Dopřáli jste si? Ukážeme vám, jak zhubnout po Vánocích

Dopřáli jste si? Ukážeme vám, jak zhubnout po Vánocích

Chcete zhubnout přebytečná kila po svátcích? Drastické diety ani hladovky z dlouhodobého hlediska nefungují. Pojďme se podívat na to, co skutečně zabírá.

 
 

I vy jste si dali tento rok předsevzetí? A daří se vám jejich plnit nebo jste na nich už zapomněli? Pokud jste přes svátky nějaké to kilo, dvě, tři, nabraly, ukážeme vám, jak s nimi hravě zatočíte. Ne, nebojte se, nemusíte kvůli tomu vstávat o 5:00 ráno, sprchovat se studenou vodou či celé dny hladovět. Pojďme se na to podívat.

 
Strava je základ

Ano, neřekneme vám nic nového, základem je strava. Ne nebojte se, nemusíte se vůbec postit, nebo dokonce hladovět. Základem jsou menší porce, které si budete dávkovat 5x denně. Přejídání nás totiž vyčerpává a zpomaluje metabolismus, důsledkem čehož se nejednou cítíme malátní a bez energie. V případě, že do jídelníčku vnesete pravidelnost, tělo si energii z jídla distribuuje podle vlastní potřeby a tím pádem nemá tendenci si její přebytky ukládat ve formě tuků. Je proto lepší stravovat se 5x denně v podobě menších dávek než jen 2x a vydatně.

zdravy zivotni styl vasekupony.cz

Zdravé stravování přitom neznamená jíst jen netučné maso či zeleninu. Důležitá je i samotná příprava jídla. Jídlo nemusíte jen péct nebo smažit. Výborně chutná i připravené na páře v parním hrnci. Podobně je na tom i rýže, kterou nemusíte připravovat jen na oleji či masti. Vyzkoušejte její zdravou verzi v rýžovaru a uvidíte, že si pochutnáte stejně dobře. Takto připravená rýže bude voňavá, stejně nadýchaná a dokonce mnohem zdravější. Nezapomínejte samozřejmě ani na zeleninu. Té by mělo být na na talíři co nejvíce.

pitni rezim vasekupony.cz

Náš tip: Chcete začít žít zdravěji, ale nechcete utratit hodně peněz? Prohlédněte si naši sekci Slevové kupóny na kuchyňské potřeby a poprezerajte si, co všechno se vám vyplatí koupit.
 
Když už jsme při stravování, nesmíme zapomenout ani na pitný režim. Ten je mimořádně důležitý. Víme o tom všichni, ale jen málokdo ho i dodržuje. Pravidelný pitný režim a zdravější strava se totiž hravě postarají o to, že ručička na váze půjde dolů i sama. Za den byste měli vypít přibližně dva litry vody, což představuje 10 dvojdecových sklenic. Pozor, i zde však platí stejné pravidlo jako při stravě. Pít byste neměli nárazově, ale spíše postupně během celého dne. Rozdělit si to můžete například takto:
 

- 6:00 - 3 dcl vody
- 7:00 - snídaně
- 8:00 - 2 dcl vody
- 9:00 - 2 dcl vody
- 10:00 - svačina
- 11:00 - 2 dcl vody
- 12:00 - 2 dcl vody
- 13:00 - oběd
- 14:00 - 2 dcl vody
- 15:00 - 2 dcl vody
- 16:00 - 2 dcl vody
- 17:00 - svačina
- 18:00 - 2 dcl vody
- 19:00 - večeře
- 20:00 - 2 dcl vody
- 21:00 - 1 dcl vody
 
 
Dostatek spánku
Věděli jste, že i spánkem se dá zhubnout? Přesně tak. Kvalitní spánek je totiž mimořádně důležitý na cestě k dosažení svých cílů. Spánek nám totiž pomáhá načerpat nové síly, abychom na následující den zvládli vše, co jsme si umínili. Už jeden den bez spánku má negativní vplyne na náš zrak, paměť a samozřejmě i schopnost se rozhodovat.

 

Pohyb je klíčový
Ano, neřekneme vám nic nového. Bez pohybu to prostě nepůjde. Dobrou zprávou je, že nemusíte trávit v posilky celé hodiny. Dokonce tam nemusíte jít vůbec. Ze začátku vám postačí i 30 minut rychlé chůze, běh či posilování s vlastní váhou. Na internetu najdete řadu aplikací, které vám na vaší cestě za vysněnou postavou určitě pomohou.