Víte, že svůj mobil můžete zabezpečit proti krádeži?

10.01.2019 Kristína Telefon Sdílet
Víte, že svůj mobil můžete zabezpečit proti krádeži?

Mobilní telefony jsou vděčným, a tedy i častým terčem mnohých zlodějů. Mají relativně vysokou hodnotu a dostat se k cizímu smartphonu často není až tak náročné. Co dělat, když k takové nepříjemné události dojde? A jak můžete svůj mobil proti krádeži zabezpečit?




Jak postupovat při krádeži smartphonu?


 
Pokud jste ztratili nebo vám ukradli váš mobilní telefon, v první řadě kontaktujte svého operátora, který zablokuje vaši SIM kartu. Po zablokování karty zloděj nebo nepoctivý nálezce nemůže z telefonního čísla telefonovat ani posílat SMS-ky, takže vám nevyčerpá kredit ani vás nezruinuje vysokou fakturou.
 
Zablokovat SIM kartu můžete osobně, písemně nebo čím nejrychleji prostřednictvím zákaznických linek jednotlivých operátorů:
 
✓  Telekom: 603 603 603
  Vodafone: 800 77 00 77
✓  O2: 800 02 02 02

 
Operátor SIM kartu zablokuje a na základě vaší žádosti vám může vydat novou se stejným číslem, kde vám přenese také zbytkový kredit a aktivovány služby. Neprodleně také zajděte na policii. V tomto případě se vyplatí, jak znáte tzv. IMEI číslo (IMEI), které slouží k identifikaci telefonu. To zjistíte stisknutím * # 06 # na klávesnici. Po obdržení žádosti od policie operátor spustí pátrání.

 
 


Existuje prevence?


 
Ano. Existuje hned několik způsobů, jak můžete svůj mobil zabezpečit. Některé z nich vás sice přímo neochrání před odcizením telefonu, avšak pomohou vám mobil vyhledat nebo se alespoň dostat k datům, které by jinak byly ztraceny.

 

Tip # 1: Noste mobil bezpečně


 
První a zásadní věc. Nedejte zlodějům vůbec příležitost ke krádeži. Pokud se pohybujete v davu lidí, tašku s mobilem nenoste na zádech či volně prověšenou přes rameno, ale držte ji blízko u těla. Mobil nenechávejte na místech, odkud je lze jednoduše vyjmout - jako například v kapse kabátu či v zadní kapse kalhot. Velkým lákadlem pro zloděje také je, pokud odejdete z auta a necháte mobil na viditelném místě. Pokud dodržíte tyto základní rady, ke krádeži telefonu vůbec nemusí dojít a ostatní body ani nemusíte číst :-)

 
 


Tip # 2: Uzamykajte obrazovku a SIM kartu


 
Pokud již ke ztrátě či ke krádeži mobilního telefonu dojde, je dobré, pokud zloději čím nejvíce zkomplikujete život. V rámci prevence proti krádeži tedy využijte všechny možnosti, které váš smartphone nabízí. Uzamkněte si obrazovku heslem, PIN kódem či vzorem. Použijte složitější vzor a PIN, aby to zloděj s odemykáním neměl tak jednoduché. Pokud máte mobil se senzorem otisků prstů, využijte ji. Nastavte si také uzamykání SIM karty PIN kódem. Budete ho muset sice zadávat při každém restartu mobilu, ale v případě krádeže nebudete muset řešit vysoký účet za telefon.
 

 


Tip # 3: Nainstalujte si aplikace proti krádeži


 
Smartphony dnes nabízejí funkce, díky kterým je můžete vyhledat i na dálku. Mezi nejlepší aplikace proti krádeži patří například Cerberus, která umožní váš mobil lokalizovat a ovládat v případě ztráty či krádeže. Aplikaci musíte samozřejmě nainstalovat ještě předtím, než ke ztrátě mobilu dojde. Tato aplikace je však určena pouze pro operační systém Android, v případě iPhone nebo Windows telefonů kvůli omezením operačních systémů takové nástroje nefungují. V případě iPhone však můžete využít alespoň funkci Find my iPhone.

 

 

Tip # 4: Zálohujte data


 
Abyste v případě krádeže či ztráty nepřišli o cenná data, zálohujte si je. V smartphonu dokážete jednoduše nastavit synchronizaci a zálohování fotografií, kontaktů či kalendáře.