným domečkem vyhrají.

 

» Oblázkové poklady. Děti v předškolním věku a na 1. stupni ZŠ bude bavit malování na kameny. Ty můžete pozbírat předem nebo spolu s dětmi během procházky. Ideální jsou ploché menší kamínky. Hledejte různé tvary, z nichž můžete udělat berušky, srdíčka, květiny, sluníčka, obláčky ... Barvy použijte temperové, vodové, případně speciální kreativní barvy s třpytkami a podobně.

oblazkove poklady

 

Tipy na dárky pro děti

 

Pokud byste dětem přece jen chtěli věnovat něco hmotné, máme pro vás několik tipů, ve kterých internetových obchodech nakupovat. Zkuste se zaměřit na hračky podněcující rozvoj dítěte nebo na výbavu, kterou potřebuje a využije. Nezapomeňte využít slevové kódy a kupóny, díky kterým při nákupu ušetříte.

 

V eshopu Mamitati.cz najdete například autosedačky, kočárky, fusakle, kojenecké a dětské oblečení. Opravdu si máte z čeho vybírat. Najdete zde i hračky, které jsou určeny od těch nejmenších až po ty větší děti. V Pinkorblue.cz nájdete vše co Vaše dítě potřebuje. Ať už to jsou kočárky, výživa pro děti, oblečení nebo kojenecké výbava.  Market-24.cz nabízí vše pro děti a celou rodinu. Jako dárek by se mohla hodit výbava pro miminka, dětské oblečení, sportovní potřeby či dětské knihy. Ve Feedo.cz najdete dětské zboží a výbavu pro péči o dítě. Vaše ratolesti potěší krásné doplňky do dětského pokojíčku nebo dětské oblečení a hračky.