Jak se stát úsporným a neminout celou výplatu na nákupech

15.08.2017 Kristína Finance Sdílet
Jak se stát úsporným a neminout celou výplatu na nákupech

Začali jste dostávat výplatu? Víte, jak neminout všechny peníze na nákupech? Šetřit není hanba. Pomohou vám i slevové kupóny ze stránky Vašekupóny.cz.

Začali jste vydělávat a už přemýšlíte, co si za svou první výplatu koupíte? Ne nadarmo se říká, že kdo šetří, má za tři. Přečtěte si několik našich rad, odolejte pokušení hned utrácet a uvidíte, že vaše peněženka se vám poděkuje.

 

Hurá výprodeje ...

 

... už jakoby jsme se slyšeli. :) Dokud se však vyberete nakupovat i to, co nepotřebujete, zadržte a čtěte! Nejprve se naučte, co jsou skutečné výprodejové akce a co ne. Například když boty stojí 890 kč, ale původní cena byla 999 kč, nebude to asi úplně košer výprodej.

Ačkoliv reklamy na výlohách říkají něco jiného. Nejsnáze odoláte, pokud se v dobách výprodejů obchodem jednoduše vyhnete. Sejde z očí, sejde z mysli. Pokud se dá, využijte nákupy přes internet a webové porovnávače cen. Pohlídejte si ale výšku poštovného. Hlavně při zahraničních e-shopech může jeho hodnota převýšit cenu objednávaného zboží.

 

Pravidelné nákupy

 

Když se člověk finančně osamostatní, začne často dělat tzv. pravidelné nákupy. Ty nejčastěji zahrnují potraviny, kosmetiku a podobně. Srovnávejte ceny produktů, které nakupujete nejčastěji. Zjistěte, jaké slevy na ně mají ve kterých obchodech a kde se co vyplatí. Takový malý průzkum za pár měsíců ušetří i několik stovek eur. Dobrou pomůckou je napsání seznamu. Škrtajte z něj položky, dokud nebude obsahovat jen nezbytné věci. Takto si ujasníte, co chcete a co opravdu potřebujete. Praktikujte to před každým nákupem a v obchodě se seznamu poctivě držte. Noste u sebe jen tolik hotovosti, kolik můžete utratit. Dejte si zároveň denní limit, který nechcete překročit a pečlivě si ho hlídejte. Častokrát je nejtěžší dodržet slovo dané sama sobě.

slevy na pobyty

 

Analyzujte

 

Tedy přemýšlejte dospělo a zodpovědně. Podívejte se kritickými očima na své pravidelné měsíční výdaje a pokuste se je trochu zredukovat. Je váš mobilní paušál skutečně ten nejvýhodnější? Možná i výdaje za kosmetiku se dají omezit na polovinu. Kamarádku na kávu občas zavolejte k sobě domů a ušetříte drobné na další.

Při nákladnějších nákupech, například nového mobilního telefonu nebo notebooku, si nejprve odpovězte na otázku, zda danou věc opravdu potřebujete. Musíte si ji koupit hned? A pokud ano, jak dlouho by vám měla vydržet? Vrátí se vám časem investované peníze? 

 

Pomohou i kupóny

 

Šetření není hanba. Právě naopak. Je moudré odložit si z každého výdělku alespoň malou část a vytvářet si - i když malé, ale alespoň nějaké - úspory. S tímto vám pomůže využívání kuponů. Naučte se, kde je najdete, na co všechno je můžete použít a kolik si díky nim ušetříte. Takové kupóny nabízí například i stránka Vašekupóny.cz. Nejen nákupní maniačku potěší 50% sleva na obuv, 25% na knihy či 30% na cestovní kufry a tašky. Tyto akce můžete šikovně využít i na jiné produkty a zboží. Najděte si nejvýhodnější kupóny na nákup jídla, objednání dovolené nebo na pořízení výbavy pro svého domácího mazlíčka.