Máte finanční rezervu? Ukážeme vám, které spoření je to nej

19.09.2018 Kristína Finance Sdílet
Máte finanční rezervu? Ukážeme vám, které spoření je to nej

Asi mezi vámi čtenáři nenajdeme nikoho, kdo by nechtěl spořit. Vždyť mít odloženou rezervu bokem - to nikdy není na škodu. Jak však spořit opravdu efektivně? Připravili jsme pro vás několik tipů.



Proč vlastně spořit?


 
Pokud zrovna nemáte existenční problémy, možná považujete spoření za zbytečné. Od výplaty k výplatě vám to přece nějak vychází, tak nač se trápit? Ale ... Představte si, že se dostanete do situace, se kterou jste nepočítali. Ztratíte zaměstnání, poškodí se vám auto či nebodaj zůstanete dlouhodobě nemocní. Právě takové nepředvídané situace jsou důvodem, proč byste si měli vytvořit finanční rezervu ve výši přibližně 6 měsíců vašeho příjmu. Pokud vám z jakéhokoli důvodu příjem vypadne, půl roku jste schopen hradit běžné výdaje právě z uspořených peněz.
 
 

 

Jak na to?


 
Abyste si mohli vytvořit nějakou finanční rezervu, základ je neutrácet všechno, co vyděláte. Naučte se zbytečně neutrácet - opravdu nemůžete jednou za čas obětovat tu návštěvu kina či posezení na pivu? Nebo potřebujete skutečně tu nejnovější plazmu namísto vaší staré telky, která ještě dobře slouží? Jednoduše, snažte se rozumně hospodařit. Je důležité, abyste měli kontrolu nejen nad svými příjmy, ale i výdaji.
 
Ideální je, pokud si každý měsíc pravidelně odkládáte nějakou částku stranou. Za optimální se přitom považuje částka, která odpovídá alespoň 10% vašeho příjmu. Pokud vám to nevychází, zkuste to s menší částkou, například 300 - 500 Kč měsíčně. Důležité přitom je, abyste spořili pravidelně a dlouhodobě.
 
Výbornou pomůckou při spoření je také to, pokud si dokážete stanovit cíl spoření. Sportu například na dovolenou či nové auto. Jejich představa vám určitě pomůže v tom, abyste si dokázali stanovenou částku odložit každý měsíc.

 

 

Nesportuje doma v ponožce


 
To tedy určitě ne :) A věru ani pod polštářem není to pravé místo. Máte přece na výběr množství bankovních produktů, se kterými je spoření mnohem efektivněji. Mezi základní patří zejména:
 


# 1 Spořící nebo termínovaný účet
 
Přestože možnost spoření vám přináší i běžný bankovní účet, pro účel spoření si zvolte raději specializovaný spořící nebo termínovaný účet. Tyto produkty jsou vhodné zejména na kratší dobu spoření. Spořící účet je o něco flexibilnější a umožňuje vám většinou vybírat peníze bez poplatku. Termínovaný účet je vhodný v tom případě, pokud již máte naspořenou větší částku peněz, které nepotřebujete hned. Úrokové sazby jsou obvykle vyšší než v případě spořících účtů.
 


# 2 Stavební spoření
 
Stavební spoření je jedním z nejpoužívanějších produktů dlouhodobého spoření. Prostřednictvím něj lze však nejen spořit, ale později získat přístup k stavebnímu úvěru. Splátky můžete na účet vkládat pravidelně nebo jednorázově. Když splníte stanovenou hranici vkladů, na konci roku získáte kromě úroku jako bonus i státní prémii.
 


# 3 Investiční fondy
 
Už dávno jsou pryč ty časy, kdy byly investiční fondy vhodné jen pro ty, kteří disponují větší sumou peněz. Dnes už můžete i do fondů vkládat klidně 600 Kč měsíčně. Podobně můžete investovat do akcií či jiných cenných papírů. Počítejte však s tím, že takové investice mají obvykle delší vázanost a k naspořeném prostředkům se nedostanete okamžitě.

sporeni vasekupony.cz

Tip na závěr: Nejlepší je, pokud si na stanovenou částku vytvoříte trvalý příkaz. Tuto naspořenou rezervu však neutrácejte na běžné výdaje. Takové peníze považujte za nedotknutelné a sáhněte na ně opravdu až tehdy, když je skutečně potřebujete. Uvidíte, že když budete mít peníze bokem k dispozici, zbavíte se finančního stresu a zbytečně se nebudete zadlužovat.