Co je finanční plán a proč se ho vyplatí mít?

diar-formular-sponky

Máte finanční plán? Pokud na tuto otázku nedokážete přesně odpovědět, zřejmě ne. Zjistěte, jak vám může pomoci se spravováním vašich financí a dosahování cílů.

Finanční plán je podobně jako rodinný rozpočet něco, co byste měli znát a mít. Pomůže vám dosáhnout krátkodobé i dlouhodobé cíle. Promyšleným investováním finančních prostředků můžete dokonce zlepšit vaši finanční situaci.

Jak sestavit finanční plán efektivně, abyste vyjít s penězi a užili si vydělané peníze?  

Za peníze, které ušetříte, si dopřejte například dlouho odkládanou dovolenou. Začít můžete vyhledáváním ubytování na portálu Booking.com.

zena-propiska-diar

 

Co je finanční plán?

 

Když se řekne finanční plán, mnoho lidí si ho automaticky spojí s firmami nebo velikými podniky. Stejně tak je ale důležitý pro jednotlivce a rodiny. Pomoct může skutečně všem. Zejména těm, kteří mají nižší příjem.

Díky finančnímu plánu můžete vaše finance efektivně rozdělit na splnění osobních cílů. Pokud je správně nastavený, v příštích letech bude vaše finanční situace příznivější než v současnosti.

 

salek-caj-diar

Jaké příjmy a výdaje má vaše domácnost? Rodinný rozpočet vám pomůže mít o nich důsledný přehled. Po kliknutí na odkaz se dočtete, jak ho sestavit a udržet v plusu.

Nastavení finančního plánu

 

Od momentu, kdy začnete pracovat a získávat příjem, byste se měli obrátit na finančního poradce. Ten vám kromě celkové konzultace financí i může pomoci, jak vytvořit finanční plán.

Proč potřebujete mít finanční plán? Chcete splatit hypotéku, naspořit dětem na vysokou školu nebo zabezpečit lepší důchod? Zamyslete se, co je podstatou vytvoření vašeho finančního plánu.

Finanční plán ve 4 krocích:

1

Definování cílů – prvními otázkami pro sestavení finančního plánu je odpovědět, jaké jsou vaše cíle a kolik finančních prostředků budete potřebovat Rozdělte je na krátkodobé a dlouhodobé. S ohledem na tyto cíle vám odborník pomůže nastavit finanční plán na míru. Definice cílů a termínů, kdy mají být zrealizované, vám snadněji pomůže k získání potřebné částky.

2

Zvážení všech možností – během plnění stanovených cílů je potřebné brát ohled na všechny vaše časové, příjmové a výdejové možnosti. Finanční poradce vám pomůže určit nevyhnutelné výdaje a naopak ty, které prioritou nejsou a dokážete je odstranit.

3

Dodržování kroků – s dodržováním kroků vám pomůže, když si je detailně popíšete. Následně je umístíte na viditelné místo, abyste je měli neustále na očích.

4

Pravidelná kontrola – kontrolovat vámi stanovené cíle můžete více způsoby. Zapsané si je můžete odškrtávat, kontrolovat účty za nákupy či zapisovat si splněné úkoly do diáře. Kontrolu byste měli dělat průběžně, vždy po určitém období.

zena-diar-v-rukou

__bulb
Novoroční předsevzetí pro rok 2023: Šetřete a investujte do sebe

Možná nejčastější novoroční předsevzetí je zlepšení finanční situace. S tím souvisí i zvýšení kvalty života. Jak ušetřit a dopřát si více?

Osobní finanční plán

 

Povězme, že si do nejbližších 5 let chcete koupit vlastní dům. Ano, je to daleká budoucnost, no určité kroky musíte udělat už teď. Jde o dlouhodobý cíl.

Po konzultaci s finančním poradcem jste zjistili, že nejvýhodnější hypotéka vám bude schválená až po zvýšením vašeho příjmu peněz. Udělat to můžete například změnou zaměstnání s vyšším příjmem či odstranění zbytečných výdajů.

Během následujících měsíců si společně nastavte kroky vedoucí k naplnění daného cíle o vlastním bydlení. Může to být například vyhledávaní vhodných lokalit vzhledem k plánované investované sumě, to, jak má dům vypadat nebo zmiňované hledání jiné práce. Podle určené pravidelnosti následně kontrolujte plnění kroků.

 

diar-kalendar-propiska

 

Chyby během tvorby finančního plánu

 

Při definování a plnění stanoveného finančního plánu se můžete potkat s více chybami. Mezi nejčastější patří:

__check

nekonkrétní nebo vůbec definované cíle,

__check

krátkodobé cíle nenavazují na dlouhodobé,

__check

nedostatečně naplánovaná a definovaná postupnost kroků,

__check

nedostatek disciplíny během kontroly plnění cílů.

__bulb
Kdy založit stavební spoření pro děti a jaké jsou jeho výhody?

Vytvoření finanční rezervy pro děti je s měsíčními výdaji náročné. Zjednodušte si to pomocí šikovného produktu, jakým je stavební spoření pro děti.

zena-balik-kontrola-seznam

 

Finanční plán by měl být nevyhnutelností každého jednotlivce, jestli už chce dosáhnout krátkodobé nebo dlouhodobé cíle. Zkuste mu dát šanci i vy a vytvořte si lepší budoucnost.

__bulb
Nejlepší životní pojištění – jak si vybrat?

Životní pojištění je jeden z nejsložitějších finančních produktů vůbec. Proto se vybírá poměrně náročně. Jak se v nabídkách jednotlivých společností zorientovat? Na jaká rizika byste měli brát ohled? A jaká je jeho cena?