Toto jsou nejčastější triky realitních kanceláří. Na co si dát pozor?

30.01.2019 Kristína Bydlení Sdílet
Toto jsou nejčastější triky realitních kanceláří. Na co si dát pozor?

V každé oblasti podnikání se najdou poctiví i nepoctiví lidé. Výjimkou nejsou ani realitní makléři nebo kanceláře. Víte, na co byste si měli dát pozor při koupi či prodeji nemovitosti?

 
Je to bohužel tak. Někteří realiťáci udělají vše proto, aby získali svou provizi. Často i za cenu nepříliš poctivého řízení. Mezi jejich nejčastější nepoctivé praktiky patří zejména tyto:
 
 


Když nemovitost prodáváte


 
# 1 Realiťák se hraje na zájemce
Když zveřejníte svou nemovitost k prodeji jako soukromý prodejce, připravte se na to, že vás budou kontaktovat i různí realitní makléři. Mnozí z nich se možná budou hrát na potenciálního zájemce a až při obhlídce vyjdou s pravdou ven.
 

# 2 Exkluzivní zastoupení
Ačkoliv zní toto spojení luxusně, zpravidla se s ním spojují výhody jen pro samotnou realitku. Jako jediná vás může při prodeji zastupovat. Pokud se jí však nemovitost prodat nedaří, a uděláte tak sami nebo přes jiného zprostředkovatele, hrozí vám pokuta. A to i tehdy, když se váš realitní agent o prodej nijak zvlášť nezajímá.
 

# 3 Nepřiměřená cena
Při prodeji nemovitosti může být jako nepřiměřená cena vnímána příliš nízká nebo příliš vysoká cena nemovitosti. Pokud realitní makléř nabízí vaši nemovitost za nízkou cenu s tím, že ji časem navýší, u kupujících to zpravidla neprojde. V konečném důsledku se budete muset spokojit s mnohem nižší cenou, než jste očekávali. Pokud je naopak prodejní cena příliš vysoká, často se za tím skrývá jen snaha o získání exkluzivního zastoupení.
 

# 4 Fiktivní nabídky
Pokud prodáváte nemovitost, realitní makléř vám na začátku může nabídnout několik neexistujících nabídek zájemců, které jsou zpravidla mnohem nižší než reálná cena. Teprve po několika takových pokusech vám předloží skutečnou nabídku, která však nemusí být tak vysoká, jako je vaše očekávání, ale přesto ji po předchozích nízkých nabídkách snadněji akceptujete.

triky realitní kanceláři vasekupony_cz

Když nemovitost kupujete


 
# 1 Jiný zájemce
Jeden z nejčastějších nátlakových triků realitek. Absolvujete obhlídku, rozhodujete se a realiťák vás atakuje s tím, že se musíte rychle rozhodnout. Na nemovitost totiž čekají už další zájemci. Tito však ve skutečnosti nemusí být skuteční, ale fiktivní.
 

# 2 Provize nad rámec ceny
Pokud vážně uvažujete nad koupí, prověřte si, zda je realitní provize již zahrnuta v kupní ceně. Není příjemné, když se o takovém zvýšení ceny dozvíte až při podpisu smlouvy.
 

# 3 Obnovení nabídek
Možná jste si všimli, že některé nemovitosti z nabídky realitek po několika měsících zmizí. Jde o nemovitosti, které se nedaří prodat. Realitní kancelář je po krátkém období opět zveřejní k prodeji, často se změněnými fotografiemi či popisem. Nikomu se přece neprodává výhodně nemovitost, která se prodává dlouho.
 

# 4 Informace o nemovitosti
Jestliže tutéž nemovitost prodává několik realitek, často můžete v inzerátech najít různé - záměrně zavádějící informace. Týká se to například věku stavby, rozlohy a p. V některých inzerátech můžete dokonce najít i fotografie, které se neshodují s realitou - pocházejí buď z jiné nemovitosti nebo jsou retušované. Prověřte si proto informace přímo na místě, případně alespoň v katastru nemovitostí.

 


Jak najít poctivého realiťáka?


 
Bohužel, jak klienti zatím nemáme mnoho možností, jak můžeme objektivní posoudit odbornost či poctivost realitní kanceláře či makléře, kterých neznáme. Obraťte se proto na někoho, na koho máte alespoň pozitivní doporučení. Ptejte se kolegů, známých nebo Google. I tam přece najdete názory spokojených či nespokojených zákazníků.

 
 

Mohlo by vás také zajímat: