Blíží se Den matek. Čím potěšíte tu svou?

14.04.2020 Barbora Rodina Sdílet
Blíží se Den matek. Čím potěšíte tu svou?

Jak je již zvykem, v květnu nejen u nás, ale i v mnoha zemích světa, oslavujeme Den matek. Tento svátek připadá vždy na druhou květnovou neděli, letos to vychází na 10. května. Jde o jakousi oslavu všech matek a maminek, které darovali život a o své děti se s láskou starají.

 

Kde vznikl?

Napříč historií lidstva se slavily různé svátky oslavující ženu - matku. Už v starověcí Géci oslavovali svátky plodnosti a matek. Tyto oslavy byly úzce spojovány právě s uctíváním matky všech bohů - bohyně Rhey. Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku však vznikla až o mnoho let později, a to v roce 1907 na počest Anny Marie Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Poprvé byl veřejně slavený o rok později. V roce 1914 vyhlásil tehdejší americký prezident Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek jako celonárodního svátku jednající se druhou květnovou neděli.

den matek - odkaz pro mámu

U nás se svátek podle amerického vzoru slaví také druhou květnovou neděli. Začal se slavit v ČSR v roce 1923, jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Za komunismu byl tento svátek postupně utlačovaný oslavami MDŽ (8. března), ale po roce 1989 se znovu začal oslavovat veřejně. V některých zemích se oba svátky sloučily.
 

Dárek na Den Matek

Den Matek je za rohem a i když že je aktuální situace momentálně nepříliš příznivá, naše mámy si tento svátek rozhodně oslavit zaslouží. Nákupy v kamenných prodejnách jsou sice okleštěné, díky internetovým obchodem to však nebude žádný problém. Aha, jaké dárky pro maminky jsme si pro vás připravili. 
 

 * Květiny vždy potěší
Květy jsou sice ověřenou klasikou ale pravdou však je, že jimi nikdy nic nezkazíte. Každá žena přece miluje květiny. Pokud vaše maminka nemá v oblibě řezané květiny, protože krátce vydrží, můžete jí radost prodloužit koupí hrnkové květiny, o kterou se bude moci dlouho s láskou starat. Na KvetinyExpres.cz si jistě vyberete. 

zena-drzi-kytici-kvetin
 

 

* Stylové módní doplňky
Svou maminku můžete potěšit například i novým doplňkem do jejího šatníku. Vždy stylovou módu najdete i na eshopu Aboutyou.cz, kde díky skvělému slevovému kódu můžete terazdokonca i ušetřit. V eshopu navíc platí doprava zdarma, což také vždy mile potěší.
 

zena-se-diva-na-obleceni

 

* Parfém nebo kosmetika
Pokud má vaše máma v oblibě příjemné vůně a kvalitní kosmetiku, darujte jí něco z nabídky internetové parfumerie Notino. Notino nabízí kvalitní parfémy světových značek a kosmetické produkty pro celé tělo. Pokud chcete ušetřit, neváhejte využít Notino slevový kód nebo slevový kupón. Vhodným dárkem ke Dni matek bude například určitě taková dárková sada sestávající z parfémované vody a tělového mléka
 
 * Produkty pro zdraví a krásu
Kosmetické balíčky nebo doplňky stravy pro krásu pokožky a vlasů žena vždy přijme s radostí. Pilulka eshop nabízí volně prodejné léky, vitamíny, doplňky výživy, zdravotní a ortopedické pomůcky, které potěší a pomohou.