Plánujete dovolenou? Dejte si pozor, takto okrádají turisty

Plánujete dovolenou? Dejte si pozor, takto okrádají turisty

A je to tady. Období teplých letních dnů, kdy se nám chce stále méně sedět za počítačem v přehřátých kancelářích či za volantem nepříjemně horkých aut. V mysli stále častěji odcházíme k vodě nebo do stínu hustých lesů. Zde je několik tipů, na koho si dát pozor, abychom na dovolenou přežili bez zbytečných nepříjemných vzpomínek.

Kapsáři

 

Kapsáři na nás číhají doma i v zahraničí. Málokdy pracují samostatně. Většinou jsou organizováni ve skupinách a mají velmi dobře promyšlené, jak odpoutat pozornost a zmizet v davu is vaší taškou nebo peněženkou. Kapsáři využívají místa nebo akce, kde se pohybuje velké množství lidí. Ideálním prostředím jsou pro ně i přeplněné autobusy, tramvaje či vlaky.
 
No někteří jsou ještě vynalézavější. Buďte opravdu ostražitý, pokud si například vyberete z bankomatu peníze a najednou do vás někdo vrazí a oblé vás nápojem, co drží v ruce nebo zašpiní zmrzlinou. Určitě chce jen odvrátit vaši pozornost, přičemž vás okrade během toho, jak se bude naoko snažit zachránit váš oděv. Buďte opatrný i tehdy, když se s vámi začne mluvit neznámé dítě. Bohužel, kapsáři se pro uskutečnění svých cílů neštítí využít ani "pomoc" dítěte.
 
A jak se můžete před kapsáři chránit? Nenoste celou svou hotovost na jednom místě, ale rozdělte si ji na více menších částí. Nejlepší pak je, pokud ji nosíte na očích, například v zazipsovaných náprsních kapsách nebo v cestovní peněžence zavěšené na krku, nejjistější pod oděvem. Stejně postupujte i při platebních kartách.


 
Taxikáři či exotičtí rikši

 

Pokud se pohybujete v neznámém městě či zemi, dříve nebo později budete potřebovat taxi službu. I v tomto případě buďte nanejvýš opatrní, pokud nechcete přijít o peníze. Ještě před dovolenou si zjistěte, jaké jsou místní zvyklosti a ceny za využití taxi či rikši. Na podmínkách přepravy a platby se určitě dohodněte ještě dříve, než do dopravního prostředku nastoupíte. Nezapomeňte si sjednat nejen cenu, ale i to, zda je cena platná za přepravu jedné osoby nebo celé skupiny. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení při placení. V taxíku trvejte na zapnutí taxametru a sledujte také to, zda kilometry nenabíhají příliš rychle. Určitě mějte u sebe drobné mince a bankovky. Je to efektivní.


 
Pouliční prodejci

 

Ať narazíte na jakkoli sympatického či hovorný pouličního prodejce, mějte na paměti, že jeho lichotky a zájem nejsou nezištné. Může vás mile přesvědčovat, že jeho zboží je stejně kvalitní jako v jakémkoliv certifikovaném obchodě, akorát mnohem levnější, protože je bez dokladu. Nedejte se oklamat. S největší pravděpodobností kupujete fejk a ještě k tomu nefunkční. Pokud si chcete z dovolené odnést památku v podobě zlata, šperku či dražší elektroniky, určitě nepodlehněte naoko upřímnému pouličnímu prodejci. Jděte do certifikované prodejny a udělejte si radost tam.


 
Problémy s neplatnými penězi

 

Zejména v případě, pokud cestujete do vzdálených zemí, dobře se podívejte mince a bankovky, které máte a omezte placení bankovkami s vysokou nominální hodnotou. Může se totiž stát, že vám budou vráceny staré nebo neplatné bankovky, častokrát z úplně jiné země, samozřejmě s nižším kurzem. Opatrně postupujte i při platbě kartou. V žádném případě ji nedávejte do ruky nikomu, ani prodavači či číšnici. Mohla by být zkopírována a zneužita vy byste mohli přijít o všechny peníze, které na ní máte.