Nezbytná turistická výbava pro každého začátečníka

08.01.2018 Kristína Nakupování Sdílet
Nezbytná turistická výbava pro každého začátečníka

Jste turista-začátečník a nevíte, co si vzít na svou první túru? Poradíme vám, co byste si měli nakoupit a poradíme vám i to, jak při tom ušetřit.

 

Máte rádi přírodu a chtěli byste ji jít obdivovat zblízka? Co by vám na žádné turistice v batohu určitě nemělo chybět?

Správná turistická obuv

Kdo alespoň jednou prošel les v teniskách nebo vycházkové obuvi ví, že vhodné boty jsou alfa a omega celé výbavy. Pokud se chystáte na serióznější turistiku a budete chodit několik hodin či dní, první investice by měla směřovat do kvalitních bot. Ve speciální turistické obuvi bude každý váš krok stabilnější a jistější. Je to tedy investice do zdraví a bezpečí. Jak to však již bývá, za dobré se platí a ani v tomto případě to nebude malý výdaj. Připravte si minimálně 3000 Kč. Právě zde se vám sejde pomoc například v podobě slevových kupónů na turistickou výbavu.
 

Oblečení na turistiku

Šaty dělají člověka. A ještě jak. Zvláště v přírodě, kde číhají zejména nástrahy počasí, je dobré být čím nejlépe vybaven. Správná bunda či kalhoty vám mohou zachránit zdraví, někdy i život. V první řadě se zaměřte na nepromokavé materiály a kvalitní zapínání. V dešti nic nenamrzl víc než zkažený zip. Jedna z nejlepších rad, jaké můžete dostat, je "plus jeden". Znamená to vzít si navíc minimálně jedny ponožky a tričko. V teplém počasí kvůli propocení, v chladnějším období jako vrstvu navíc, která zahřeje. Nevhodnými materiály jsou v tomto případě riflovina a bavlna. Vše, co budete mít na sobě, musí být vždy maximálně pohodlné. V létě nezapomeňte sluneční brýle, pokrývku hlavy, opalovací krém, případně repelent. V zimě při balení myslete na rukavice, teplou čepici, svetr a termoprádlo navíc.
 

Výbava pro žaludek

Člověk samozřejmě není sytý jen krásnými výhledy a scenériemi. Množství jídla a vody třeba přizpůsobit ročnímu období a délce výletu. Netřeba zdůrazňovat, že v létě vypotíte podstatně více tekutin, a proto je třeba i více doplňovat. Plastové lahve sice nejsou nejekologičtější, mají však výhodu, že váží jen tolik, kolik v nich máte vody. V zimě zase oceníte teplý čaj v termosce.

V otázce proviantu myslete na to, že vhodnější jsou sušší trvanlivější potraviny, které nepodléhají zkáze. Zejména při vyšších teplotách. Zároveň se zaměřte na nutričně bohaté jídlo plné proteinů, cukrů a tuků, které vám dodají více energie. Například ořechy, jablka, banány či chléb. Praktické je rozdělit jídlo na několik balíčků zabalených zvlášť.

turistická výbava vašekupóny.cz

Náš tip: Kapesní nůž je kamarád, kterého v divočině jako byste našli. Určitě ho nenechte doma.

Při balení mějte na paměti, že každá věc něco váží a přidává na výsledné hmotnosti batohu, který budete po celou dobu nést na zádech. Co si však určitě vezměte, je váš smartphone. Poslouží nejen na přehrávání hudby, ale i jako kompas, mapa či krokoměr. Stáhněte si mapy do zařízení a používejte je offline. Uprostřed lesa budete signál honit marně.