Jak ušetřit peníze za vodu v domácnosti

15.07.2019 Kristína Finance Sdílet
Jak ušetřit peníze za vodu v domácnosti

Zásoby pitné vody na Zemi se každým rokem snižují, nejen kvůli jejímu nadměrnému znečišťování, ale i kvůli její plýtvání. Na šetření vodou by se měly zaměřit z ekonomických i ekologických důvodů.



Kde můžete reálně ušetřit?


# 1 Umyvadlo
Namísto obyčejné baterie použijte raději pákovou. Ta umožňuje plynulejší nastavení teploty vody, čímž ušetříte litry, které byste utratili během nastavování. Ještě výhodnější je termostatická baterie, která nastaví požadovanou teplotu za vás.
 
Pomohou i úsporné kohoutky s perlátorem. Smíchají vodu se vzduchem, a snižují tak průtok. Nepouštějte vodu naplno, stačí slabší proud. Existují baterie s omezovačem, který funguje na principu 2 poloh páčky. Pozor také na kapající kohoutky. Za den můžete přijít o několik litrů vody.
 
Způsob mytí také pomůže šetřit. Při holení si napusťte na dno umyvadla jen tolik vody, kolik potřebujete a až nakonec opláchněte obličej tekoucí vodou. Rovněž při mytí zubů vodu vypněte a zapněte ji až při závěrečném vyplachování úst.
 

# 2 Koupání, sprchování
Při koupání ve vaně napusťte vanu jen do poloviny. Ušetříte poloviční množství vody a také dodatečné náklady vynaložené na ohřev vody. Ve sprše použijte pákové nebo termostatické sprchové baterie. I sprchy bývají vybaveny perlátorem snižujícím průtok.
 
Sprchujete se správně? Nejprve se celý namočte a zastavte vodu, při vypnuté vodě namydlete a našampónujte a až nakonec spláchněte ze sebe všechnu pěnu pod tekoucí vodou.
 

# 3 WC
Při použití WC víte ušetřit opravdu velké množství vody. Namísto klasické splachovací nádržky použijte úspornou s dvojitým splachováním, která spotřebuje jen 3 nebo 6 litrů vody. Pokud ji nechcete měnit za novou, můžete na existující namontovat WC stop, utratíte pouze nezbytné množství vody.
 
Další možností úspory při splachování je sběr odpadní vody (ze sprchy, umyvadla či pračky) nebo systém využívající zachycenou dešťovou vodu nebo vodu z vlastní studny. S tímto však třeba počítat už při stavbě domu a vybudovat potřebné potrubí.
 

# 4 Příprava jídla
Při vaření používejte pokličku, ta zabrání odpaření vody během varu a nemusíte dolévat další. Ušetřit můžete iv létě, kdy namísto odpouštění studené vody na pití si naberete vodu do láhve a vložíte ji do ledničky nebo mrazničky. Budete tak mít chladnou vodu kdykoliv po ruce. Zbytkovou vodu z konvice, džbánu nebo i ze scezeným těstovin víte použít například na zalévání květin.
 

# 5 Mytí nádobí
Nejúspornějšího variantou je myčka nádobí. Za předpokladu, že ji nebudete zapínat poloprázdnou a také při správně zvoleném mycím programu. Sledujte také energetické štítky, které vám řeknou o spotřebě vody na jeden mycí cyklus i spotřebě elektrické energie potřebné na ohřev a provoz myčky.
 
Při ručním mytí nádobí je ideální napustit do dřezu vodu, střiky saponát, namočit nádobí, umýt a následně je opláchnout pod tekoucí vodou. I zde pomůže baterie s perlátorem či termostatická baterie. Nádobí umývejte čím dříve po zašpinění, odstraňování zaschlých zbytků spotřebuje více času i vody.
 

# 6 Praní a úklid
Nové pračky spotřebují méně vody, prášku i elektrické energie jako staré. Některé dokonce odváží prádlo a podle toho dávkují vodu i prací prostředek. Vodu ušetříte i výběrem správného pracího programu a praním jen plně naložené pračky.
 

# 7 Exteriér
Zachycujte dešťovou vodu nebo vybudujte vlastní studnu. Tuto vodu víte použít na zalévání zahrádky, čištění vnějších povrchů (podlah, parapetů), na koupání či pití pro domácí zvířata, na mytí auta nebo zahradního nářadí.
 
Omezováním spotřeby vody šetříte nejen své peníze, ale i životní prostředí. Zásoby čisté vody na světě jsou omezené. Proces čištění odpadní vody je energeticky náročný a ani po něm už voda není v 100% kvalitě, než byla na vstupu.