Skvělé tipy, jak zmírnit příznaky alergie

20.04.2020 Kristína Rodina Sdílet
Alergie

Jaro je pro mnohé nejkrásnější období roku, ale najdou se i tací, kteří toto krásné období doslova přetrpět. Pokud patříte mezi alergiky, určitě víte, o čem je řeč. Přečtěte si praktické rady a tipy, díky kterým zmírníte příznaky alergie.

Možná jste to nevěděli, ale jsou to právě alergie, které obsadili 4. příčku v nejčastěji se vyskytujících chorob ve světě. Alespoň to tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO). Mimořádně rozšířené jsou zejména ty pylové, které trápí i stále větší množství Čechů. Toto nepříjemné období začíná na našem území již v únoru, kdy se do ovzduší dostávají první alergeny olše a líska, a postupně se k nim přidávají i další. Pojďme se spolu podívat na to, jak se tyto nepříjemné příznaky zmírnit.
 
Pylová sezóna je zpět

Průzkumy hovoří jasnou řečí. Alergiemi trpí až třetina populace, přičemž nejvíce rozšířené jsou právě ty pylové. Mezi nejčastější příznaky patří zejména rýma, svědění očí nebo potíže při dýchání. Příčin, proč alergie vzniká je mnoho. Spouštěčem alergické reakce může být přímý kontakt s alergenem (vdechnutí, štípnutí nebo konzumace), ale způsobit ji může i životní styl, váš jídelníček či dokonce dědičnost. Někteří z nás se s alergií už narodí, někomu se objeví až v pubertě nebo dokonce ve stáří. Toto jsou nejčastější příčiny jejího vzniku:
 
» I nezdravá strava může stát za vznikem mnoha alergií. Mnohé potraviny jsou totiž plné chemikálií a aditiv, vďka čemuž jsou mnozí z nás náchylnější na různé druhy alergií.
 
» Nadměrná hygiena může být také jednou z příčin vzniku alergie. Přehnaná dezinfekce totiž zabíjí patogeny, které by za normálních okolností stimulovaly imunitu adekvátně reagovat na vnější podněty.
 
» Dědičnost má na alergii také vliv, což však neznamená, že rodičům nealergiků se může narodit dítě s alergií a naopak. Zajímavostí však je, že pokud je jeden z rodičů alergik, tak má dítě i 33% šanci získat alergii, v případě obou rodičů s alergií je riziko mnohem vyšší, a sice až 70%.
 
» Imunitní systém také hraje nemalou roli privzniku alergií. Pokud totiž nepracuje správně, nedokáže adekvátně reagovat na vnější vlivy.

Pylová sezóna začíná

 Ačkoliv jde o onemocnění, kterému se nevyhnete, dá se s ním bojovat. Toto jsou rady, které vám pomohou zmírnit příznaky:

✓ Pomohou i léky
Pokud trpíte alergií, určitě máte i svého alergologa, který vám určil léčbu. Léky, které vám předepsal užívejte zodpovědně a s pravidelností. V minulosti se příznaky léčili antihistaminiky, které bylo třeba užívat jen dokud nepominuly. V současnosti je však léčba jiná a léky je třeba užívat po celou pylové sezóny.
 

✓ Ombedzte procházky
První jarní paprsky sice vybízejí na romantické procházky přírodou, v případě, že trpíte alergií, se mi však raději vyhněte. Podle odborníků je nejkritičtější čas mezi 11:00-16:00, kdy je koncentrace pylu v ovzduší nejvyšší. V případě, že se jim vyhnout nedokážete, po příchodu se převlékněte do domácího  oblečení a omyjte se ve studené vodě.
 
✓ Sledujte pylové zpravodajství
V případě, že trpíte tímto druhem alergie, určitě byste měli vědět, kdy a jak se do ovzduší dotávajú některé druhy alergenů. Na internetové stránce pylovasluzba.cz najdete všechny aktualizované info na daný období. Na stránce alergie.cz naopak nájdete pylový kalendář
 

STROMY

pylovy kalendar stromy vasekupony.cz

 TRÁVY

pylovy kalendar travy vasekupony.cz

BYLINY

pylovy kalendar travy vasekupony.cz

✓ Řiďte se zavřenými okny
V případě, že patříte mezi silných alergiků, chraňte se i během jízdy autem například i tak, že okna necháte zavřené. Pr jízdě na motorce nebo kole vsaďte na kvalitní přilbu, kšiltovku či kvalitní sluneční brýle.
 

✓ Pozor na některé potraviny
Během kritického období si dávejte pozor i na některé druhy ptravín. Možná jste to nevěděli, ale také mohou být nositelem pylu. Mame na mysli zejména med či různé bylinné čaje.
 

✓ Oplachujte si tvář vlažnou vodou
První pomocí v případě, že vás zastihlo nekontrolovatelné kýchání či pálivá bolest očí, je opláchnutí si obličeje studenou vodou.
 

✓ Upravte si domácnost
V případě, že vám alergie nedá klid ani doma, zaměřte se na vaši domácnost. Sáhněte po čstičke vzduchu, staré polštáře a přikrývky vyměňte za ty antialergické, na okna namontujte síťky a zejména, nesušte prádlo venku.