Co je kombucha – výhody a nevýhody exotické houby

dva-ledove-drinky-s-citronem

Slyšeli jste už o houbě kombucha? Její účinky na zdraví jsou známé už celé generace. V čem je výjimečná?

Pokud jste ji ještě neochutnali, možná právě teď je ten správný čas. Podívejme se spolu na to, jaké jsou výhody a nevýhody této exotické houby, ale i na to, jak si ji připravit v pohodlí domova.

Co je kombucha?

 

Kombucha (čti kombuča), nazývaná také čajová houba, je směs kvasinek, lišejníku a bakteriálních kultur.

Je živou rosolovitou hmotou s kluzkým a gumovitým povrchem. Její tvar odpovídá nádobě, ve které rostla. Proto můžeme říci, že její vzhled je vždycky jedinečný.

kombucha-ve-sklenice-s-hadrikem

Po přidání kombuche do směsi vody, cukru a čaje vzniká mírně kyselý až sladký nápoj. Podle kvality použitých surovin může být žlutooranžové barvy, někdy až zelenomědové, případně červené. Nápoj obsahuje pořádnou dávku energie a množství vitamínů.

Kombucha má svůj původ v Číně nebo Japonsku. Stejně jako čaj. V našich končinách ovšem není ničím novým. Několik let zpátky ji mnozí lidé připravovali a pak z ní vyráběli vlastní nápoje.

Co nápoj obsahuje:


- vitamíny (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- kyseliny (glukuronová, mléčná, vinná, citrónová, octová, glukonová, jablečná a jiné),
- enzymy, aminokyseliny, kvasinky, kofein, alkohol,
- minerály (vápník, železo, zinek, magnézium, hořčík, měď, draslík).
 

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tady je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Výhody pro zdraví:

 

Tento kvašený nápoj obsahuje množství vitamínů a probiotik. Vznikají během procesu fermentace. Proto má kombucha množství pozitivních účinku na náš organismus:

- obsah probiotik – zlepšují mikroflóru ve střevech, trávení, mají protizánětlivé účinky a podporují hubnutí,
- antioxidanty – snižující toxicitu jater,
- polyfenoly, kyselina octová a kvasinky – ničí škodlivé mikroorganizmy,
- pozitivní vliv na diabetes 2. typu,
- prevence proti rakovině,
- posilnění imunitního systému,
- regenerace nervového systému,
- regulace krevního tlaku,
-
úprava menstruačního cyklu,
- pomoc při revmatu, skleróze multiplex či kožních onemocněních,
- zabraňuje ucpaní cév.

tri-lahve-s-cajem-kombucha

Zajímá vás houba kombucha prodej? Kombuchový nápoj si můžete vyrobit i sami v pohodlí domova. Suroviny na přípravu můžete nakoupit se slevou ve Zdravém koši.

Nevýhody pro zdraví:

 

- nadýmání – může se projevit zejména u lidí, kteří tento nápoj ještě nepili protože obsahuje vysoký podíl probiotik,
- nedostatečná hygiena a čistota – může znehodnotit celý nápoj a ohrozit zdraví. Je důležité, aby nádoba a všechny předměty byly čisté. Jakýkoliv malý drobek nebo nečistota můžou způsobit, že místo prospěšných bakterií se vytvoří nebezpečná plíseň. Důležité je používat dřevěnou lžičku nebo vařečku. Kombucha by totiž neměla přijít do kontaktu s žádným kovovým předmětem.
- vysoké množství kalorií – kombucha koupená v obchodních řetězcích může obsahovat zvýšené množství cukru, co způsobí přibírání,
- vysoký obsah kofeinu – zelený i černý čaj, ze kterých se připravuje kombucha, obsahují kofein. Proto dodržujte doporučené dávkování a týdenní přestávky mezi konzumací.  

detail-kombuche-ve-sklenici

Jak připravit kombuchový nápoj

 

Příprava kombuchového nápoje a kombucha výroba nejsou vůbec náročné. Časově, ani počtem surovin. Nejdůležitější „ingrediencí“ kvalitního nápoje je už zmiňovaná hygiena a čistota během přípravy.

1

Ingredience

- 2 l vody,
- 150 g cukru,
- 8 g – 10 g čaje, případně 4 čajové sáčky (černého nebo zeleného čaje)
- kombuchovou kulturu

2

Postup

1. Ve vroucí vodě rozpustíme cukr a 10 minut v ní necháme vyluhovat čaj
2. Po 10 minutách čaj vytáhneme a nápoj necháme vychladnout přibližně na 20°C.
3. Vychlazený čaj přelijeme do libovolné skleněné nádoby.
4. Kombuchu umístíme světlejší stranou nahoru, sklenici přikryjeme ubrouskem a utěsníme gumičkou, aby se do nápoje nedostali mušky nebo prach. Kombucha může plavat nahoře, ale může klesnout i na dno a později vyplavat.
5. Nádobu umístěte na místo, kde nesvítí přímě sluneční světlo.
6. Nápoj bude ke konzumaci připravený za 5 -7 dní. Při kratší fermentaci bude nápoj obsahovat více cukru. Delší fermentace udělá nápoj perlivější a méně sladký.
7. Pokud chcete tento nápoj připravovat znovu, příprava je velice podobná. Ovšem, z původní kombuche nechejte přibližně 3 cm v nádobě. Kvasinky a kyselost roztoku tak zůstanou zachované.

Dávkování

 

- doporučované množství je 0,5 l na den, rozdělených do tří dávek – ráno, na oběd a večer cca po 150 ml,
- ranní dávka by se měla pít na lačno,
- po třech týdnech užívání se doporučuje týdenní přestávka,
- kombuchu mohou konzumovat i děti, ale v poloviční dávce,
- těhotné a kojící ženy mohou konzumovat kombuchu po dohodě s lékařem.

tri-sklenice-kombuchy-na-stolu

Kombucha není jenom obyčejný nápoj. Můžete ji klidně použít i jako součást vaší koupele. Také je složkou kosmetických přípravku na pleť. No a při delší fermentaci z ní může být ocet. Kombucha má v současnosti moderní využití ve více oblastech.

Někteří ji pokládají za plevel, jiní ní léčí mnohé nemoci. Víte, že pampeliškový sirup si dokážete připravit i doma?