Nedokážete odolat nočnímu hodování? Možná ani nemusíte

25.09.2017 Kristína Volný čas Sdílet
Nedokážete odolat nočnímu hodování? Možná ani nemusíte

Co je pravdy na tom, že jedení v noci je nezdravé? Jste zastáncem nebo odpůrcem tohoto názoru? Přečtěte si fakta  o večerním pojídání na Vašekupóny.cz.



V otázce stravování se dělíme na dvě základní skupiny. Do první patří ti, kteří mají rádi velké syté snídaně a jedí hlavně v první polovici dne. Večer poté nemají až takovou potřebu jíst jako ti druzí, kteří snídaně vynechávají a upřednostňují spíše vydatné večeře a noční vyjídání chladničky. Většina z nás si myslí, že správnější je spíše první způsob. Je však jedení v pozdějších hodinách opravdu nezdravé a způsobuje přibírání?


 

Překvapivé zjištění 

 

V ostatních letech proběhlo hned několik zajímavých výzkumů srovnávajících "denních" a "nočních" strávníků. Jeden takový šestiměsíční výzkum uskutečněn vědci v Izraeli dokázal, že lidé, kteří často jedí po 20. hodině večer, si během sledovaného období více vychutnali své jídlo a při snaze upravit svou váhu ztratili o 10,5% více tělesného tuku a celkově o 11% více hmotnosti. Potvrzují to také vyjádření více odborníků na výživu, kteří říkají, že není důležité, kdy jeme, ale co a kolik sníme. Denní nebo noční hodina ve skutečnosti nehraje velkou roli při přibírání resp. hubnutí. Klíčovým faktorem je počet kalorií. Když chceme snížit naši váhu, potřebujeme spálit více kalorií než přijmeme. Druhým důležitým faktorem je pohyb. Platí pro úspěch 70-80% je právě cvičení a pohyb jako takový. O zbytek se postará správně sestaven jídelníček. Dobrým pomocníkem jsou také výživové doplňky. Pokud víte, jaké vitamíny, minerály a proteiny jsou pro vás ideální, pomocí slevových kupónů můžete při jejich koupi ušetřit až 40%.

 

Co jíst a nepřibrat

 

Naše telo pracuje nonstop. Potřebuje tedy stálý přísun živin, a ani noční jedení proto nemusí být apriori špatné. Musíme jen vědět, co je vhodné a co ne. Například jedení těch správných proteinů nám může pomoci vybudovat svalovou hmotu během spánku. Takové se nacházejí například v oblíbených řeckých jogurtech. Potraviny s nízkým glykemickým indexem konzumovány večer zase pomáhají udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi během následujícího dne. Takovými jsou například černá fazole, čočka, zelená zelenina, libové kuřecí či hovězí maso nebo losos.

zdravá výživa jídlo slevy Vašekupóny.cz

Nemusíte se bát ani ořechů. Pistácie obsahují prospěšnou vlákninu, biotin, vitamín B6, nenasycené tuky a mnoho jiných látek, které tvoří správnou cestu ke zdravé výživě. Podobně mandle a dýňová semínka jsou výborným zdrojem hořčíku, který snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Jste typ, co nevydrží bez sladkostí? I pro vás existuje řešení. Mléčnou čokoládu nahraďte tmavou. Kvalitní čokoláda snižuje krevní tlak a obsahuje hodně antioxidantů. Musí mít však alespoň 70% obsahu kakaa. Jiným nekalorickým variantom je ovoce. Zejména mango, jahody, maliny, borůvky či banány. Většina z nich také obsahuje antioxidanty, které napomáhají správné činnosti srdce a mozkovým funkcím. Můžete je jíst jen tak nebo si z nich připravit něco chutné. Například krém z manga a kokosového mléka je lahodný a představuje zdraví způsob mlsání i ve večerních hodinách.