Bezpečná koupě nemovitosti – na toto si dej pozor a určitě ušetříš

muz-zena-klice

Zabezpečení bydlení je jednou z nejdůležitějších životních potřeb. Co bys měl vědět, aby byl nákup nemovitosti zabezpečený a ušetřils peníze?

Před rozhodnutím koupit nemovitost stojí v životě alespoň jednou každý člověk. Není to vůbec jednoduchý a rychlý proces, ale ve snu za vysněným bydlením za to určitě stojí.

Chceš i ty začít novou životní etapu ve svém novém bydlení? Shrnuli jsme více užitečných informací ohledně koupi nemovitosti.

Nábytek je nevyhnutnou součástí každého bydlení. Kup všechno, co potřebuješ v e-shopu VidaXL ještě dnes a za skvělé ceny.

muz-zena-obraz-krabice
Autor: Cottonbro studio (Pexels)

 

Je lepší nákup nemovitosti nebo pronájem?

 

Pronájem je považován za bezproblémový způsob bydlení, nejenom co se týče bytu, ale také domu. Z úhrady měsíčního nájemného můžeš žít prakticky kdekoliv a pokud ti bydlení na daném místě přestane vyhovovat, jednoduše se přestěhuješ. Neřešíš případné opravy, protože všechny připadají na ramenou majitele či správce.

Na druhé straně je tu vlastní bydlení, které je z hlediska měsíčních nákladů výhodnější než pronájem, co se týče nákladů na energie. Navíc, měsíční splátky hypotéky mohou být srovnatelné a někdy nižší než měsíční nájemné.

Hlavní rozdíl je ale v tom, že ve vlastním bydlení máš jistotu, že tě nikdo nevyhodí, neukončí s tebou smlouvu a podobně. Vlastní bydlení je větší jistotou střechy nad hlavou a rovněž poskytuje více soukromí.

__bulb
Nejvýhodnější hypotéka - která se vyplatí?

Rozhodnutí, jestli si vezmete hypotéku, patří bezpochyby k tím nejdůležitějším v životě. Ovlivní vás totiž na velice dlouhé období. Jak najít banku, ve které na vás čeká ta nejvýhodnější hypotéka?

Co když nastane situace, že přijdeš o práci? V případě hypotéky můžeš požádat o odklad splátek, ale placení nájemného tě nemine.

Nedá se ale říci, že by jedna forma bydlení byla lepší než druhá. Záleží hlavně od tvého životního stylu. Jsi single, žiješ dynamicky, často se stěhuješ? Potom pro tebe bude lepší pronájem. Máš rodinu a chceš se usadit? V tom případě bude asi lepší zvážit nákup nemovitosti.

Na zabezpečení vlastního bydlení mysli i kvůli budoucnosti. Příjem v důchodu jenom málokdy pokryje všechny výdaje spojené s bydlením a životem.

 

obyvak-schody
Autor: Life OF Pix (Pexels)

 

Je lepší koupit novou nemovitost, nebo si raději předělat starou?

 

Rozhodnutí koupit starší nemovitost nebo naopak novostavbu ovlivňuje zejména rodinný rozpočet. Domy či byty v původním stavu jsou zpravidla levnější než novostavby nebo jenom několik let obývané nemovitosti. Jaké jsou jejich další pro a proti?

 

Jaké jsou výhody a nevýhody novostavby?

 

Rád bys bydlel v novostavbě? Lepší bydlení, než vybalit věci a nastěhovat se, snad už ani neexistuje.

 

Výhody

__check

Rychlé přizpůsobení bydlení do finální podoby.

__check

Nízké ceny za energie díky použití současných kvalitních materiálů a technologií.

__check

Nové čtvrtě převážně s mladými lidmi.

__check

Delší životnost novostavby.

Nevýhody

__check

Nové lokality se často nacházejí na okraji měst, co někdy znamená i komplikovanější dostupnost do centra.

__check

Vyšší cena nemovitosti.

Výhody a nevýhody starší nemovitosti

 

Máš možnost koupit starší nemovitost? Pokud její cena spolu s částkou za rekonstrukci nepřevyšuje kupní cenu novostavby, našel si skvělou nabídky. Navíc se ti líbí dispozice? Déle nepřemýšlej.

 

Výhody

__check

Bydlení v centru města a obcí za nižší cenu.

__check

Možnost současně bydlet i rekonstruovat.

__check

Jedinečný vzhled původního bydlení.

Nevýhody

__check

Nutnost rekonstrukce, někdy dlouhodobé a finančně náročné.

__check

Skryté vady, které nebyly zřejmé během obhlídky.

Máš čas, peníze a energii na předělávku starší nemovitosti, nebo se chceš jenom rychle nastěhovat a bydlet? Popřemýšlej nad tím ještě dříve, než se dostaneš k prohlídkám či podpisu kupní smlouvy.

 

stafla-barva-malovani
Autor: Blue Bird (Pexels)

Standard nebo holobyt?

 

Nezařízené nemovitosti jsou obecně více vyhledávané než ty v standardě. Proč je tomu tak? Důvodem je možnost přizpůsobit si bydlení od základů podle svých představ. Z hlediska výstavby jsou hotové, investovat musíš ještě do podlahy, dveří, obkladů, sanity a nábytku. Obklady a dlažby do interiéru i exteriéru nakupuj v e-shopu Baumax, mnohé v pořádné slevě. No nevýhodou holobytu a holodomu jsou vyšší náklady a další čas dělící od nastěhování.

Naopak, nemovitost v standardu má omítky, podlahy, dveře, osvětlení i sanitu. Tobě zůstává zařídit bydlení už jenom nábytkem či bytovými doplňky, například z e-shopu Möbelix, ve kterém mívají i velmi zajímavé výprodeje. Často se můžeš potkat s tím, že developer nabízí jako součást standardu i kuchyňskou linku se zabudovanými spotřebiči. Protože se v takovémto případě stěhuješ do v podstatě hotového bydlení, odpovídá mu u vyšší prodejní cena než v případě holobytu.  

 

muz-kytka-kreslo
Autor: RDNE Stock project (Pexels)

 

Vyplatí se finančně nemovitost zatížená hypotékou?

 

Informace o nesplaceném hypotečním úvěru, který se váže k nemovitosti, by ti měl prodávající poskytnout automaticky. Jak vyřešit záložní právo banky na nemovitost při jejím prodeji?

__check

Předčasné splacení hypotéky – pokud má prodávající dostatek financí, je to nejběžnější způsob.

__check

Převzetí hypotéky kupujícím – málokterý kupující chce převzít splácení úvěru někoho jiného. Jde o ojedinělé situace, kdy zůstatek úvěru splácí kupující.

__check

Převedení záložního práva na jinou nemovitost – podmínkou je, aby vybraná nemovitost byla ve stejné nebo vyšší hodnotě.

Koupě nemovitosti v dražbě je možností, jak získat bydlení na nižší částku a bez jakýchkoliv dluhů nebo exekucí. Všechny totiž při dražbě zanikají. Nevýhodou takovéhoto nákupu nemovitosti ovšem je povinnost zaplatit kupní cenu do 15 dnů a, samozřejmě, menší nabídka nemovitostí.

 

muz-dum-na-prodej
Autor: Pavel Danilyuk (Pexels)

 

Jak koupit nemovitost

 

Máš jasno v tom, jestli chceš koupit byt nebo dům? Při výběru toho správného musíš zvážit několik základních kritérií. Jsou nimi:

__check

lokalita

__check

stav a věk nemovitosti

__check

velikost nemovitosti

__check

novostavba, starší nemovitost nebo po rekonstrukci

__check

dostupnost do centra

__check

dispozice a počet pokojů

__check

rozpočet

V případě koupi bytu zohlednit i to, jestli má balkón, terasu nebo lodžii, na jakém poschodí se nachází, jestli k němu patří i sklep a parkovací místo. Při koupi domu si všímej i velikost nezastavěného pozemku a poměr slunce a stínu na pozemku, jestli má garáž a dostupnost inženýrských sítí.

Při nákupu nemovitosti můžeš oslovit realitní kancelář, která pro tebe vybírá nemovitosti podle tvých kritérií. Nebo si sám prohlídni inzeráty na webových stránkách a hledej mezi nimi nabídky, které ti vyhovují.

Na co se zaměřit během přehlídky, aby si ušetřil peníze do budoucna?

__check

stav nemovitosti v interiéru – zejména okna, dveře, zdi, podlahy

__check

technický stav – rozvody, topení

__check

exteriér – stav pozemku, hluk, výstavba v okolí

__check

náklady na bydlení

__check

vyzkoušej otevírání a zavírání dveří, pouštění vody

__check

představ si nemovitost zařízenou podle sebe

Zalíbila se ti nemovitost po první obhlídce? Na druhou obhlídku s sebou vezmi stavaře, architekta nebo jinou nezainteresovanou osobu. Možná tě upozorní na skutečnosti, které sis nevšimnul.

Nezapomeň prověřit právní stav nemovitosti. Hlavně list vlastnictví, na základě kterého jistíš informaci o vlastníkovi nemovitosti, ale i to, jestli a jaké všechny věci se vážou s nemovitosti. Tyto informace bys měl vědět určitě před tím, než podepíšeš kupní smlouvu.

 

muz-zena-realitak
Autor: Anastasia Shuraeva (Pexels)

__bulb
Jak na refinancování hypotéky? Poradíme vám

Máte hypoteční úvěr? Chcete nižší úrok nebo měsíční splátku? Toto jsou možnosti refinancování hypotéky.

Samotná kupní smlouva

 

Ještě před podpisem kupní smlouvy se podepisuje tzv. rezervační smlouva. Ta zabezpečuje, že nemovitosti nemůže být prodána jinému zájemci, zatím co ty řešíš administrativní úkony (získání hypotekárního úvěru, znalecký posudek, pojištění nemovitosti, výpis z katastru).

 

par-realitak-smlouva
Autor: Anastasia Shuraeva (Pexels)

 

Jak zaplatit za nemovitost? Koupě nemovitosti v hotovosti je velmi zřídkavá. Jenom málokdo má dostatek finančních zdrojů na vyplacení kupní ceny nemovitosti A navíc, jde o vysoce rizikový způsob placení, protože kupující těžce dokáže, že sumu skutečně zaplatil.

Běžný a bezpečným způsobem je nákup nemovitosti na hypotéku. O možnostech získání hypotéky se informuj včas, ještě před podpisem rezervační smlouvy. Prověř si podmínky produktů více bank, abys získal tu nejvýhodnější akci.

Po podpisu kupní smlouvy tě čeká několik dalších povinných úkonů, a to přepis energií, vybavení nových dokladů, nahlášení změny trvalého bydliště, přihlášení se na platbu koncesionářských poplatků, přihlášení se k dani z nemovitosti a platbám za komunální odpad.

__bulb
Jak ušetřit peníze v domácnosti?

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.

Vzal sis hypotéku na nemovitost a později si zjistil, že v ní nechceš zůstat bydlet navždy? Využij to a nemovitost pronajímej. Měsíční nájemné využiješ na splátky hypotéky a zároveň budeš mít své vysněné bydlení.