6 triků, jak ušetřit při rezervaci hotelu

22.07.2019 Kristína Cestování Sdílet
6 triků, jak ušetřit při rezervaci hotelu

Přespávat často v hotelích? Ať už využíváte tento typ ubytování na služebních cestách nebo na dovolené, určitě oceníte naše tipy, jak můžete při rezervaci hotelu ušetřit.



Potřebujete opravdu hotel?


V první řadě si zvažte tuto otázku. Potřebujete opravdu hotel nebo vám bude stačit penzion, hostel či ubytování v soukromí? Za hotelové ubytování zaplatíte totiž zpravidla nejvyšší cenu. Avšak iv případě hotelů existují způsoby, jakými lze ušetřit. V první řadě neberte v úvahu hvězdičky jako ukazatel kvality hotelu. Jsou totiž spíše jen ukazatelem vybavenosti hotelu a navíc v každé zemi mohou znamenat jinou úroveň služeb.
 
1. Rezervujte hotel v předstihu

Pokud znáte termín služební cesty nebo dovolené dostatečně předem, můžete výrazně ušetřit včasnou rezervací. Pozor však na svátky nebo výjimečné akce v místě ubytování, tehdy bývají ceny i několikanásobně vyšší.
 
Na druhé straně - pokud cestujete na poslední chvíli - není na škodu prověřit si last minute pobyty. Zejména hotely v evropských metropolích vám vědí poskytnout ubytování na poslední chvíli s výraznou slevou.

 
2. Zvažte lokalitu
Pokud nepotřebujete být přímo v centru města nebo jet na dovolenou přímo u pláže, ceny hotelů na periferiích bývají zpravidla značně nižší. Předem si však prověřte dostupnost vašeho cíle od hotelu autem, případně veřejnou dopravou, abyste nižší cenu nepřeplatili drahým nebo zdlouhavým dojížděním. Při přepočtu takových nákladech počítejte is parkovného - ve většině hotelů situovaných v centru totiž zaplatíte i za takovou službu.
 
3. Využijte online rezervační systém

Dobrým pomocníkem při výběru hotelu vám mohou být online rezervační systémy, jakými jsou například Booking.com nebo Hotels.com. Vyhledejte hotely v požadované lokalitě a seřaďte si je od nejnižší ceny po nejvyšší. Pokud cestujete často, na Hotels.com můžete využít také výhodnou nabídku každé 10. noci zdarma. Booking.com zase nabízí tzv. tajné slevy pro registrované uživatele - v tomto případě bývají ceny přibližně o 10% nižší než pro neregistrované. Nezapomeňte si však zkontrolovat oficiální webovou stránku vybraného hotelu - může se totiž stát, že cena poskytovaná přímo hotelem bude nižší než v online rezervačních systémech.
 

4. Počítejte s dodatečnými poplatky
Při rezervaci hotelu si prověřte, zda je cena hotelu konečná nebo třeba počítat ještě s nějakými poplatky navíc. Takovými bývají například místní poplatky, městská daň a podobně, které mohou cenu ubytování navýšit io 20 procent. V hotelu můžete navíc zaplatit i za přístup na internet nebo vstup do fitness centra. Nemalou položkou bývají také snídaně. Pokud si je objednáte navíc, často jsou větší položkou než v případě, že jsou součástí ceny za ubytování.
 

5. Požádejte o slevu
O slevu z ubytování můžete požádat předem, ale i přímo na místě - zejména tehdy, pokud přijdete do hotelu večer a hoteliér bude chtít využít své volné kapacity. Tímto způsobem můžete získat nejen slevu z ubytování, ale například i přístup na internet nebo snídaně zdarma. Slevu si můžete sjednat také v případě, že v daném hotelu zůstáváte přes noc často - například kvůli pravidelným služebním cestám. Není nic neobvyklého, že pro firmy, které pravidelně ubytovávají své zaměstnance, mají hotely připraveny speciální ceny.
 

6. Vyhledejte si slevové kupóny
Ano, iv případě hotelového ubytování můžete využít slevové kódy či slevové kupóny, které najdete i u nás.