Víte, jak vybrat televizi? Poradíme vám, jak na to

17.04.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Víte, jak vybrat televizi? Poradíme vám, jak na to

Plánujete koupi kvalitní a levné televize? Při jeho výběru je třeba zohlednit řadu kritérií. Přinášíme vám pár užitečných rad, díky kterým se v široké nabídce určitě neztratíte.

 

Výběr televize

Světu televizorů momentálně kralují ty Led. Disponují ostřejším obrazem, jasnějšími barvami, čistším zvukem a v neposlední řadě i velikostí úhlopříčky. Ačkoliv jsou na první pohled všechny stejné, opak je pravdou. Liší se zejména množstvím funkcí a záleží jen na vás, kterým dáte přednost. Koneckonců, televize už dávno neslouží jen ke sledování vysílání.


 

Úhlopříčka televize vs. vzdálenost

 

Úhlopříčka televize, nebo tedy jeho velikost, je při koupi nového společníka pro mnohé snad ten nejzásadnější parametr. Udává se v palcích, přičemž jeden palec představuje 2,54 centimetru. Při výběru velikosti obrazovky byste rozhodně měly zohledňovat i to, z jaké vzdálenosti chcete na televizi dívat. Víte, jaká je ideální vzdálenost na její sledování?

Vhodná velikost úhlopříčky jde ruka v ruce právě s rozlišením obrazovky. Zatímco televizor Full HD s úhlopříčkou 40 palců můžete klidně sledovat ze vzdálenosti 1,5 metru, na sledování HD ready televizoru se stejnou velikostí úhlopříčky je ideální odstup zhruba 2,5 metru, no a při SD televizoru jsou to až přibližně 3 metry. Vhodnou vzdálenost si klidně umíte vypočítat i sami. Použít můžete převodovou míru, podle níž budete vzdálenost, ze které plánujete televizi sledovat dělit číslem:

• 4 pro Full HD televizory

• 6 pro HD ready televizory

• 8 pro SD televizory

Příklad: Pokud je vaše sedačka vzdálená od místa, kde chcete mít televizor 3,5 metru, při koupi Full HD televizoru je optimální vzdálenost úhlopříčky (350 cm: 4) 87,5 palců, při HD ready je to 58,3 palců a SD televizoru je optimální vzdálenost úhlopříčky 43,8 palce.
 

 

Rozlišení obrazovky

 

Dalším důležitým údajem při výběru televizoru je nepochybně i rozlišení obrazovky. Udává se v pixelech a i zde platí stejná rovnice - čím je rozlišení vyšší, tím jsou kontury jasnější, ostřejší a obraz je kvalitnější.

Full HD televizory s rozlišením 1920x1080 jsou momentálně jakýmsi standardem. O něco vyšší standard představují UHD a 4K televizory, jejichž rozlišení je 3840x2160. Při výběru posledních dvou typech televizorů třeba mít však na paměti, že běžné televizní vysílání není dostupné v UHD kvalitě. To znamená, že pokud se rozhodnete investovat právě do UHD či 4K televizoru, může se klidně stát, že nebudete mít co dívat.

Většina televizorů je právě z tohoto důvodu vybavena technologií Upscaling. Ta slouží k tomu, že odpočítává body do obrazu a dokáže pozvednout Full HD vysílání do UHD kvality. Obraz se díky tomu sice o něco vylepší, kvalitou se však ke 4K filmem nevyrovná.

Tip od nás: Toužíte po novém televizoru, ale váš rozpočet je omezený? Navštivte kupónový web Vašekupóny.cz a nakupujte bez výčitek. Mall akce se přece vždy sejde. Využívat můžete i mnohé jiné mega slevy, slevové kupóny a kódy, které portál nabízí a neprohloupíte.


 

Technologie zobrazení

 

Typ podsvícení obrazu ovlivňuje nejen spektrum zobrazování barev, ale v neposlední řadě i energetickou spotřebu televizoru. Při LED televizorech se o podsvícení starají LED diody, které jsou známé především díky své úspornosti. V současnosti jsou na trhu dva typy umístění diod v televizoru. Edge LCD LED tv, kde jsou "ledky" umístěny po okrajích a světlo z nich je rovnoměrně rozptýlené za celým panelem a Direct LCD LED tv, kde jsou LED naopak umístěny rovnoměrně za celou plochou panelu, díky čemuž je podsvícení rovnoměrněji.


 

Konektivita

 

Doba postupuje mílovými kroky vpřed, a proto se natož čemu divit, že televizor už zdaleka neslouží jen ke sledování obrazového vysílání. Přes příslušné vstupy se kromě zdrojů obrazu dá připojit i na USB zařízení, herní konzole či dokonce internet. Před koupí televizoru se proto určitě zamyslete i nad tím, na co ho chcete kromě sledování televizních kanálů využívat. V závislosti na preferencích si následně vybírejte i vhodné konektory, které jsou následující:

HDMI
USB
Ethernet
MHL
SD slot
SCART


Porovnání top televizorů

Věrný společník, bavič či učitel. Řeč je o nejprodávanějším spotřebiči z oblasti černé techniky, který nechybí asi v žádné obýváku. Jak si vybrat ten správný a na co byste se měli při výběru zaměřit? Prodejci nabízejí nespočet televizorů, které se na první pohled liší jen maličkostmi. Nabízíme vám plusy i mínusy těch nejprodávanějších + oblíbené značky televizorů.

LG 32LJ500V vašekupony.cz
LG 32LJ500V

Multimediální funkce                                      

Třída energetické účinnosti A +

Úhlopříčka ve velikosti 108 cm

Žádné

 

 

 

Philips 55PUS6162   vašekupóny.cz
Philips 55PUS6162                         

Výborný obraz

Skvělé technické parametru

Přijatelná cena

Pomalejší reakce na přepínání

 

 

 

Samsung UE32M5002
Samsung UE32M5002

Skvělý poměr kvalita a cena                                             

Výborný zvuk

Nízká hmotnost

Bez možnosti wifi