Víte, jak vyčistit pračku? Ukážeme vám, jak na to

06.08.2018 Kristína Volný čas Sdílet
Víte, jak vyčistit pračku? Ukážeme vám, jak na to

Čištění pračky by mělo být součástí běžného domácího úklidu. Díky pravidelnému odstraňování vodního kamene totiž nejen, že prodloužíte životnost pračky, prádlo navíc zůstane vždy krásně voňavé a čisté.

 


Věděli jste, že i pračku třeba pravidelně čistit? Přesně tak. Vodní kámen, různé nečistoty, bakterie a plísně vědí nejednou nadělat pořádnou zkázu. Pravidelnou péčí totiž prodloužíte životnost pračky a předejdete i zbytečným výdajům navíc. Nabízíme vám několik tipů, díky kterým to zvládnete raz dva.
 

 

Nepříjemný zápach? Vyčistěte buben

 

Automatické pračky mají mnoho různých míst, kde se mohou ukrývat nečistoty, plísně nebo dokonce vodní kámen. Právě zmiňované usazeniny mají na svědomí i zmíněný zápach nebo skvrny na oblečení. Při čištění proto rozhodně nezapomínejte na buben. Na jeho čištění můžete použít ocet nebo méně agresivní kyselinu citrónovou. Postup je přitom snadný: do pračky nalijte 1 litr octa nebo nasypte kyselinu citronovou a pusťte program na nejvyšší cyklus. Do pračky se doporučuje vložit i kousek hadru, která pohltí všechny vyplavené nečistoty.

pračky slevy vasekupony.cz

»Náš tip: Chcete, aby byl váš buben jako nový? Tak pak rozhodně sáhněte po kvalitních čisticích prostředků - s nimi je to doslova hračka a buben bude bez zbytečné námahy opět zářit jako nový. Vybraný čistič jen vsypete do určené přihrádky nebo přímo do bubnu pračky a spustíte hlavní prací program. Důležité je, aby teplota nebyla nižší než 60 ° C a program byl bez předpírky. Přípravek byste měli používat minimálně jednou za 3 měsíce a výsledek je dokonalý. Chcete-li při nákupu ušetřit, tak určitě využijte slevy na drogérii a nakupujte výhodněji.


 

Dávkovač pracího prášku

 

Možná jste to netušili, ale i dávkovač pracího prášku může být místem, kde se tvoří plísně a bakterie. Znečištění nádobky sice nepoškodí pračku, její čištěním však předejdeme nepříjemným pachem, které mohou zkazit radost z čerstvě vypraného prádla. Postup je následující:

dávkovač vyjměte a opláchněte v horké vodě
po každém praní doporučujeme nádobku nechat otevřenou 
čištění opakujte každý měsíc


 

Guma a těsnění

 

Plísně se přitom mohou usadit i na samotném těsnění. Ačkoliv se čištění na tomto místě může zdát maximálně nereálné, opak je pravdou. Na znečištěné místo jen jednoduše přiložte hadřík namočený v octě a nechte působit pár minut.
 

 

Nezapomeňte ani na filtr a čerpadlo

 

Čištění filtru není take jednoduché a není u každé pračky stejné. Při jeho čištění proto rozhodne postupujte podle návodu, který jste obdrželi přiložený k pračce. Čištění této části pračky je obzvláště důležité, právě nedostatečná údržba pračky stojí za poškozením.

I na vaší prádle se často objevují skvrny? Možná je za tím vodní kámen! Chcete-li vaši pračku před ním ochránit, začněte používat změkčovače vody, které zabraňují nepříjemným usazeninám a udržují čerpadlo v tom kondici.


 

Nejčastější chyby při praní

 

Mysleli jste si, že na praní nemůžete nic pokazit? Chyba. Toto jsou nejčastější chyby, kterými ničíme pračku:

1. Používání nekvalitních pracích prostředků

2. Časté praní na nízkých tepoty podporuje usazování nečistot, které vedou k častým problémem

3. Praní příliš velkého množství spodního prádla najednou

4. Nevěnovali jste velkou pozornost pračce a její čištění

5. Používáte příliš mnoho bělidla

6. Věnujte pozornost zipem a knoflíkem, které mohou znehodnotit buben


 

Mohlo by vás také zajímat:

Tekutý nebo sypký prací prášek - který je lepší?
Víte, na co si dát pozor před výběrem nového spotřebiče?